Eleonóra
-1 °C
2 °C

Sólyom nem engedi közpénzből fizetni a pártházak bérleti díját

2005.12.30. 18:22
Egyelőre nem hirdeti ki a köztársasági elnök a pártok által használt ingatlanok közpénzből fizetett bérletét és megvételét lehetővé tevő jogszabályt.

Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a pártok államiingatlan-használatáról szóló törvényt - tájékoztatta Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke pénteken közleményben az MTI-t.

A tervezett törvény, megszüntetné az állam tulajdonában álló ingatlanok ingyenes használatát a pártok számára, ugyanakkor a használt ingatlanokra bérleti szerződés megkötését tenné lehetővé. Az így kibérelt ingatlanra vételi jogot enged a pártoknak, amelyet 15 éves részletfizetési kedvezménnyel, illetve bizonyos esetekben árengedménnyel is lazítanának. Ráadásul a pártok bérleti díját a költségvetésből fizetnék.

Csak ők négyen

Jelenleg az 1998-ban országos listát állított és 2000-ben képviselőcsoporttal bíró pártok használnak ingyenesen ingatlant. Jelen törvénnyel jogosulttá válnának a kedvezményes vásárlásra. A visszaküldött törvény egyszeri alkalomra szól, nem rendelkezik a később az országgyűlésbe jutó pártokról.

A rendelkezést a köztársasági elnök a pártok egyenlő versenyhelyzetére - különös tekintettel pedig - azok állami anyagi támogatására hivatkozva küldte vissza. Sólyom László részletes indoklását külső linkünkön éri el.

Az Országgyűlés december 13-án 168 igen, egy nem szavazattal és 147 tartózkodással fogadta el Molnár Gyula (MSZP) és Bőhm András (SZDSZ) törvényjavaslatának egyszerű többséget igénylő részét, míg a kétharmados többséget igénylő részt elutasította. A szavazásnál a Fidesz, az SZDSZ és az MDF tartózkodott.

Dávid Ibolya december 15-én bejelentette, hogy az MDF a köztársasági elnökhöz fordul a pártok ingyenes ingatlan-használatának megszüntetésére vonatkozó törvény miatt. Álláspontja szerint ugyanis szakmailag erősen kifogásolható a törvény.

A Magyar Demokrata Fórum pénteken este közleményben üdvözölte, hogy a köztársasági elnök fontolóra vette a Dávid Ibolya által megfogalmazott és hozzá elküldött javaslatot, és nem írta alá a törvényt. A közleményből az is kiderül, hogy az MDF elnöke a törvénnyel kapcsolatos kifogásait egy, december 19-én Sólyom Lászlónak írt levélben összegezte, és kérte az államfőt, mérlegelje az alkotmányos problémákat.