Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ki visz a térre több embert?

2006.03.19. 19:00
A választás első fordulója előtt egy héttel tartja budapesti tömegrendezvényét az MSZP és a Fidesz. Négy évvel ezelőtt a két forduló között a Fidesz tömegeket mozgósított a Kossuth téren, Medgyessy Péter előbb békében kávézgatott a Gerbeaud-ban, majd könnyed búcsút intett a kampánynak.

Egy napon, április 2-án tartja a választás első fordulója előtti, fővárosi nagygyűlését az MSZP és a Fidesz. Gyurcsány Ferenc szombati bejelentése szerint a "köztársaság barátait", Orbán Viktor azokat várja, akik "félelem nélküli Magyarországon szeretnének élni".

A szocialisták az Andrássy út Kodály körönd és Hősök tere közötti szakaszát, a Fidesz hagyományaihoz igazodva a Kossuth teret választotta helyszínül.

Mindenkit vár Gyurcsány

Gyurcsány Feren szombaton, Miskolcon szólította fel azokat, akik "nyugalomban szeretnének élni", hogy vegyenek részt a rendezvényen.

"... április másodikára Budapestre hívom a köztársaság valamennyi barátját, legyen baloldali, vagy legyen másképp gondolkodó, de egy dologban egyetért velünk, abban, hogy Magyarországon ma a köztársaságot, a demokráciát, a jogállamot, a szabadságot, a becsületet, és a tisztességet a baloldalnak lesz dolga megvédeni" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Orbán a béke és egyetértés mellett áll ki

Orbán a Fidesz vasárnapi választási kongresszusán jelentette ki, hogy "az egykori pártmunkásokból verbuválódott pénzügyi spekulánsok politikai és gazdasági hatalmuk megtartása érdekében fenyegetik és megfélemlítik a kormányváltást akaró embereket".

"Mindenki, aki tud, legyen ott a Kossuth téren, hogy kiálljunk a béke, az egyetértés és a jóakarat értékei mellett" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, legyen április 2-a a magyar szolidaritás napja.

Az MDF-es Katona Kálmán szerint nem szerencsés, hogy a két nagy párt nagygyűlése térben és időben ilyen közel esik egymáshoz. "Reméljük az utcára szólításban jeleskedő pártok a hazaküldésben is jól fognak szerepelni. Kiszólítani az utcára sokkal könnyebb, mint békésen hazaküldeni az esetleg túl lelkes híveket" - fogalmazta meg aggályait a politikus.

A szabad demokraták elnöke, Kuncze Gábor felhívta a két nagy párt figyelmét: az SZDSZ szerint nincs helye ilyen mértékben a politikának az utcán és nem lehet félelmet kelteni az emberekben, illetve előidézni kezelhetetlen helyzeteket is. Április 9-én választások lesznek és a demokráciában ott dőlnek el a dolgok, így a köztársaság védelméről, illetve a szolidaritásról is ott lehet tanúbizonyságot tenni.

Tömegbecslés

Négy évvel ezelőtt a kormányzó Fidesz hatalmas gyűlést szervezett a két forduló között, hasonlóan a szombati kongresszushoz több hírességet felvonultatva. (Tőkés László református püspök, Gergely István csíksomlyói plébános, Egerszegi Krisztina úszó, Kovács István ökölvívó, Csukás István író, Cseh Tamás énekes, Grosics Gyula, Bálint Antónia, Kovács P. József és Tolcsvay Béla).

Az esemény után a résztvevők számáról támadt vita, a Fidesz 1,5-2 millió embert számolt, a rendőrség nem mondott semmit, majd 1,5 millióra tippelt, miközben Demszky Gábor a közterület-fenntartók négyzetméterre pontos adatait lóbálva 300-400 ezret becsült.

Az MSZP és az SZDSZ eleinte furcsa formáját választotta a választói figyelem fenttartásának: Kovács László és Kuncze Gábor pártelnök a Gerbeaud cukrászdába hívott össze híres embereket, hogy találkozzanak Medgyessy Péterrel.

A beszélgetésen a többi között részt vett Kosáry Domokos történész, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Pomogáts Béla, az Írószövetség elnöke, Jancsó Miklós filmrendező, Ferge Zsuzsa szociológus, Petrovics Emil zeneszerző és Medgyessy Péter.

Majd egy héttel később a Városligetben, a kampánycsend előtt tartott "kormányváltó kampányfesztivált" az SZDSZ és az MSZP, amit Medgyessy Péter a "sokan vagyunk, és elegünk van" mondattal nyitott.

Idén mindkét párt részéről látványos tömegrendezvényre lehet számítani, hírességparádéra, és a választások előszeleként a résztvevőszámlálás körüli feszült izgalomra.