Gusztáv
-4 °C
1 °C

Vasárnap is folytatódott a zengői csata

2004.04.04. 14:08
Ígérete ellenére vasárnap is megpróbálta a kábelárok mélyítését a Zengőn a kivitelező cég, de ezt civilek és a Greenpeace környezetvédő szervezet aktivistái megakadályozták.
Civilek és a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái vasárnap reggel megakadályozták a Mecsek csúcsára tervezett NATO-radarállomás építési munkálatainak folytatását - tájékoztatta az MTI-t a Civil Szervezetek a Zengőért Mozgalom vezetője.

"Miközben a Honvédelmi Minisztérium (HM) a kivitelezőre hivatkozva úgy tájékoztat, hogy Virágvasárnap szünetelteti a munkát a Zengőn, hajnali 4.30-kor a kábelfektetés kivitelezője megkísérelte a kábelárok további kimélyítését. Ezt a hegyen őrséget tartó helybéli és Greenpeace aktivisták megakadályozták" - mondta Herbert Tamás.

Herbert emlékeztetett, a kivitelező hétfőre tervezi a hátralévő árokásás befejezését és a másfél kilométer hosszú kábel lefektetését.

Nem értik a HM-et sem

Furcsának találjuk, hogy a HM illetékeseinek nyilatkozatai ellenére úgy folytatják a munkákat, hogy azzal azt sugallják, a kábelfektetés nem "visszafordíthatatlan". Furcsának találjuk, hogy miközben az országban kormányzati szintű takarékossági intézkedések folynak, akár 100 milliós nagyságrendű munkát végeznek el végleges döntések előtt - mondta Herbert Tamás.

Megjegyezte: a Civilek a Zengőért és a többi környezetvédelmi szervezet folyamatosan őrzi a hegyet és bíznak abban, hogy az ellentmondó nyilatkozatok ellenére "a HM megérti, hogy a Nagyhéten, Húsvét előtt - ahogy a világon mindenütt - a Zengőn is békét szeretnénk".

A civilek és a környezetvédők szombaton is megakadályozták a munkálatokat, akkor kétszáznál több aktivista is megjelent a kábelárok mentén.