Friderika
9 °C
18 °C

Mégse kelt el a pécsi magasház

2007.04.19. 07:22
Élt visszalépési lehetőségével, mégsem vásárolja meg a pécsi önkormányzattól a pécsi magasházat az osztrák vevő, ezért újra kérdéses, mikor lakják be végre az 1989 óta üresen álló 80 méter magas épületet.

Újra az önkormányzat tulajdonába kerül a pécsi magasház, miután a vevő a közelmúltban elállt a várossal kötött adásvételi szerződéstől, tájékoztatta Pécs alpolgármestere, Gonda Tibor az MTI-t. A város 2004-ben az osztrák tulajdonban lévő Porr Hungária Kft.-nek adta el 500 millió forintért, a vevő a felét kifizette a vételárnak.

A közgyűlés pénteki ülésén dönt arról, hogy visszafizeti azt a 250 millió forintot, amelyet a cég korábban előlegként átutalt az önkormányzat számlájára.

Az egyetem nem mert belevágni a projektbe

A politikus magyarázata szerint a vevő visszalépésére a 2004. december 20-án aláírt és többször módosított szerződés egyik pontja adott lehetőséget, mely szerint a vásárlónak 2007. március 28-ig elállási joga van és ez esetben döntését nem köteles indokolni.

Gonda Tibor szerint a lépés azzal magyarázható, hogy a Pécsi Tudományegyetem anyagi okok miatt nem mert belevágni az épület egyetemi központtá és kollégiummá alakításába.

A 12 milliárd forintos beruházást magántőke bevonásával, az úgynevezett ppp-program keretében tervezték, költségeit egy három évvel ezelőtti megállapodás értelmében az intézmény és az állam fele-fele arányban viselte volna.

A város három évvel ezelőtt 500 millió forintért adta el a "magasházat", s a közeljövőben ugyanennyiért újból értékesítésre kínálja.

Kollégium helyett irodaházat akar az önkormányzat

Azt szeretnék, ha az ingatlan a várhatóan több milliárd forintba kerülő felújítása után irodaépület lenne, ami helyet biztosíthatna például régiós önkormányzati hivataloknak.

A világ legmagasabb üres épületeként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, 80 méter magas, 25 emeletes "magasházat" 1989-ben nyilvánították életveszélyesnek, majd kiürítették.

Szakértők úgy ítélték meg, hogy a jugoszláv technológiával készült, úgynevezett IMS épületszerkezet összetartó acélkötelei a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken erős korróziónak indultak. Amikor a feszítőhuzalok keresztmetszete a felére csökkent, az épület elveszítette statikai biztonságát.

2003-ban felújították

Magyarországon a 70-es évek elején vezették be az IMS rendszert, amellyel mintegy 125 lakó- és középületet építettek. Az ilyen technológiával készült házak előre gyártott födémelemekből és vázoszlopokból állnak, amik kapcsolatát utófeszítéssel oldották meg.

Az IMS-szerkezetű épületek Amerikában is elterjedtek, mert a födémek nincsenek mereven aládúcolva, így földrengés esetén rugalmasan elmozdulhatnak a pillérekhez képest.

A pécsi magasház statikai megerősítését az önkormányzat 360 millió forintos hozzájárulásának köszönhetően 2003 őszén fejezték be, de az épület még mindig elhanyagoltan, üresen áll.