Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Startolnak a koalíciós tárgyalások

2002.04.22. 11:14
Az MSZP országos elnökségének délelőtti ülése után már hétfőn megkezdődhetnek a koalíciós tárgyalások az MSZP és az SZDSZ között. A kormány összetételéről még nem lehet semmi biztosat mondani, de jelöltekben nincs hiány.
Elképzelhető, hogy Medgyessy Péter vasárnap esti bejelentésének megfelelően, már hétfő délután megkezdődnek a koalíciós egyeztetések a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége között. Az MSZP országos elnöksége délelőtt tíz órától ülésezik. A testület vélhetően dönt arról, hogy kik képviselik majd a tárgyalásokon az MSZP-t, és kialakítja a megbeszéléseken követendő stratégiát.

Meg kell egyezni

Medgyessy Péter
Azt, hogy milyen személyi összetételű kormány alakul, egyelőre még nem lehet tudni. Medgyessy Péter, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje a választási kampányban eddig hat olyan politikust nevezett meg, akik a szocialisták győzelme esetén valamely miniszteri poszt várományosai lehetnek. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy biztosan kormánytagok is lesznek - ezt maga Medgyessy is többször kiemelte - hiszen a minisztériumi struktúra és a tárcavezetők megnevezése előtt az SZDSZ-szel is meg kell egyezni.

Megnevezettek

Az MSZP kormányfőjelöltje eddig hat nevet hozott nyilvánosságra. Eszerint László Csaba lenne a pénzügyminiszter, Csehák Judit vezetné az egészségügyi minisztériumot, Kovács László venné át a külügyek irányítását, a honvédelmi tárca élére pedig Juhász Ferenc kerülne. Rajtuk kívül az igazságügyi miniszteri megbízást Bárándy Péter kapná, a mezőgazdasági tárca vezetését pedig Németh Imrére bízná Medgyessy Péter. A szocialisták kormányfőjelöltje egy vidéki fórumán említette még Nagy Sándor nevét is, akit egy gazdasági minisztérium élén látna szívesen, de az ő nevét hivatalosan nem jelentette be. Az Index információi szerint pedig nem is valószínű, hogy újra napirendre kerülne a szocialista parlamenti frakcióvezető neve. Ráadásul Nagy Sándor jelölését vélhetően az SZDSZ sem támogatná.

További nevek

Az Index úgy tudja, hogy a szocialisták megtartanák a Miniszterelnöki Hivatalt vezető tárca nélküli miniszteri posztot. Ennek vezetésére esélyes Kiss Elemér, a Horn-kormány államtitkára, volt kormányszóvivő.

Kovács László és Szili Katalin
Amennyiben az MSZP kapja a belügyi tárcát, akkor Lamperth Mónika lehet Pintér Sándor utódja. Kérdéses, hogy mi lesz az oktatási minisztérium sorsa: az Index úgy tudja, hogy ez lehet az egyik olyan tárca, amelyet az SZDSZ kérni fog. A szabad demokraták azt is fontolgatják, hogy ebbe a minisztériumba integrálnák az informatikai feladatokat is.

A szocialisták korábbi nyilatkozataik alapján viszont két külön minisztériumban gondolkodnak. Amennyiben az MSZP nevezi meg az oktatási minisztert, akkor vélhetően Hiller Istvánnak, az országos elnökség tagjának lehet esélye a poszt elnyerésére, az informatikai tárcát pedig Mandúr László budapesti elnök vezetheti.

A korábbi találgatások ellenére nem valószínű, hogy Kupa Mihály, a Centrum Párt elnöke miniszterként részt venne a kormányban. Mint ahogyan Szili Katalin sem. Őt pártja valószínűleg az Országgyűlés elnökének jelöli majd.