Judit
2 °C
7 °C

Startolnak a koalíciós tárgyalások

2002.04.22. 11:14
Az MSZP országos elnökségének délelőtti ülése után már hétfőn megkezdődhetnek a koalíciós tárgyalások az MSZP és az SZDSZ között. A kormány összetételéről még nem lehet semmi biztosat mondani, de jelöltekben nincs hiány.
Elképzelhető, hogy Medgyessy Péter vasárnap esti bejelentésének megfelelően, már hétfő délután megkezdődnek a koalíciós egyeztetések a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége között. Az MSZP országos elnöksége délelőtt tíz órától ülésezik. A testület vélhetően dönt arról, hogy kik képviselik majd a tárgyalásokon az MSZP-t, és kialakítja a megbeszéléseken követendő stratégiát.

Meg kell egyezni

Medgyessy Péter
Azt, hogy milyen személyi összetételű kormány alakul, egyelőre még nem lehet tudni. Medgyessy Péter, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje a választási kampányban eddig hat olyan politikust nevezett meg, akik a szocialisták győzelme esetén valamely miniszteri poszt várományosai lehetnek. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy biztosan kormánytagok is lesznek - ezt maga Medgyessy is többször kiemelte - hiszen a minisztériumi struktúra és a tárcavezetők megnevezése előtt az SZDSZ-szel is meg kell egyezni.

Megnevezettek

Az MSZP kormányfőjelöltje eddig hat nevet hozott nyilvánosságra. Eszerint László Csaba lenne a pénzügyminiszter, Csehák Judit vezetné az egészségügyi minisztériumot, Kovács László venné át a külügyek irányítását, a honvédelmi tárca élére pedig Juhász Ferenc kerülne. Rajtuk kívül az igazságügyi miniszteri megbízást Bárándy Péter kapná, a mezőgazdasági tárca vezetését pedig Németh Imrére bízná Medgyessy Péter. A szocialisták kormányfőjelöltje egy vidéki fórumán említette még Nagy Sándor nevét is, akit egy gazdasági minisztérium élén látna szívesen, de az ő nevét hivatalosan nem jelentette be. Az Index információi szerint pedig nem is valószínű, hogy újra napirendre kerülne a szocialista parlamenti frakcióvezető neve. Ráadásul Nagy Sándor jelölését vélhetően az SZDSZ sem támogatná.

További nevek

Az Index úgy tudja, hogy a szocialisták megtartanák a Miniszterelnöki Hivatalt vezető tárca nélküli miniszteri posztot. Ennek vezetésére esélyes Kiss Elemér, a Horn-kormány államtitkára, volt kormányszóvivő.

Kovács László és Szili Katalin
Amennyiben az MSZP kapja a belügyi tárcát, akkor Lamperth Mónika lehet Pintér Sándor utódja. Kérdéses, hogy mi lesz az oktatási minisztérium sorsa: az Index úgy tudja, hogy ez lehet az egyik olyan tárca, amelyet az SZDSZ kérni fog. A szabad demokraták azt is fontolgatják, hogy ebbe a minisztériumba integrálnák az informatikai feladatokat is.

A szocialisták korábbi nyilatkozataik alapján viszont két külön minisztériumban gondolkodnak. Amennyiben az MSZP nevezi meg az oktatási minisztert, akkor vélhetően Hiller Istvánnak, az országos elnökség tagjának lehet esélye a poszt elnyerésére, az informatikai tárcát pedig Mandúr László budapesti elnök vezetheti.

A korábbi találgatások ellenére nem valószínű, hogy Kupa Mihály, a Centrum Párt elnöke miniszterként részt venne a kormányban. Mint ahogyan Szili Katalin sem. Őt pártja valószínűleg az Országgyűlés elnökének jelöli majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?