Önálló parlamenti frakciója lesz az MDF-nek

2002.04.24. 17:48
Önálló frakciót alakít az új Országgyűlésben az MDF. A párt kibővített elnökségi ülésén a leendő képviselők egyhangúan támogatták az erről szóló javaslatot.
Az önálló parlamenti frakció megalakítása mellett foglalt állást a Magyar Demokrata Fórum kibővített elnökségi ülése. A döntés nyomán eldőlt az is, hogy a szocialistáké lesz a legnagyobb képviselőcsooport. Így bizonyos, hogy Medgyessy Péter kaphatja meg az államfőtől a kormányalakításra való felkérést.

Huszonnégyen

A különálló frakció létrehozását egyhangúan támogatták az MDF leendő képviselői is a kibővített elnökségi ülésen. Az erről szóló közleményben azonban hangsúlyozzák: megerősítik az együttműködést a Fidesz - Magyar Polgári Párttal és kezdeményezik az intézményes kapcsolatok kialakítását a két párt új parlamenti képviselőcsoportjai között.

Külön, mégis együtt

A Magyar Demokrata Fórum és a Fidesz a választási kampány előtt kötött szövetséget. Az erről szóló dokumentumban a két párt megegyezett, hogy a választásokat követően külön képviselőcsoportokat hoznak létre. Az április 21-i második forduló után Pokorni Zoltán a Fidesz elnöke azonban egy ezzel ellentétes lehetőséget sem zárt ki. Az MDF elnöksége mostani döntése alapján a párt a harmadik legerősebb frakció lesz az új Országgyűlésben.

Kétszer több megszólalási lehetőség

Az ülést követő tájékoztatón Dávid Ibolya pártelnök a hatékonyabb polgári összefogás megteremtése érdekében hozott döntésnek nevezte az önálló frakció létrehozását. Utalt arra, hogy ez a megoldás kétszer több megszólalási lehetőséget biztosít az ellenzéknek és nagyobb teret a két párt összefogásának.

Pokorni köszöni

- Az MDF jó döntést hozott annak ellenére, hogy a Fidesz szempontjából a közös frakció a legnagyobb képviselőcsoport lett volna a parlamentben - fogalmazott az ülés után a Fórum székházába érkezett Pokorni Zoltán. A Fidesz elnöke elismerte, hogy a közös frakció alakítása esetén az MDF-nek valóban le kellett volna mondania bizonyos előnyökről. A politikus ugyanakkor megköszönte az eddigi közös munkát. Pokorni az újkori demokrácia történetében példátlan összefogásként értékelte a két párt szövetségét. Szerinte bebizonyosodott, hogy működőképes volt az összefogás, bár nem annyira, hogy kormányt is tudjon alakítani.  • Bérelnék
  • Bankszámla