Minden érv az önálló MDF-frakció mellett szól

2002.04.23. 12:27
Az MDF 24 fős frakciót alakít az új Országgyűlésben, a Fidesszel kötött választási megállapodás alapján - jelentette ki a választások után több MDF-es politikus is. Azt, hogy ez a kérdés mégsem ennyire egyértelműen eldönthető mutatja, hogy még mindig egyeztetnek a jelenlegi kormányzó pártok az önállósulásról. A MDF számára mindenképpen az önálló frakcióalapítás mellett szólnak az érvek.
Az MDF bekerült az országgyűlésbe, a választásokon tehát elérte, amit elérhetett. Most az önálló frakció alakítása állna érdekében. A Fidesz és az MDF közösen megszerzett 188 képviselői mandátumának megtartása ezzel szemben azért lehet fontos, mert így a két párt szövetsége lenne a legerősebb az országgyűlésben, és mint ilyen számíthatna arra, hogy kormányalakítási megbízatást kap a köztársasági elnöktől.

Eddig szokatlan helyzetet teremtett a választások eredménye azáltal, hogy a Fidesz-MDF pártszövetség szerezte a legtöbb mandátumot, de a jelenlegi ellenzéknek van a kormányhatósághoz szükséges parlamenti többsége. Így jog szerint Mádl Ferenc felkérhetné Orbán Viktort is a kormányalakításra, igaz a többségben lévő MSZP-s és SZDSZ -es képviselők hamar tudnák érvényesíteni érdekeiket.

Abban az esetben ugyanis, ha a többségben lévő ellenzék megszavazza Orbán Viktort kormányfőnek, egy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal - amelyben rögtön meg is jelölik a megválasztható új kormányfőt - rögtön meg is buktathatja. A biztalmatlansági indítvány megszavazásával, legkésőbb nyolc napon belül Medgyessy Pétert is miniszterelnöknek választhatják. A helyzet tisztázásában sokat jelent, hogy a Fidesz-MDF pártszövetség a második forduló után elismerte a vereséget.

Minden érv az önálló frakció mellett szól

A jelenlegi helyzetben az MDF számára mindenképpen az önálló frakcióalakítás az előnyösebb lépés. Hiszen így parlamenti alelnöki tisztséget, bizottsági helyeket, házbizottsági helyet is szereznének. Arról, hogy a pártok között hogyan oszlanak majd el a tisztségek és a bizottsági helyek, alakuló ülésén szavaz majd az Országgyűlés. Egy önálló frakciónak felszólalási lehetőségből is sokkal több jut. Az önállósulás mellett szóló érv az is, hogy az önálló frakciónak önálló költségvetése van.

A két párt által aláírt választási megállapodás szerint a szövetség a választásokig tart, az új Parlamentben pedig az MDF önálló frakciót alakíthat. A Fidesz számára nyilvánvalóan kedvezőtlen lépés megtételéről még tárgyalnak a jelenlegi kormányzó pártok vezetői. Dávid Ibolya az MDF elnökének ígérete szerint a párt elnöksége szerdán értékeli a választási eredményeket és ekkor döntenek az önálló frakcióalapításról is. Ezt egyébként elég az új országgyűlés alakuló ülésén, a képviselők eskütétele után bejelenteniük.