Donát
-4 °C
2 °C

Hamis volt a pláza-bombariadó

2005.07.07. 13:50
Budapesten - nem sokkal - a londoni robbantássorozat után, a Nyugati téri West End, az Örs vezér terei Árkád és a Széna téri Mammut bevásárlóközpontokat bombariadó miatt kiürítették. Véletlen egybeesés, de az Árkádtól nem messze egy II. világháborús robbanószerkezetet ásott ki egy markológép. A fővárosban a rendőrség különleges intézkedéseket léptetett életbe.
Véletlen bomba
Csütörtökön több sajtóorgánum is arról kapott információt, hogy az Árkádnál valóban találtak egy bombát, viszont a Belügyminisztérium váltig tagadta ezt az állítást. Kiderült, hogy véletlen egybeesés az oka a híreknek, nem messze az üzletközponttól ugyanis egy markoló egy II. világháborús kézigránátot, egy pisztolyt és a hozzá tartozó lőszereket emelt ki a földből, ennek híre okozott zavart.

Nem találtak egyetlen bombát sem a három - bombariadó miatt kiürített - fővárosi bevásárlóközpontban, tájékoztatta az Indexet Orodán Sándor belügyi szóvivő. Csütörtökön délelőtt nem sokkal kilenc óra után egy telefonálló közölte a rendőrséggel, hogy a Mammutban, az Árkádban és a WestEndben délután négykor bomba robban.

Miután a rendőrség délelőtt minderről tájékoztatta a HavariaPresst, hogy a londoni terrortámadással egyidőben Budapesten három bevásárlóközpontban is bombariadó volt, a pánikhangulat elkerülése érdekében a belügyminiszter magához vonta a rendőrség kommunikációs jogát.

Bent tűzszerészek dolgoznak

A fővárosban a rendőrség rendkívüli intézkedéseket léptetett érvénybe. A brit nagykövetség védelmét megerősítették. Az Indexnek a nagykövetségen cáfolták, hogy náluk is bombariadó lett volna.


Budapesti képek

Helyszínen tartózkodó riportereink szerint a bevásárlóközpontok környékén, és még a város más pontjain is megerősített rendőrségi készültség volt tapasztalható. Tudósítónk szerint a Nyugatinál található WestEnd minden bejáratánál egyenruhás őrök álltak őrt az ajtóknál, az épületben pedig tűzszerészek dolgoztak. Hasonló volt a helyzet a Széna téren is, ahol rendőrautók zárták le a Mammut előtti területet, és az üzletközpont alkalmazottai az épületen kívül várták a vizsgálat végét. A Lövőház utca Mammut I. és II. közötti részét szintén lezárták, a Rendészeti Biztonsági Szolgálaton kívül a tűzoltók és a katasztrófavédelem egységei is megjelentek a helyszínen.

Átvették az irányítást

Az érintett bevásárlóközpontok közül a Mammutot fél kettőre ürítették ki, a honlap élőképe szerint kora délután már csak a biztonsági őrök tartózkodtak az épületben.


London képekben a robbantások után

A WestEnd üzemeltetése rögtön a marketingigazgatóhoz irányította az Indexet. A marketingvezető azt mondta, hogy a rendőrség vette át az ügy irányítását mindhárom helyszínen. A WestEndben dolgozók arról számoltak be, hogy el kellett hagyniuk az épületet. Nem válaszolt viszont az Örs vezér téri Árkád információs központja, és az üzletek telefonjait sem vették fel.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Lamperth Mónika belügyminiszter csütörtökön délután fél háromkor rendkívüli sajtótájékoztatón értékelte az eseményeket.Bővebben a sajtótájékoztatóról> > >