Szilárda
-4 °C
3 °C

Medgyessy múltja ismét téma

2002.05.13. 13:18
Egy volt átvilágító bíró szerint Medgyessy Péter MSZP-s miniszterelnök-jelölt nem tölthet be közjogi tisztséget. Tarr György hétfői nyílt levelében kifogásolta: a politikus annak ellenére vállalta a jelölést a kormányfői posztra, hogy az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzésére létrehozott bizottság 1997-ben az átvilágítási törvény alapján érintettnek találta.
Tarr György egykori átvilágító bíró hétfőn nyílt levelet juttatott el az MTI-hez. Ebben egyebek mellett arra kér választ Medgyessy Pétertől: "miként tudja összeegyeztetni jogilag, morálisan és a politikai erkölcs szempontjából azt, hogy az 1994. évi XXIII. törvény alapján a demokratikus államélet tisztaságának előmozdítása érdekében ellenőriztetvén a hivatkozott törvény 1. paragrafusának d. pontja alá tartozónak minősíttetett, s a tisztségéből való lemondásra szólíttatott fel, ugyanakkor jelen időszakunkban a miniszterelnöki jelöltséget elfogadta". Tarr György levelében úgy vélekedett, hogy Medgyessy Péter közjogi tisztséget nem tölthet be.

Jelentéseket kapott

Medgyessy Péter érintettségét korábban már vizsgálták. A törvény szerint minden minisztert, politikai és közigazgatási államtitkárt és parlamenti képviselőt is át kell világítania az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzésére létrehozott bizottságnak. A testületnek egyebek mellett azt kell vizsgálnia, hogy az illető személy kapott-e operatív vagy más bizalmas forrásból származó jelentéseket, dolgozott-e a III/III-as ügyosztálynak, illetve tagja volt-e rendszerváltás előtti titkosszolgálatok belső elhárításának, vagy a karhatalomnak és a Nyilaskeresztes Pártnak. Az átvilágító bizottság 1997 júliusában vizsgálta Medgyessy Péter akkori pénzügyminiszter érintettségét. Megállapította, hogy a politikus operatív vagy más bizalmas forrásból származó jelentéseket kapott, amikor miniszterelnök-helyettes volt.

Válasz magánlevélben
Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt az illendőség szabályai szerint magánlevélben fog válaszolni Tarr György volt átvilágító bíró magánlevelére, bár az a jogi helyzet ismeretének hiányáról tanúskodik - közölte Gál J. Zoltán. A kormányfőjelölt helyettes kabinetfőnöke a távirati irodának nyilatkozva hamis állításnak nevezte, hogy Medgyessy Péter a korábbi átvilágítás eredménye miatt közjogi tisztséget nem tölthet be. A helyettes kabinetfőnök hozzátette: funkciójából eredően Medgyessy Péter kapott jelentéseket, de feladatköréből fakadóan azokat nem használta. - A magyar társadalom többsége mindezen tények ismeretében bízta meg Medgyessy Pétert programja megvalósításával, és a politikus most ezen dolgozik, erre készül - szögezte le Gál J. Zoltán.
Medgyessy nem mérlegelt

A törvény értelmében a bizottságnak ilyen esetben lemondásra kell felszólítania a vizsgált személyt. Ha lemond, a vizsgálat eredménye titokban marad, ha viszont nem, akkor azt a bizottság közzé teszi azt. Medgyessy Péter nem mondott le akkori, pénzügyminiszteri posztjáról, ezért a róla készült jelentést a távirati iroda 1997. szeptember 9-én nyilvánosságra hozta. A kormányfő-jelölt akkor úgy reagált erre, hogy nincsen olyan megállapítás a határozatban, amely alapján mérlegelnie kellene a lemondását. Felhívta a figyelmet arra, hogy a III/III-as ügyosztály számára soha semmilyenfajta tevékenységet nem végzett, a kapott jelentéseket pedig nem használta fel munkájához.

Érintettek

Az átvilágító bírák az áprilisi parlamenti választásokon bejutott 135 új és 251 régi képviselőt egyaránt átvilágítják. Az új Országgyűlésbe több olyan politikus is bekerült, akiket a bírák egyszer már lemondásra szólítottak fel, köztük Medgyessy Pétert, Csehák Juditot, aki most miniszterjelölt, Gál Zoltán korábbi házelnököt és Horn Gyula volt kormányfőt is. Az érintettek ennek nem tettek eleget. Érvelésük szerint ugyanis múltjuk ismeretében választották meg őket képviselőnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!