Ödön
2 °C
11 °C

Fennakadhat az átvilágításon Medgyessy

2002.05.11. 12:50
Hamarosan megkezdődik az új Országgyűlés képviselőinek átvilágítása. A bírák az áprilisi parlamenti választásokon bejutott 135 új és 251 régi képviselőt egyaránt átvilágítják. Az új Országgyűlésbe több olyan képviselő is bekerült, akiket a bírák egyszer már lemondásra szólítottak fel, köztük Medgyessy Pétert, Csehák Juditot, Gál Zoltánt és Horn Gyulát is.
Az átvilágítóbírák az új Országgyűlésbe jutott képviselők között a rendszerváltás előtti titkosszolgálatok belső elhárítása, a III/III-as ügyosztály ügynökeit, a bizalmas belügyi jelentéseket kézhez kapó egykori állami és politikai vezetőket, a karhatalom és a Nyilaskeresztes Párt tagjait keresik.

Dr. Csehák Judit
Mind a 386 képviselőt átvilágítják

Az áprilisi parlamenti választásokon 135 új és 251 régi, az előző ciklusban az ellenőrzésen már átesett képviselő jutott a parlamentbe - írja a szombati Népszabadság. Az átvilágítóknak azonban mind a 386 képviselő esetében újra el kell végezniük az ellenőrzést.

Az új összetételű parlament ellenőrzésével párhuzamosan az átvilágítóbíráknak ellenőrizniük kell az új kormány tagjainak a múltját is. Az átvilágításnak ki kell terjednie minden miniszterre, politikai és közigazgatási államtitkárra.

A múltjuk ismeretében választották meg őket

Az új Országgyűlésbe több olyan képviselő is bekerült, akit az átvilágítóbírák képviselőként vagy miniszterként egyszer már lemondásra szólítottak fel. Így ismét elmarasztalásra lehet számítani Medgyessy Péter, Csehák Judit, Gál Zoltán és Horn Gyula esetében is - értesült a napilap. Medgyessyt, Csehákot és Gált azért szólították fel lemondásra, mert ők a rendszerváltozás előtti állami és politikai tisztségükből fakadóan kapták meg az állambiztonsági hatóságok elemzéseit is tartalmazó bizalmas belügyi jelentéseket.

Medgyessy és Csehák a rendszerváltozás előtt miniszterelnök-helyettesi posztot töltött be. Korábban mindketten úgy reagáltak a felszólításra, hogy munkájukhoz nem használták fel ezeket a belügyi jelentéseket. Gál pedig 1987-től belügyi államtitkár, majd megbízott belügyminiszter volt. Hornt azért szólították fel lemondásra, mert tagja volt a karhatalmi alakulatnak, később pedig kormánytagként kapott bizalmas belügyi iratokat. Mint ismeretes, egyikük sem mondott le tisztségéről, mert mint mondták: múltjuk ismeretében választották meg őket képviselőnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?