Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Horn Gyula képviseli a Nyugatot Keleten

2002.04.18. 16:22
Az Obscsaja Gazeta című orosz politikai hetilap csütörtöki cikke szerint Horn Gyula volt magyar miniszterelnök fogja koordinálni a Szocialista Internacionálé és a volt szovjet köztársaságok szociáldemokrata pártjainak együttműködését.
A szerző - Alekszandr Szuhotin - beszámolója szerint erre a feladatra Gerhard Schröder német kancellár és több más befolyásos nyugat-európai baloldali vezető kérte fel a Szocintern magyar alelnökét. Az Obscsaja Gazeta felhívta a figyelmet, hogy Horn Gyula készíti elő az SZI közép- és kelet-európai szekciójának júniusban, Moszkvában tervezett tanácskozását is.

Szerep a Nyugat keleti politikájában

A hetilap következtetése szerint ez a gesztus is jelzi, hogy a NATO és az Európai Unió profitálni kíván abból, hogy az integrációs szervezetekhez csatlakozó kelet-közép-európai államoknak sok évtizedes tapasztalatuk van az egykori Szovjetunióval kapcsolatban, és a térség országai szerepet játszhatnak a Nyugat új "keleti politikájának" kialakításában. A cikk szerint ezt a folyamatot erősíti Vlagyimir Putyin orosz elnök politikája is, amely a kapcsolatok újraélesztésére törekszik az egykori keleti blokk államaival.

Zeman is támogatta a testvérpártokat

Az Obscsaja Gazeta beszámolt arról, hogy a napokban Moszkvában tárgyaló Milos Zeman cseh szociáldemokrata miniszterelnök találkozott orosz testvérpártjai képviselőivel is, és támogatást ígért, hogy azok előbb megfigyelő, majd teljes jogú tagságot nyerjenek a Szocialista Internacionáléban. A cseh politikus a közelmúltban megindult egyesülési folyamat folytatását javasolta az orosz szociáldemokratáknak, és figyelmeztette őket, hogy az SZI-tagság érdekében fel kell vállalniuk olyan kényes témákat is, mint az emberi jogok kérdése, vagy a csecsenföldi politikai rendezés.

Részt akarnak a 36-ból

Oroszországban a közelmúltban egyesült a két legnagyobb - de országos támogatottságát tekintve együtt is gyenge - szociáldemokrata mozgalom: a Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök és a Konsztantyin Tyitov szamarai kormányzó nevével fémjelzett tömörülés. A szovjet kommunista párt utolsó főtitkárának és az egykori Szovjetunió liberális reform-értelmisége képviselőjének "házasságából" született párt mellett ugyanakkor más balközép mozgalmak is maradtak még az orosz politikai palettán. Az orosz szociáldemokraták legfőbb célkitűzése, hogy leválasszák a kommunista párt még ma is 36 százalékos szavazóbázisának legalább egy részét.

Zjuganov szerint nincs orosz gyökere a szocdemeknek

Ivan Ribkin volt házelnök, korábban kommunista, jelenleg szintén szocialista pártja élén álló politikus megfogalmazása szerint a kommunisták nem programjuknak, még kevésbé vezetőjük, Gennagyij Zjuganov karizmájának köszönhetik sikereiket, hanem egyszerűen nincs rajtuk kívül más számottevő baloldali erő Oroszországban. Maga Zjuganov egy közelmúltbeli televíziós vitaműsorban is leszögezte, hogy nem kíván az egykori kelet-közép-európai kommunista pártok mintájára szociáldemokratává válni. Szavai szerint nagyra becsüli a szociáldemokráciát, de egy tipikusan európai áramlatnak tartja, amely nem tudott gyökeret verni sem Amerikában, sem Ázsiában, és szerinte így lesz ez Oroszországban is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!