Milyen furcsa, hogy egy képviselő homokozott

Valamikor a kéregtetvek és a fátyolkák szakértésével foglalkozott az állami vagyonigazgatásból váratlanul az Országgyűlésbe huppant Vas János, akit a többi között a nyugdíjasok kulturális forradalmáért küzdő szervezet, a Tisztelet Társasága delegált az MDF frakciójába. Schmuck Andor és Dávid Ibolya között félúton.

[Kedden a parlament alakuló ülése előtt, a Parlament Caféban interjúvoltuk meg az MDF-frakció új képviselőjét. A kávézóban a beszélgetés alatt nyüzsögtek a szocialisták, akik az alakuló ülés előtt a Nagy Imre szobornál gyülekeztek. A közelben ücsörgött Puch László pártpénztárnok is.]

Bemutatkozna néhány mondatban? Mert ön az egyik legtöbbet emlegetett friss képviselő, mégsem tudható önről semmi.

[Nagyjából szó szerint elmondja hivatalos önéletrajzát - lásd a keretest.] ...első közélettel kapcsolatos feladatomat Sümeghy Csaba kormánymegbízottól kaptam, aki a Fidesz-kormány idején azért felelt a kancellárián, hogy megszűnjön a vállalkozások kötelező kamarai tagsága.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ez politikai állás volt?

A lehető legteljesebb mértékben.

Belépett érte a Fideszbe?

Azt nem kellett, de bizalmi alapon jutottam a tisztséghez. Akkoriban nem volt még olyan nagy pártoskodás, kevésbé pártalapon dőltek el a dolgok.

Tudta-e ön?
  • "Harminchat éves vagyok, Tiszalökön születtem, Nyíregyházára jártam mezőgazdasági szakközépiskolába. Az érettségi után kerültem fel Budapestre, a kertészeti és élelmiszeripari egyetemre jártam. '94-ben végeztem növényvédelmi szakon, azután maradtam phd-zni, rovartani, ökológiai témakörben, majd vadgazdálkodási szakmérnöki diplomát szereztem a gödöllői egyetemen" - mondta Vas János önmagáról, és ami kimaradt: "Vezető beosztásban dolgozott a Kincstári Vagyoni Igazgatóságon, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél, a Vértes Erdő Rt.-nél, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságán, a Miniszterelnöki Hivatalnál, valamint a Perdix-Vas Kft.-nél." (Forrás: OVI)
  • Brehm szerint a fátyolkafélék (Hemerobiidae) hét családba sorolhatók: vannak pávaszemes, kardszárnyú, vízi, levéltetvésző, aranyszemű, hamvas és imádkozó fátyolkák. A szebbek közül az aranyszemű fátyolka (Chrysopa perla, a képen) él Magyarországon. Ő levéltetvekkel táplálkozik, erdőkben, kertekben fordul elő, gyéren szőrös, és a lárva csak a rovarrá fejlődés után kakál először. A legszebb (nagy és színes) fátyolka Horvátországban él.
  • A kéregtetvek, akárcsak rokonaik, a levéltetvek akkor érzik jól magukat, ha valamilyen növény nedveit szivogatják. A kéregtetű tojásai áttelelnek a kéreg alatt, április, május közepén kezdik el káros működésüket a fákon, amikor szívogatásuk nyomán a fiatal hajtások megvastagodnak, és szabálytalan dudorok keletkeznek rajtuk. Lemosópermettel irtják őket az emberek, de például a fátyolkák is megeszik őket. Ahány fafaj, annyiféle kéregtetű (szelídgesztenye, fűzfa, jegenyefa stb.).
  • A Tisztelet Társaságát (TT) a fiatalokat célzó Xénia Láz egyesület alapítójaként ismertté vált Schmuck Andor hozta létre 2004 januárjában. Egy szóalkotás eredményeként csak szépkorúaknak nevezett időseknek a szervezet hakniműsorokat rendezett. A TT a választások előtt a pártoknál lobbizott, hogy - a többi között - támogassák a "tisztelet kreditrendszer" bevezetését, ami az egyetemistákat - a diplomához jutás feltételeként - évente bizonyos óraszámban szociális munkára kötelezné. Eltörölnék az örökösödési illetéket (a "haláladót"), és rendeznék a kegyeleti járandóságot.
  • Egyedül az MDF vállalta fel a szervezet céljait, így velük kötöttek választási megállapodást. A sajtóban a két választási forduló között jelentek meg olyan értesülések, miszerint a TT által az MDF országos listájára delegált személyek kötődnek Lesiztinger Tamás milliárdos üzletemberhez, aki így a korábban szinte a csőd szélére került demokrata fórum kampányát is finanszírozhatta. Vas Jánossal kapcsolatban az volt a vád, hogy pozíciójánál fogva rálátása volt egy Leisztingernek dolgozó stróman tulajdonolta cég egyik tavalyi nagy ügyletére, amikor a társaság négymilliárd forintért megvásárolta a KVI-től a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium két épületét.

Volt már párttag?

Semmilyen pártnak nem voltam soha tagja.

Az MDF-be viszont belép, legalábbis a Népszabadságnak ezt nyilatkozta, nem?

Az elnökség dönt, és ha felmentést kapok, természetesen, belépek az MDF-be.

[Horváth Éva, a Tisztelete Társasága sajtófőnöke hozzáfűzi: "A TT tagsága nem teszi lehetővé senkinek a párttagságot, így a képviselő úr akkor lép be a demokrata fórumba, ha a TT kivételt tesz, és hozzájárul."]

Találkozott már frakciótársaival? Mert korábban az MDF azt nyilatkozta, csak az életrajzát ismerik, önt nem.

Igen, találkoztunk már az alakuló frakcióülésen. Amíg valaki csak jelölt, addig a szoros együttműködés nem a jelöltek szintjén van, hanem jelen esetben az MDF és a Tisztelet Társasága vezetése között volt.

Fel tudná sorolni 10 új képviselőtársának neveit?

[Vakarja a fejét, majd - mint egy jó, de félénk diák - kissé gondterhelt ábrázattal felidézi a hétfői frakcióülés ülésrendjét.] Tegnap a Pettkó Andris ült velem szemben, a Boross Péter ült mellette, itt mellettem [Jobbjára mutat.] Almássy Kornél, a másik végén Katona Kálmán, Dávid Ibolya, Csapody Miklós... [Hosszan gondolkodik a maradék néven.]

Volt bajsza? [Vágó István-i óvatosságal Hock Zoltán elnökhelyettesre célzunk.]

Nem... Sajnos többször kimentem az ülés közben telefonálni. Leírom inkább egy papírra.

Ne fáradjon! Csak azt akartuk tudni, ha felkeltik álmából, fel tudja-e már sorolni a frakciótársakat, de úgy látjuk, még nem.

Fel tudom sorolni! Azt mondja: Pettkó Andris ült mellettem, a Boross Péterrel beszélgettem és az az igazság, hogy egy hosszú asztalnál ültünk, nem láttam mindenkit. Csáky András ült ezen az oldalt mellettem [Baljára mutat.], mellette Herényi Károly, Herényi mellett Dávid Ibolya, Dávid Ibolya mellett ült...

...Hock Zoltán?

A Hock Zolit nem láttam, tehát ő ülhetett akkor Dávid Ibolya mellett, utána ült Karsai Péter, akkor Almássy Kornél, mellette Csapody Miklós, ő ült Boross Péter mellett...

Na, végül csak összejött! A frakcióból kivel van a legjobb viszonyban?

Mindenkivel egyforma viszonyban vagyok. Azt tudom, hogy az egyik oldalamon Almássy Kornél, a másikon Pettkó András fog ülni.

A kincstárnál mivel foglalkozott?

Vagyonkezelési főosztályvezető voltam. Mivel megosztották a Nemzeti Földalapot, a nem védett területeket elvették a KVI-től, ami a birtokegyesítéseket, illetve az agrárgazdálkodást szolgálta. A tartósan állami tulajdonban maradó természetvédelmi területek viszont maradtak, ez körülbelül 450 ezer hektárnyi földet jelent, amivel én foglalkoztam.

Munkája során találkozott Leisztinger Tamással?

Megjelent az újságban, hogy rálátásom lehetett Leisztinger Tamás üzleteire. Értékesítéssel sohasem foglalkoztam, sem előkészítés, sem pedig ügydöntő formában, hiszen arra külön főosztály van. Én azon nagyon meg lennék lepődve, ha bármelyik hazai gazdasági potentát a saját nevén vásárolna valamit.

Mert ez nem így szokott lenni?

Én úgy gondolom, mindenki gazdasági társaságon keresztül vásároltat. Hogy egy gazdasági társaság kihez köthető, azt nem vizsgálja senki, mert semmi közünk hozzá.

Ügyesen kikerülte a választ. Találkozott valaha Leisztinger Tamással?

Persze. Ismerem, mint annyi más gazdasági szereplőt. Aki ebben az országban mozog, az nem kerülheti ki a gazdasági élet ilyen nagyágyúit. De ez nem jelent semmit. Soha nem voltam se Leisztingernek, se másnak alkalmazottja, nem üzleteltem vele, nem hoztam olyan döntést, amivel helyzetbe hozhattam volna még a nemzeti park igazgatójaként sem.

Mi lesz a fő profilja a parlamentben?

Szeretnék a szakmámnak megfelelő területekkel foglalkozni, vagyis környezetvédelemmel és mezőgazdasággal.


Vas János a parlamentben (Klikk a képre! - fotó: Barakonyi Szabolcs)

Ön a Magyar Rovartani Társaság tagja is. Mik az ezzel járó teendők?

Semmi.

Ez egy hobbi? Rovarokat gyűjt?

Igen gyűjtöttem.

Ez érdekes, ez kimaradt az életrajzából, pedig biztos érdekli az embereket.

Tizenéves koromban kezdtem rovarokat gyűjteni, most vagyok harminchat. Ez olyan kérdés, mintha arról érdeklődnének, homokoztam-e. "Milyen furcsa, hogy egy képviselő homokozott." Életemnek egyébként egy nagyon szép szakasza volt a rovargyűjtés, csavargás és a horgászás, ami belefért.

Felhagyott a rovargyűjtéssel?

Igen. Ezt már nem csinálom. De, majd ha a lányaim elérnek abba a korba, megmutatom nekik is a természet szépségeit.

Tücsök vagy hangya?

Én fátyolkákkal foglalkoztam és kéregtetvekkel. Ezek a növény fás részein szívogatnak. Nem valami látványos rovarok, de annyira specializálódott a rovargyűjtés, és mindenki a szép nagy darabokat szereti.

Mi volt az utolsó hanghordozó, amit vásárolt?

CD.

Milyen CD-t vett?

Valószínűleg Charlie volt, de nem vagyok benne biztos.

Ilyen sok CD-t vesz, vagy nem érdekli milyen CD-t vesz?

Egyszerre többet szoktam venni. Kampányszerűen szoktam CD-ket vásárolni, és filmeket nézni. De olykor nagyon elfoglalt vagyok, és akkor kimaradnak a filmek is az életemből.

Mi volt az utolsó film, amit látott?

Valami Harry Potter-film lehetett, de ez sem biztos.

Ha filmet forgatnának az életéről, melyik színész alakítaná hitelesen Vas Jánost?

Nem szeretném, ha filmet készítenének az életemről.

Oroszlán Szonja vagy Epres Panni?

Ilyen kérdésekre nem tudok válaszolni.

Amikor azt hallja, hogy irtják a szúnyogokat a Balatonnál, akkor mit érez?

Hát én úgy gondolom, hogy ki kell menni a Gemencbe, én oda szoktam járni, és tíz perc alatt, ha már hólyagosra csípték az ember fejét, akkor nagyon jó érzéssel gondol az ember arra, hogy irtják a szúnyogokat. De mindennek meg van a maga helye, a szúnyogirtásnak és a szúnyogkímélésnek is.  • Hírek
  • Bankszámla