Orbán rendcsinálásba kezd

2006.05.20. 12:24
Megerősítette posztján Orbán Viktort és a Fidesz alelnökeit a párt huszadik kongresszusa. A pártelnök a 88 százalékos támogatottságot saját megerősítéseként értékelte, ezért rendcsinálásba kezd, vagyis tíz napon belül megerősíti, illetve lecseréli a választókerületi elnököket és megmondja, kiből lehet polgármesterjelölt.

A bizalmi szavazáson a Fidesz elnöksége 87,6 százalékot ért el. A kongresszusra 1800 küldöttet vártak előzetesen. Ehhez képest 1023 szavazólapot adtak le. 896-an szavaztak bizalmat az Orbán Viktor elnökből és négy alelnökéből (Pelczné Gáll Ildikó, Pokorni Zoltán, Schmitt Pál, Varga Mihály) álló "részelnökségnek" (Az elnökségnek tagja még Kövér László országos választmányi elnök és Navracsics Tibor frakcióvezető is, ám a szavazás most csak azokat érintette, akiket a kongresszus választott meg.)

A bizalmi szavazáson leadott 896 érvényes igen aránya százalékban:
Igazolt küldöttek száma: 1751 (51%)
Kiadott szavazat: 1114 (80%)
Urnába dobott szavazat: 1042 (86%)
Érvényes bedobott szavazat: 1023 (87,5%)

A távozásra érdemben Orbán Viktor Fidesz-elnök sem számított; korábbi nyilatkozataiban csak elvi lehetőségként emlegette esetleges visszavonulását. A pártkongresszus ráadásul nem az egyszemélyi vezetésre épülő párt elnökéről mondott a bizalmi szavazáson véleményt, hanem az érdemi döntésekből lényegében kihagyott teljes elnökségről.


Klikk a képre! (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

Kritikus Kósa, hallgatag Illés

A kongresszus zárt ajtók mögött értékelte a választási vereség okait, a Fidesz hivatalos tájékoztatást nem adott arról, hogy ki szólalt fel és mit mondott, információink szerint a legnagyobb tapsot Kósa Lajos debreceni polgármester kapta, aki élesen bírálta a választási kampányban vétett hibákat. Kiemelte ezek közül a szingliügyet, azt hangoztatva, ő nem ismer olyan embert, aki ne vágyna maga mellé társra.

Navracsics: a Fidesz képest túllépni a személyes torzsalkodásokon

A Fidesz kongresszusán sok hozzászólás volt és sok kritika megfogalmazódott de nem volt érezhető olyan szándék, hogy a választási vereség miatt váltsák le az elnökséget - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője az MTV Napkelte című műsorában. A frakcióvezető arra a kérdésre, hogy a kongresszuson megjelent 1751 küldött közül miért csak 1023-an szavaztak, nem tudott válaszolni. Közölte: bár tudja, hogy ez nem kielégítő válasz, annyit tud mondani, hogy határozatképes volt a kongresszus.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy a küldöttek egy része tiltakozásképpen nem adta le voksát, Navracsics Tibor nem tudott válaszolni, mint mondta, ő egy olyan küldöttel sem beszélt, aki ott volt, de nem szavazott. Arra a riporteri felvetésre, miszerint a Fidesznek teljesen mindegy, hogy nyer vagy veszít, akkor is Orbán Viktor marad az elnök, Navracsics Tibor annyit mondott: "Ez miért baj?" "A Fidesz neve magyarul hűség" - tette hozzá. Navracsics Tibor szerint a kongresszus azt mutatta, hogy a Fidesz egy olyan szervezet, amely képes túllépni a személyes torzsalkodásokon.

Kósa Lajos kritikusan szólt arról is, hogy a Fidesznek 16 éve nincsen egy esélyes főpolgármester-jelöltje. Orbán Viktor Fidesz-elnök későbbi reagálásában a párt budapesti szervezetlenségével magyarázta mindezt. Egy pápai önkormányzati képviselő a szerverügy miatt fogalmazott meg kritikát. Nehezményezte, hogy nem megfelelően használták a mozgósítást, mivel olyan helyeken is éltek e módszerrel, ahol felesleges volt.

Illés Zoltán, az ellenzéki párt volt országgyűlési képviselője, aki korábban élesen bírálta a Fidesz személyzeti politikáját, nem szólalt fel a kongresszuson, noha Orbán Viktor kérését tolmácsolva Pesti Imre felkérte erre. Illés azért nem élt a lehetőséggel, mert kiderült számára, hogy az eseményen nem lesz többes jelölésű elnökválasztás, mint ahogy alelnökválasztás sem. Ráadásul a többes jelölés visszaállítását deklaráló alapszabály-módosításra sem kerül sor. Illés úgy értékelte, biztos abban, hogy ha lett volna formailag is tisztújítás, akkor Orbánt megerősítik posztján, viszont szerinte az alelnökök közül lehet, hogy lett volna olyan, akit nem. Illés jelezte, a Fidesz jövő tavaszi rendes tisztújítására előkészíti a többes jelölés szükségességét deklaráló alapszabály-módosítását, és azt fogja képviselni, hogy újuljon meg a párt politikája.

Orbán kongresszus utáni sajtótájékoztatóján erre reagálva támogatásáról biztosította azt az elképzelést, hogy a különféle tisztségekre többes jelölés érkezzen. Mint mondta, ez sikerült az államfőválasztásnál, most a főpolgármester-aspiránsok is többen vannak, és igyekezni fognak, hogy miniszterelnök-jelöltek közül is legyen alternatíva.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy megerősítésével a kongresszusi küldöttek a szövetségesi politika folytatására, és a választókerületekre épülő rendszer folytatására is szavaztak. A kongresszus a Fidesz választási szereplését elemző dokumentumot is megtárgyalta és jóváhagyta. A dokumentumban megemlítik, hogy a vereségükben elsősorban a baloldal médiatúlsúlya, illetve az MDF viselkedése játszott közre, de az anyag említ hibákat is, például a szerverügyet. Bár Orbán lezártnak tekinti a választási eredmény értékelését, harminc szakértőt azért felkért, hogy január elejéig értékeljék a történteket.

"A Fidesz hétfőtől az önkormányzati választásokra készül" - jelentette ki a politikus, leszögezve, tíz napon belül minden választókerületnek kinevezett elnöke lesz: Megerősíti az eddigi elnököket, vagy újakat jelöl ki helyettük. Állítása szerint arra kérte a küldötteket, ne engedjék, hogy potyautasok kerüljenek föl a párt önkormányzati listáira, ne az számítson, kinek milyen kapcsolatai vannak, hanem az, hogy ki dolgozott rendesen a kampányban.

Erős Orbán

Információink szerint a küldöttek előtt a 88 százalékos támogatottságot pozíciója megerősödéseként értékelte a Fidesz elnöke, aki ezért világossá tette, ő dönti el, kiből lesz polgármesterjelölt, és azt is, hogy ki marad választókerületi elnök, és ki az, aki nem.

Orbán Viktor sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy az ország közhangulata most bizonytalanabb, mint a választások előtt. A pártelnök szerint ez azért van, mert a választás előtt a kormány azt állította, dübörög a gazdaság, most viszont megszorításokról hallani. Orbán közölte, elvárja, nevezzék meg azokat a szakértőket, tisztségviselőket és statisztikusokat, akik a választás előtt félrevezették a kormányfőt, és azt közölték vele, dübörög a gazdaság. Szerinte a rendszerváltás óta most fordul elő először az, hogy nem az a program fog megvalósulni, mint amit a választási kampányban a győztesek ígértek, nem az a program fog megvalósulni, amire a szocialisták felhatalmazást kaptak. Orbán bejelentette, három közgazdászt felkért arra, hogy a kormányprogram vitájára készítsék el a gazdaság állapotát bemutató fehér könyvet. Az ellenzéki párt további megerősödése érdekében tagtoborzásba kezd.

Őszinte Pokorni

A demokráciába vetett hit elvesztéséről és oligarchikus kormányzati kapcsolatrendszerről beszélt a Fidesz szombati rendkívüli kongresszusának nyitányaként a párt alelnöke. A kongresszus Pokorni beszédét leszámítva zárt ajtók mögött zajlott. Az egyetlen nyilvános program az alelnök beszéde volt. Pokorni Zoltán azt hangoztatta, a választási vereségre találhatnak külső okokat, ilyen a média vagy az MDF, de ezekkel a külső okokkal számolniuk kellett.

"A hibákat mi követtük el, mert nem tudtunk úrrá lenni rajtuk. A ránk szavazó több millió embernek, a magyar demokrácia jövőjének és önmagunknak tartozunk azzal, hogy őszinte számvetést készítsünk, mit csináltunk jól, mit rosszul, min kell változtatnunk, hogyan és mikor" - jelentette ki Pokorni Zoltán.

A politikus utalva saját körzetére kijelentette "Jó hegyen vagyunk itt a Hegyvidéken, mert 55 szavazókörből 50-ben nyertünk. Vannak versenyek, ahol az ezüst is szépen csillog, de van, hogy nem osztanak második helyet, a választás is ilyen."

Megrendült a hitük a demokráciában

A politikus szerint ellenzéki szerepben jóval nagyobb felelősség hárul rájuk, mert felelősek a rájuk bízott emberekért, utalt a párt aktivistáira az alelnök, majd ismételten megköszönte munkájukat. Úgy vélte, nagyobb most a felelősségük, mint négy éve, mert másodszor veszítettek.

"Riválisaink a másfél százalékos vereségből bukást próbálnak kreálni, az egységes polgári szövetséget leszalámizni, vezetőinket egymásnak uszítani."


Klikk a képre! (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

Pokorni szerint sokakban megrendült a demokráciába vetett hit, mivel az MSZP ilyen négy év után is nyerni tudott. Ugyanakkor nem vitatta, hogy Magyarországon demokrácia van, de veszélyesnek ítélte a helyzetet, mert szerinte a kormány minden létező pozíciót embereivel töltött be. Felidézte Szász Károly PSZÁF-elnök, illetve Mellár Tamás volt KSH-vezető menesztését, továbbá a jegybankelnök elleni támadásokat.

Pokorni úgy látta, Járai Zsigmonddal az volt riválisaik problémája, hogy a választások előtt - a költségvetés állapotával kapcsolatban - ki merte mondani: "A király meztelen." A Fidesz megvéd mindenkit, akit ez az oligarchikus kormányzati kapcsolatrendszer veszélyeztet, utalt a politikus a Fidesz által életre hívott Társadalmi Önvédelmi Testület feladataira.