Valér
4 °C
8 °C

Biankó felhatalmazást kaphat Gyurcsány a koalíciókötésre

2006.05.19. 13:22
Az MSZP és a Fidesz is kongresszust tart szombaton. A szocialisták felhatalmazást adnak majd Gyurcsánynak a kormányzásra, ám érdemi dolgok nem derülnek majd ki a második Gyurcsány-kormányról. A Fidesz zárt kongresszuson értékeli vereségét, ahol bizalmi szavazást kér maga ellen a pártvezetés, Orbán Viktor távozása azonban nem várható.

Szombaton tartja rendkívüli kongresszusát a Fidesz Magyar Polgári Szövetség, ahol Orbán Viktor és a teljes pártvezetés bizalmi szavazást kér maga ellen. A párt - egy rövid félórát leszámítva - végig zártkörűen tanácskozik.

A nyilvános részben Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök szólal föl. A párt választmánya öt napirendi pont tárgyalását javasolja a kongresszusnak, elsőként a választási vereséget elemzik, majd személyi kérdéseket vesznek elő. Információink szerint a pártvezetés abban az esetben távozna, ha nem sikerül a kétharmados támogatottságot megszerezni a bizalmi szavazáson.

Orbán nem számít a bizalomvesztésre

A távozásra érdemben Orbán Viktor Fidesz-elnök sem számít; korábbi nyilatkozataiban csak elvi lehetőségként emlegette esetleges visszavonulását. A pártkongresszus ráadásul nem az egyszemélyi vezetésre épülő párt elnökéről mond a bizalmi szavazáson véleményt, hanem az érdemi döntésekből lényegében kihagyott teljes elnökségről.

A bizalmi szavazást követően a Fidesz elfogadja az elkövetkezendő évekre vonatkozó politikai stratégiáját, és szó lesz az önkormányzati választásokra való felkészülésről. A tanácskozás az "egyebek" napirendi ponttal zárul, ami azt jelenti, hogy abban az esetben, ha nem szavaznak bizalmat a pártvezetésnek, tisztújítást tartanak.

Ugyanezen a napon tartják kongresszusukat a szocialisták. A hivatalos kommüniké szerint a kongresszus az MSZP választási eredményét értékeli és a kormányzati szerepvállalásról dönt, és a küldöttek felhatalmazást adnak a párt országos választási bizottságának a koalíciókötésre is.

MSZP: kongresszus, de minek?

A közel hatszáz küldött egy határozati javaslatról szavaz majd, amely tartalmazza az MSZP célkitűzéseit, valamint hozzájárulást a kormányzati szerepvállaláshoz – jelentette be Hiller István pártelnök. A tanácskozáson Gyurcsányon és Hilleren kívül mások is hozzászólhatnak.

A párttagok korábban azt várták a kongresszustól, hogy alkalmuk lesz megismerni Gyurcsány koalíciós és kormányzási szándékait. Erre azonban nem lesz lehetőség, legalábbis nem most.

Többeket megkérdeztünk a szocialistáktól, mit várnak a kongresszustól: volt, aki a legfeleslegesebb találkozónak nevezte, amit valaha tartottak, más szerint a kongresszust vagy nagyon korai időpontra hívták össze, vagy az eredeti tervekkel ellentétben elhúzódnak a koalíciós tárgyalások.