Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Fidesz már olvasná a kormányprogramot

2006.05.18. 16:48
Ötvenkét nap fog eltelni a választások második fordulója és a kormánymegalakulása között, ami a rendszerváltás óta a leglassabb tempó, kifogásolja a Fidesz. Az MSZP az elmaradt reformokat kérte számon az ellenzéki párton reakciójában.

Késik a kormányalakítás és késik a kormányprogram - jelentette ki Halász János, a Fidesz parlamenti frakciójának helyettes vezetője csütörtökön Debrecenben, sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy Antall Józsefnek 46, Horn Gyulának 47, Orbán Viktornak 45, Medgyessy Péternek 35 napra volt szüksége a választás után ahhoz, hogy megalakítsa kormányát.

A kormánypártok marakodnak

A dinamikusnak mondott Gyurcsány Ferencnek ehhez - az eddig bejelentettek szerint - 52 napra lesz szüksége - tette hozzá. Halász János szerint semmi nem indokolja ezt a késlekedést, legfeljebb a jelenlegi kormánypártok marakodása.

"A koncon való marakodás, az osztozkodás miatt halogatják a kormányalakítást" - mondta Halász János hozzátéve: nem azzal törődnek, hogy az embereknek legyen jobb, hanem azzal, hogy milyen pozíciókat szereznek. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint nagy a tanácstalanság, nincs kormányzati struktúra, s emiatt az országgyűlési struktúrát sem tudják kialakítani.

Jön a feketeleves

"Most következik a feketeleves" - fűzte hozzá a sajtótájékoztatón Pósán László országgyűlési képviselő, a Fidesz debreceni elnöke. "Ahogy 2002-ben is átverték az embereket a szocialisták, 2006-ban is hazudtak nekik" - mondta hozzátéve: most súlyosabb a helyzet, mint 1995-ben a Bokros-csomag bevezetésének időszakában volt.

A politikus szerint kemény megszorító intézkedésekre készül a kormány, jelentősen emelik a gáz, a benzin, a gyógyszerek árát, az adókat. Súlyosabb helyzetbe kerülnek a családok, az otthonteremtők, a nyugdíjasok egyaránt. "A választásokon a szocialistákra szavazók most azt kapják jutalmul, amit a többiek büntetésül" - jegyezte meg a politikus.

Reformkormány

A most alakuló kormány lesz az első, amely hozzányúl a 16 éve sokasodó problémákhoz - reagált a fideszes politikusok által elmondottakra Oláh Lajos szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP hajdú-bihari elnöke.

"Ez a kormány lesz az első, amely egyszerre több területen mer reformokat végrehajtani és nem saját népszerűségét tekinti elsődlegesnek, hanem az ország hosszú távú versenyképességét, a hosszú távú prosperitását" - mondta Oláh Lajos. Hozzátette: örült volna annak, ha Halász János és Pósán László elég bátor lett volna a Fidesz-kormány idején ahhoz, hogy legalább egy reformot elindítsanak. "Ezzel szemben volt egy kormány, amely semmihez nem mert hozzányúlni" - utalt a szocialista politikus az Orbán-kormány időszakára.