József, Bánk
-6 °C
0 °C

Pető is Magyar miniszterségéről beszél

2006.05.16. 11:19
A leendő MSZP-SZDSZ koalíció már elfogadott oktatási programja Magyar Bálint elképzeléseire épülnek, és az a logikus, hogy az hajtsa végre, aki megalkotta, jelentette ki Pető Iván az SZDSZ ügyvivője. A képviselő a Klubrádió reggeli műsorában arról is beszélt, hogy a koalíciós egyeztetéseken szorgalmazták az ügynökkérdés rendezését is.

Az SZDSZ nem tud arról, hogy az MSZP lehetséges partnerei között az MDF-et is számon tartaná. Pető Iván SZDSZ-es ügyvivő a Klubrádió reggeli műsorában arra a Magyar Nemzetben megjelent értesülésre reagált, hogy az MSZP állítólag a demokrata fórummal lépne koalícióra, ha nem tud megállapodásra jutni a liberálisokkal.

A műsorban a liberális politikus kifejtette, a logika azt diktálná, hogy Magyar Bálint legyen az új kormány oktatási minisztere, ám a politikai logika más, így nem következik automatikusan, hogy a program megalkotója fogja vezetni a tárcát. Magyar Bálint erőre kapásáról már több cikk is megjelent a közelmúltban, és Kuncze Gábor pártelnök is tett Petőhöz hasonló nyilatkozatokat az oktatási tárca jövőjéről.

A választások előtt Gyurcsány Ferenc minisztererelnök azt jelentette be, hogy az új kormányban szocialista oktatási minisztert szeretne. Találgatások szerint ez Hiller István lehetne, de a szocialisták - a mostanihoz hasonló határozottság ellenére - 2002-ben is lecsúsztak az Oktatási Minisztérium vezetéséről.

Pető Iván a Klubrádióban arról is beszélt, hogy az oktatáson kívül a gazdaság és az egészségügy azok a területek, amelyek az SZDSZ számára a leendő kormány legfontosabb feladatait meghatározzák.

Pető Iván arról is beszélt, hogy az SZDSZ jelezte az egyeztetéseken, hogy fontosnak tartja az ügynökkérdés rendezését, de azzal tisztában van, hogy egy kormányprogram nem mehet túl egy ez ügyben tett elvi nyilatkozaton. Elvi nyilatkozatokra már korábban is volt példa, az ügynöktörvény pedig eddig mindig részletkérdéseken bukott meg, mondta a szabad demokrata politikus.