Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Nem kell mindenkinek aláírnia a koalíciós megállapodást

2006.05.15. 10:31
Továbbra sem hajlandóak a miniszterek személyéről beszélni a koalíciós egyeztetések résztvevői. Annyi kiderült, hogy az SZDSZ a kormány méretétől függetlenül elégedett lenne három miniszteri poszttal.

"Nem szívesen vinné" 12 tárca fölé a minisztériumok számát az MSZP és az SZDSZ, mondta el a hétfői Napkeltében Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. A politikus, tartva magát az eddigiekhez, nem kívánta kommentálni a miniszterek személyére vonatkozó kérdéseket, így azt sem, hogy valóban három tárcát kaphat-e az SZDSZ.

Magyar programját fogadták el

Nem sokkal Lendvai nyilatkozata előtt Pető Iván, a szabaddemokraták ügyvivője azt nyilatkozta, pártja elégedett lenne három miniszteri poszttal. "A három az mondjuk egy olyan szám, ami a kormány méretétől függetlenül is többé kevésbé elfogadható" - mondta.

Pető a napilapokban megjelent találgatásokra utalva azt mondta, hogy azokból annyi van, hogy nyilván vannak köztük helyes tippek is, bár "rossz százalékban". A Magyar Bálint oktatási miniszterségére vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a koalíciós tárgyalásokon elfogadták az oktatási programot, amit akkor miniszterként Magyar terjesztett elő.

Az egészségügyi reformmal kapcsolatban Pető szerint közeledett a két párt álláspontja, de még nem dőlt el, hogy egy-vagy több biztosító legyen.

Nem kell aláírni

Lendvai szerint az új kormány az ellenzék együttműködésére is számít a kétharmados törvények módosításához - a parlamenti arányok alapján rá is kényszerül a Fidesz támogatottságára -, ezek közül a megyerendszer reformját emelte ki.

Lendvai cáfolta azokat a korábbi híreket is, hogy Gyurcsány Ferenc minden koalíciós képviselővel alá akarja iratni a kormányprogramot. Mint mondta, ezt csak a frakcióvezetők teszik majd meg.