Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Gyurcsány a politikusokon kezdené a megszorításokat

2006.05.13. 13:02
A választások óta először beszélt a nyilvánosság előtt a koalíciós egyeztetésekről Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint a jövő héten lezárják a tárgyalásokat, május 30-án benyújtják a kormányprogramot, június 14-én pedig megalakulhat az új kormány. Az MSZP Szili Katalint jelöli házelnöknek.

A kormányfő felszólalt és nem mondott semmit. A szocialista párt szombati választmányi ülésén a választások óta először szólalt fel nyilvános pártrendezvényen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő hangsúlyozta, hogy mind a tízmillió magyarnak helye van az országban, és az elmúlt négy év a szociális kiigazításról szólt, a következő négy év pedig arról szól majd, hogy képes-e Magyarország bírni a nemzetközi gazdasági versenyt.

A győztesek szűk táborában

Gyurcsány úgy véli, Magyarország a győztesek szűk táborába tud kerülni. Meg kell tanulni a verseny és szolidaritás alkalomtól függő helyes sorrendjét. Az elmúlt hetek koalíciós egyeztetéséről a kormányfő azt mondta, hogy a tárgyalások jól állnak, és a jövő hét végéig várhatóan befejezik.

Gyurcsány szerint legelőször államreformra van szükség, és a politikusoknak magukon kell elkezdeniük a változásokat. Ebbe tartozik a kevesebb parlamenti bizottság, a kevesebb juttatás, és tiszteletdíj, a kevesebb államtitkári poszt. A kormányfő szerint el kellett dönteni, hogy százezer közszolga vagy kilencmillió kilencszázezer ember pártján állnak-e. Mint elmondta, ők az utóbbit választották.

Fűnyíró elv

Hangsúlyozta, nem a fűnyíró elv szerint készülnek a leépítésre, hanem egyesével minden főosztályt, minisztériumot, és annak háttérintézményeit megvizsgálják. Az eddigi példák közül említette „van olyan részleg, ahol eddig huszonhatan dolgoztak, de heten is elegen vannak.” A következőkben mérni fogják a teljesítményt és rugalmasabbá teszik a közalkalmazotti jogviszonyt.

„A közszolgálatban sorozatos átalakítás következik, amely 2008-ig befejeződik.Gyurcsány Ferenc szerint az egészségügyben mélyreható átalakításra van szükség. A koalíciós partnerrel erről „már nincs”nagy vita. „Az egészségügy az üzlet, nem az egészség” – mondta. A miniszterelnök azt is említette, hogy az egészségügy területén egyelőre nincsen független, felügyeleti hatóság.

Fájdalmat okozni

Az oktatásról megjegyezte, hogy az SZDSZ-szel sikerült nagy részben megállapodniuk. Ezt követően elmondta, az államháztartás egyes részeihez hozzá kell nyúlni. „Nem az a cél, hogy kiigazítsunk, mert ahhoz elég egy toll, egy papír, egy éjszaka, és egy bátor ember és másnap be lehet vezetni, hanem az MSZP egy új Magyarországot akar. Minden sarkon van már közgazdász, aki megmondja, hogyan lehet fájdalmat okozni.” Gyurcsány Ferenc a legfontosabbnak az államreformot, a fejlesztéseket, az egyensúlyt és a jövedelmek reálértékének emelését nevezte.

A jövő héten lezárulnak a egyeztetések, majd a már kész írásos szöveget szakértőkkel véleményeztetik, a következő két hétben pedig különböző társadalmi csoportok képviselőivel is egyeztetik. Mint elmondta, ezt követően 30-án benyújtják a kormányprogramot. „Intenzív másfél év vár ránk” –tette hozzá. Utalt arra is, hogy a parlament következő elnöke is Szili Katalin marad.

Személyi tehermentesítés

A választmányi ülésen Hiller István értékelte a választások eredményét. Szerinte a sikerhez hozzájárult, hogy a személyi kérdésektől tehermentesítették a kampányt, azaz fél évvel előre hozták a jelöltállítást. Az MSZP elnöke eredményesnek tartja a párt identitáskampányát, és azt is, hogy az államfőválasztás kudarcából tanulni tudtak, valamint hogy korrekt, pontos munkát végzett a központi kampánystáb. Egy felmérésre hivatkozva azt állította, a kis településeken javított az MSZP a támogatottságán, úgy, hogy közben a megyeszékhelyeken és Budapesten megtartották az előnyüket. Hiller eredménynek nevezte azt is, hogy a fiatalok körében már csak egyharmados hátrányban vannak a Fideszhez képest.

A választmányi ülést követően Gyurcsány Ferenc és Hiller István nem tartott a választmányi tagokkal közös pezsgőzésre, hanem Simon Gábor választmányi elnök bejelentése szerint koalíciós egyezetésre sietek.

Szili kevesebb bizottsági helyet javasol

Országgyűlési törvényjavaslatot és hozzá kapcsolódóan házszabály-módosító csomagot készített Szili Katalin. A házelnök erről a Népszava szombati számában megjelent interjújában beszélt. Szili szerint európai példák alapján Magyarországon is szükség volna arra, hogy az Országgyűlés működését törvény szabályozza.

"Szükség lenne ilyen törvényre, mivel a házszabály nem tartalmazhat harmadik személyekre vonatkozóan semmilyen előírást, viszont egy törvény igen" - mondta. Ezzel összefüggésben felidézte a parlament munkáját megzavaró demonstratív cédula-bedobálásokat, példaként hozta a vizsgálóbizottságok szabályozását és azt, hogy meg kell-e valakinek jelennie a vizsgálóbizottság előtt.

Szili javasolja a bizottsági rendszer ésszerűsítését is. Az eddigi 492 bizottsági helyet 350-re csökkentené, ami azt jelenti, hogy egy képviselőre többnyire csak egy bizottsági tagság jut. Ez a költségtérítéseket is átláthatóbbá tenné - mondta Szili Katalin a Népszavának.