A drog is téma lett a koalíciós egyeztetésen

2006.05.12. 16:51
Továbbra sem tudni sokat a koalíciós tárgyalásokról, annyi biztos, hogy egyelőre egyetlen szocialista testület sem véleményezhette a miniszterelnök kormányzati elképzeléseit. Az SZDSZ számára szimbolikus liberális értékekről, mint például a drogfogyasztás dekriminalizációja, a legmagasabb szinten zajlik az egyeztetés.

"Kurvára semmiben sem állapodtunk még meg" - fakadt ki az Indexnek egy szocialista vezető a koalíciós partnerrel folytatott tárgyalások kilátástalanságára utalva. A döcögős egyeztetések miatt csütörtökön a küldöttségekhez Gyurcsány Ferenc és Kuncze Gábor is csatlakozott, jóllehet korábban mindketten azt hangsúlyozták, hogy vitákkal ugyan, de gördülékenyen folytatódnak a megbeszélések. Mások viszont azt hangsúlyozzák, hogy eredetileg is úgy tervezték, Kuncze és Gyurcsány ebben a szakaszban ismét bekapcsolódik a tárgyalásokba.

A tárgyalások valódi állapotát hűen tükrözi, hogy míg Gyurcsány Ferenc tervei szerint a két párt frakciója együttes ülésen egy szimbolikus aláírási ceremónián véglegesítené a kormányprogramot, az SZDSZ-nek esze ágában sincs a szocialistákkal közös frakcióülést tartani. "Tarston a KDNP és a Fidesz közös ülést", mondta egyikük.

Visszatértek a vezetők

Míg korábban a kormányprogramról folytatott tárgyalások és a személyi kérdések fölött Gyurcsány Ferenc diszponált, szerdán váratlanul Kuncze Gábor jelentette be, hogy az oktatásról és az agráriumról szóló fejezet lezárult. A Népszabadság szerint ez annyiban igaz, hogy "lezárult egy szakmai anyag, amire a nagyok valószínűleg rámondják az áment", de személyekről még nem állapodtak meg.

Szabaddemokrata forrásaink egyöntetűen azt állítják, továbbra sem körvonalazódott, melyik párt hány tárcát kaphat és melyek lehetnek ezek.

Gyurcsány Ferenc korábban többször is annak az elképzelésének adott hangot, hogy a jövőben szocialista vezetésű oktatáspolitikát akar.

Magyar Bálint helyzete a tavalyi érettségi botrányok idején sokat gyengült. A Népszabadság szerint tavaly Magyar csak úgy maradhatott posztján, hogy megigérte, letesz arról, hogy egy új kormányban ismét oktatási miniszter legyen.

Magyar azért sincs könnyű helyzetben, mert az oktatási és a kulturális tárcát minden valószínűség szerint összevonják, és ennek a csúcsminisztériumnak a vezetését az MSZP elnöke, Hiller István nézte ki magának.

Hiller biztos a helyzetében

Úgy tudjuk, hogy Kuncze bejelentését az MSZP elnökének környezetében rezignáltan fogadták, Hiller István pedig nem hagyja annyiban Magyar Bálint helyezkedését.

Forrásaink szerint Gyurcsány az SZDSZ-nek két tárcát lenne hajlandó átengedni, a kisebbik kormánypárt ugyanakkor négyre tart igényt. Az egészségügy, és az előbb említett oktatási tárca mellett egy gazdaságira valamint még egyre, ami lehetne például az igazságügyi.

A szocialista párt szombati választmányi ülésén először adódik alkalom arra, hogy a párttagok Gyurcsánynak a programját, kormányzati struktúráját és személyzetpolitikáját is véleményezzék. Forrásaink nehezményezték viszont, hogy a választmányi ülést megelőzően sem a frakció, sem más párttestület nem fejthette ki álláspontját Gyurcsány elképzeléseiről.

Az MSZP csütörtöki megyei elnöki testületi ülésén, amelyen a választások óta először találkoztak a helyi vezetők és az országos vezetés, sem sikerült érdemben kifejteni észrevételeiket, mert az ülésen a legszűkebb kormányzást előkészítő csapatból csak Hiller István pártelnök jelent meg. Úgy tudjuk, Hiller a választások rövid értékelésén túlra nem merészkedett, és bevezetője után nem sokkal, magára hagyva kéttucatnyi szocialista pártvezetőt, elhagyta a Köztársaság téri székházat.

Liberális értékek

Az Index információi szerint annak ellenére, hogy a nyilvánosság előtt még nem került terítékre, a legmagasabb szinteken olyan, a liberálisok számára szimbolikus kérdésekben, mint a regisztrált élettársi kapcsolat bevezetése, vagy a drogfogyasztás büntetőjogi szankciójának megszüntetése, zajlik egyeztetés.

Úgy tudjuk, az igazságügyi tárca az első, balatonőszödi koalíciós egyeztetésre készített büntetőpolitikai koncepciójában hangsúlyos szerepet kapott az elterelés intézményének bővítése, illetve a fogyasztás Btk-ból való kivétele. Informátoraink szerint a szakbizottságokban nem téma ugyan a Btk-módosítás, ám a miniszterelnök által vezetett legfelsőbb szintű koalíciós egyeztetésen téma a kérdés.

Orbánéknak sem fájna
A Fidesz 2006-ban már nem riogatott a drogok legalizációjával, sőt, Orbán Viktor egy vidéki, fiatalok előtt tartott fórumon arra a kérdésre, milyen büntetőpolitikát preferálnána kormányra kerülése esetén, úgy fogalmazott, a terjesztőket továbbra is súlyosan büntetnék, ám szót sem ejtett a fogyasztók büntetésének szükségességéről. Ez jelentős elmozdulás a korábbi orbáni állásponthoz képest. A Fidesz-elnök ugyanis saját ciklusa alatt többször is úgy vélekedett, hogy "aki a kábítószerekkel kacérkodik, az ördöggel cimborál".

A szabaddemokrata tárgyalódelegáció kulcskérdésnek tartja az ügy rendezését, mert - mint fogalmaznak - a már négy évvel ezelőtt is ígért teljes dekriminalizáció nem szenvedhet újabb négy esztendős csúszást. "A liberális szavazók arcul csapása volna, ha nem kerülne pont erre a kérdésre” – fogalmazott egyik forrásunk, aki nem számít az MSZP további ellenállására az ügyben, mivel a 2002-höz képest most a jobboldal sem csinált kampánytémát a kérdésből.

A regisztrált élettársi kapcsolat bevezetésére is esély mutatkozik, fogalmaztak szabad demokrata forrásaink. Ennek azért volna különösen nagy jelentősége, mert nem tenne különbséget a házastársak és a regisztrált élettársak között, ami az egynemű párkapcsolatok törvény előtti elismerését eredményezné. Az elképzelés egyébként szerepel az új Polgári törvénykönyv koncepciójában is.

A kormányfő környezetében a találgatásokat úgy kommentálták, hogy kétszer annyian aspirálnak miniszteri posztra, mint ahány tárca lesz, és legalább háromszor annyian akarnak államtitkárok lenni, mint ahány hely lesz.