2007-től vezethetik be az általános tandíjat

2006.05.20. 10:35
Megállapodott a koalíció: lesz utólagos képzési hozzájárulás bevezetéséről, a felsőoktatásban tanulókat általánosan érintő tandíj bekerült a kormányprogramba, értesült a Népszabadság.

A tervről pénteken szivárogtak ki az első részletek, a lap szombati száma úgy tudja, az SZDSZ és az MSZP megállapodott, és szinte biztosra vehető, hogy a 2007-től bevezetik az utólagos képzési hozzájárulást.

A terv lényege, hogy az államilag finanszírozott helyekre felvett diáknak csak az egyetem elvégzése után, sokéves részletben kell fizetnie tanulmányaiért. A hallgatók tanulmányi idejük lejárta után kapják meg az "egyéni képzési számlát", amin az elvégzett tanulmányok költségei szerepelnek.

Zsugorító program a közigazgatásban
A Népszabadság úgy tudja, a parlamentet és a helyhatósági képviselői testületek létszámának csökkentését, illetve a megyei önkormányzatok helyett régióközpontok létrehozását tervezi a kormány abban a másfél tucatnyi törvénytervezetet tartalmazó csomagban, aminek beterjesztését már többször ígérte Gyurcsány Ferenc kormányfő. A módosításokhoz kétharmados többségre és alkotmánymódosításra is szükség lesz. A lap úgy tudja az átlátható gazdálkodás jegyében a párttörvényen is módosítana a kormány.

Egy alapképzés átlagosan 1,5, a masterképzés 2, a doktori fookozat megszerzése összesen 3 millió forintba kerülne, de az orvosi vagy a jogi egyetem jóval többe, 7-7,5, illetve 5 millió forintba.

A hallgatóknak az egyetem költségeinek kétharmadát adó képzési, illetve fenntartási költséget kellene megtérítenie. A hallgatónak akkor kell megkezdenie az összeg visszafizetését, amikor álláshoz jutnak.

Ha a diploma megszerzése után munkába áll, és évi bérének bruttó összege meghaladja a minimálbér negyvenszeresét, akkor havi keresetének 3, ha hatvanszorosát, akkor 6 százalékával törleszt, írja a Népszabadság.

Ha ennél kevesebbet keres, nem kell fizetnie, az összeget kamatok nem terhelik. A tartozás továbbá nem adósságként jelenik meg a végzett diák számláján, tehát nem akadályozza a hitelfelvételt.  • Hírek
  • Hírek