Évekre eladósodhatnak a hallgatók

2006.05.19. 09:49
A választások előtt még nemet mondtak a koalíció képviselői a felsőoktatási tandíjra, de most úgy látszik, hogy mégis ebben gondolkodnak - írja a Népszabadság. Igaz ugyan, hogy nem így hívnák, és a számlát csak később nyújtanák be a már végzett hallgatónak, mikor már jól fizető állása van.

Az Oktatási Minisztérium megfontolandónak tartja az utólagos képzési hozzájárulás bevezetését a felsőoktatásban - idézi a Népszabadság Stark Antalt, a tárca helyettes államtitkárát.

A Magyar Hírlap ezzel kapcsolatban azt írja, tíz-húsz évre eladósítaná magát a jövőben minden egyetemi és főiskolai hallgató, ha a kormányprogramba is bekerül Magyar Bálint oktatási miniszter elképzelése az utólagosan fizetendő tandíjról.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy az SZDSZ által a koalíciós tárgyalások témájává emelt javaslat szerint a volt hallgatóknak akkor kellene elkezdeniük az igénybe vett képzési normatíva törlesztését, ha az éves bruttó jövedelmük eléri a havi minimálbér negyvenszeresét.

Ekkor a bruttó bérük három százalékát kellene befizetniük, ha pedig valaki többet keresne, akkor a minimálbér ötvenszerese fölötti pénz hat százaléka is hozzáadódna a törlesztőrészlethez.

A hallgatók máris tiltakoznak, Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke azt mondta, hogy egy ilyen tandíj elvenné a fiatalok kedvét a tanulástól.  • Hírek
  • Hírek