'A diákok ne szúrják ki a gumikat, de védjék meg jogaikat'

2006.04.19. 17:40
Ha másként nem hajlandó tárgyalni az egyetem vezetője, a diákok szúrják ki autójának kerekét - egy március 15-i konferencián az oktatási jogok miniszteri biztosa ezzel az abszurd példával szemléltette mondanivalóját. Aáry-Tamás Lajos az Indexnek annyiban pontosított, hogy a diákok ne szúrják ki a rektorok autójának gumiját, de ne hagyják, hogy jogsértéseket kövessenek el ellenük. A Budapesti Gazdasági Főiskola rektora szerint méltatlan egy köztisztviselőhöz, hogy lázítsa a diákokat.

A Népszabadság szerint félreérthető nyilatkozatot tett a jogtalanul szedett térítési díjak ellen tiltakozó egyetemi és főiskolai hallgatóknak Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa egy győri hallgatói konferencián. A lap szerint a miniszteri biztos - értesüléseink szerint az Educatio Press felsőoktatási hírügynökség korábbi tudósítása alapján - azt mondta, "ha máshogy nem megy, ki kell szúrni a rektor autójának a kerekét, ha zsarolnak titeket, zsaroljátok ti is őket". Mint később kiderült, ez a mondat így nem hangzott el.

Forradalmi hangulatban

Az ombudsman korábban már törvénytelennek minősítette a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Média Intézetében (BMI), a Kodolányi János Főiskolán (KJF) és a Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF) az államilag finanszírozott szakok hallgatóitól szedett külön térítési díjakat.

A március 15-i Felsőoktatási Média Konferencián a Lázadóak ma az egyetemisták? című előadáson volt vendég az oktatási ombudsman. "Szó esett 1848-ról, 1956-ról, a '68-as diákmegmozdulásokról, a rendszerváltás utáni tandíj elleni tüntetésekről és a legutóbbi franciaországi demonstrációkról" - mondta az Index kérdésére Aáry-Tamás Lajos. Az oktatási biztos szerint ebben a környezetben utalt arra, hogy a magyar egyetemistáknak is meg kell védeniük jogaikat.

Magyar Bálint: Aáry-Tamás Lajos kiszúrhatná az autóm kerekét

Kérdésünkre, hogy az ombudsman milyen retorziókra számíthat nyilatkozata miatt, Magyar Bálint oktatási miniszter azt mondta: éppen azért vonták ki az oktatási biztost a miniszter törvényességi felügyelete alól, hogy valóban függetlenül végezhesse munkáját (a biztos "munkáltatója" azóta az Országos Köznevelési Tanács). A miniszter megjegyezte: "Aáry-Tamás Lajos kis túlzással akár ki is szúrhatná az autóm kerekét, akkor sem tehetnék semmit".

Egy megállapodott demokráciában a konfliktusok, jogsérelmek rendezésének megvannak az intézményes keretei - mondta Magyar Bálint. A miniszter szerint az elmúlt években több jogszabályváltozás is a diákok jogainak érvényesítését támogatta. A hallgatói önkormányzatok vétójogot gyakorolhatnak a térítési díjak ügyében. Ha mégis jogsérelem történik, lehetőség van arra, hogy a bírósághoz forduljon a diák.

Magyar Bálint arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a hallgatói önkormányzat nem áll ki időben a diákok érdekében, annak később már sem az oktatási biztos, sem maga a miniszter nem tud érvényt szerezni. Az Index kérdésére Magyar Bálint azt mondta: vannak legitim eszközök a nyomásgyakrolásra, a diákok írhatnak petíciót, szervezhetnek tiltakozó gyűlést is, de az autókerekek kiszúrása nem tartozik ezek közé.

A félreértések miatt az Educatio Press szerda délután közzétette honlapján a rendezvényről készült filmfelvételt. A rosszul hallható videón Aáry Tamás Lajos a következőket mondja (a nem hallható vagy átkötő részeket kihagytuk): "Az biztos, hogy nem nekem kell kitalálni, hogy mi történjen az intézményekben, hogy hogy kell tárgyalni ilyenekrõl, hogy mit kell csinálni akkor, amikor kineveti (a rektor) a hallgatókat. Ki lehet szúrni a kerekét az autónak, hogy ne tudjon bejutni az egyetemre (...) akkor azt lehet mondani, hogy nem jöhet be az épületbe addig, amíg nem ül le velünk tárgyalni. Ha ezt száz diák csinálja és a Népszabadság fotósai ott vannak, akkor ebből értenek.(...)Rá kell arra kényszeríteni őket, hogy vegyék Önöket komolyan"

Védjék meg magukat a diákok

"Arra próbáltam ráirányítani a figyelmet, hogy a diákoknak meg kell védeniük jogaikat, s itt nem csak a törvénytelenül szedett térítési díjakról volt szó. Nem vagyok tiszteletlen a rektorokkal és egyetlen általam vizsgált ügyben sincs saját érdekem" - hangsúlyozta az Index kérdésére Aáry-Tamás Lajos.

"Azt mondom, a diákok ne szúrják ki a rektor autójának gumiját, de ne hagyják, hogy jogsértéseket kövessenek el ellenük" - pontosította korábbi nyilatkozatát az Indexnek az oktatási biztos. Aáry-Tamás Lajos ezzel azt szeretné tudatosítani a tanuló fiatalokban, hogy a jogszabályok betartásával véleményt nyilváníthatnak, javaslatot tehetnek és tiltakozhatnak is, ha az oktatási intézmény részéről jogsértést tapasztalnak.

Még a Népszabadság tudósításának ismeretében Roóz József a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora az Indexnek azt mondta: „Nem az én tisztem kritizálni Aáry-Tamás Lajost, de a személyes véleményem az, hogy a jogrend őréhez és egy köztisztviselőhöz méltatlan ez a stílus”. A rektor szerint érdemes lenne elgondolkozni azon is, hogy ha néhány rektor vagy egyetemi vezető autójának kerekét kiszúrnák, azt nem írnák-e óhatatlanul is az oktatási biztos mint felbújtó számlájára.

Aáry-Tamás Lajos nyilatkozata kapcsán az Index megkereste Havas Henriket, a Budapest Média Intézet tanárát is. Az újságíró kérdésünkre röviden annyit mondott: "Semmilyen formában nincs közöm az egészhez. Az, hogy ez az úr mit nyilatkozik, az engem mélységesen nem érdekel".

Az oktatási biztos a jogtalanul szedett térítési díjak miatt több ajánlást is megfogalmazott, több-kevesebb sikerrel. Az Oktatási Minisztérium és a hallgatói önkormányzatok a felsőoktatási intézmények új gyakorlatát már elfogadják, de a BMI-s költségtérítések visszafizetését követelik, írja a Népszabadság.

A BGF tiszta helyzetet akar

A BGF-en az angol és német nyelvű képzésekre jelentkezőktől szednek be félévente 150-170 000 forintot, annak ellenére, hogy a hallgatók államilag finanszírozott szakra járnak. A BGF Aáry-Tamás tavalyi panasza után úgy módosította a gyakorlatát, hogy a hallgatókkal nyilatkozatot iratnak alá a plusz költségtérítés elfogadásáról. Aki nem fizet, az csak magyar nyelven folytathatja a képzést.

„Nem azért íratunk alá nyilatkozatot a díjat fizető diákokkal, hogy a perektől védjük magukat, hanem ezzel szeretnénk tiszta helyzetet teremteni és a hallgatókban is tudatosítani, mit vállaltak” – mondta Roóz József a BGF rektora. „Aki nem tud vagy nem akar fizetni, az elvégezheti a magyar nyelvű képzést, de arra is van lehetőség, hogy demonstrátori munkát vállalva „dolgozza le” az idegen nyelvű szak költségeit” – hangsúlyozta Roóz József.

A KJF-e is beszedik a pénzeket, de itt már nem kötelező a külön szolgáltatási díjnak átnevezett, 46 000 forintos összeg befizetése. A BMI egyszerűen megszüntette az államilag finanszírozott képzést.  • Hírek
  • Személyi kölcsön