Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Próbaper a jogtalan egyetemi díjak miatt

2005.12.15. 16:13
Az egyetemeken szabálytalanul szedett térítési díjak miatt próbaper elindítását tervezi a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. A perrel azt szeretnék elérni, hogy az egyetemek fizessék vissza minden érintett diáknak a jogtalanul szedett pénzt.

Próbaper elindítását fontolgatja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) az egyetemek által jogtalanul szedett térítési díjak visszafizetése érdekében. A szervezet egy érintett hallgató esetében kifizeti a per költségeit és minden jogi segítséget megad a perhez.

Emlékezetes, hogy először a Szegedi Tudományegyetem Budapest Média Intézetében (BMI) derült ki, hogy az államilag finanszírozott képzésre járó hallgatóktól "fejlesztési hozzájárulás" címén félévente 60-80 ezer forintot szedtek a diákoktól.

Ezt a gyakorlatot Aáry Tamás Lajos az oktatási jogok miniszteri biztosa jogszerűtlennek minősítette és felszólította az intézményt a pénz visszafizetésére. Ugyanezt tette a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája esetében.

A Szegedi Tudományegyetem az oktatási biztos ajánlására számos ponton ugyan változtatott a BMI korábbi gyakorlatán, de a fejlesztési hozzájárulást továbbra is kéri a hallgatóktól, csak erről szerződést köt a hallgatóval. Azoknak, akik ezt az összeget nem fizetik, Budapest helyett Szegeden kell folytatni tanulmányaikat.

"Amikor a BMI-n ismertté váltak a jogszerűtlen térítési díjak, több hallgató fordult hozzánk" - mondta az Index kérdésére Schöberl Márton, a HÖOK elnökségi tagja. December 14-én úgy döntött az elnökség, hogy közülük egy diák esetében támogatja a próbapert.

A HÖOK jogászai először azt vizsgálják meg, melyik intézmény esetében remélhető siker a per során. Ezt követően felveszik a kapcsolatot a megfelelő diákkal, aki vállalja a pert és nem tart az esetleges következményektől az egyetemen, bár ilyet a HÖOK nem feltételez egyik intézményről sem - mondta Schöberl Márton.

Kérdésünkre, hogy melyik egyetem esetében várható, hogy a pert sikerrel zárulhat, Schőberl Márton azt válaszolta: nagy valószínűséggel a BMI-n folytatott gyakorlat támadható meg bíróság előtt.

Ha a próbaper sikerrel zárul, a hasonló helyzetben lévő diákok által benyújtott kereseteket a bíróság egyesíti, s mindenki számára elrendelheti a korábban beszedett díjak visszafizetését. Ez a Havas Henrik által vezetett BMI esetében több mint egy milliárd forintot tenne ki.