Bernadett
-2 °C
4 °C

Jogtalanul kérnek pénzt a gazdasági főiskolán is?

2005.12.06. 19:18
Az oktatási jogok biztosa szerint a Budapesti Gazdasági Főiskola is jogszerűtlenül kér pénzt az idegen nyelvű képzésre járó diákjaitól, ezért Aáry-Tamás Lajos arra szólította fel az intézményt, hogy fizesse vissza a pénzt a hallgatóknak. Az ombudsman hamarosan a Kodolányi János Főiskolát és a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláját is hasonló ajánlással keresi meg.

Az oktatási jogok miniszteri biztosa azután tett ajánlást a Budapesti Gazdasági Főiskolának (BGF), hogy a Budapest Média Intézetben fizetett díjak (lásd keretes írásunkat) miatt számos diák fordult hozzá. A BGF idegenforgalmi és szálloda-, valamint kereskedelmi szakát angol vagy német nyelven is elvégezhetik a diákok. A hallgatóknak ezért félévente 150 ezer forintot kell fizetniük. A baj ezzel csak az, hogy ezek a szakok államilag finanszírozott képzések, azaz a diákok tanulmányainak költségeit - elvileg - az állam állja.

A biztos szerint a BGF-en működő rendszer jogszerűtlen, ezért kezdeményezte, hogy a főiskola tegye meg a lépéseket a díjak visszafizetése érdekében. A BGF-nek harminc napon belül kell választ adnia az oktatási biztos ajánlására.

Ledolgozhatják

BMI – Egy ajánlás története

Aáry-Tamás Lajos először a Szegedi Tudományegyetem kihelyezett tagozataként működő Budapest Média Intézet (BMI) esetében kifogásolta, hogy az államilag finanszírozott alapképzésre járó hallgatóktól 80 ezer forintos díjat szednek fejlesztési hozzájárulás címén.

A Szegedi Tudományegyetem végig kitartott amellett, hogy a BMI hallgatóitól szedett képzési hozzájárulás jogszerű, mivel a diákok által fizetett pénzt az ő képzésük minőségét növelő televízió stúdió és a számítógépes hálózat fejlesztésére fordítják.

A biztos ajánlására az egyetem annyit változtatott, hogy az SZTE a következő félévtől minden beiratkozó hallgatóval szerződést köt a költségtérítésről. Azok, akik nem kívánnak szerződni, Szegeden vagy a BMI-n - ez utóbbin az emeltszintű szolgáltatások nélkül - folytathatják tanulmányaikat. A jövőben valamennyi befizetés az egyetemhez folyik be, nem a Havas Henrik többségi tulajdonában lévő Média Menedzser Oktató Kft-hez. A 2006/2007-es tanévtől csak költségtérítéses képzést indul majd a BMI-n.

Az oktatási jogok biztosa már egy tavalyi ajánlásában is megfogalmazta, hogy a BGF-en nem szabályszerű, hogy egyes szakokon a diákoktól pénzt kérnek az idegen nyelvű oktatásért. Az ügy miatt egy diák tavaly be is perelte a főiskolát, de végül megegyezés született: a hallgatónak tandíjmentességet adtak.

Az Index szerette volna megkérdezni az ügyben a főiskola álláspontját, de Medvéné Szabad Katalint, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar főigazgatóját nem sikerült elérni. A főiskola már korábban azzal érvelt, hogy az állam által diákonként félévente adott 90 ezer forintos támogatásból képtelenség magas színvonalú idegen nyelvű oktatást folytatni.

A BGF szóban forgó szakjaira felvételiző diákok tudtak arról, hogy az idegen nyelvű képzésen díjat kell fizetni. Azok, akik nem tudják megfizetni az idegen nyelvű oktatás díját, kérhetnek részletfizetést, kisegítő alkalmazottként (demonstrátorként) ledolgozhatják a díjat, vagy átiratkozhatnak a magyar nyelven folyó képzésre.

Milyen alapon?

Aáry-Tamás Lajos viszont ragaszkodik a törvény betűjéhez. „A felsőoktatási törvény szerint Magyarországon államilag finanszírozott vagy költségtérítéses képzés létezik. A BGF-en tanuló diákok felvételiztek, teljesítették a követelményeket egy olyan szakra, amelyen tanulmányaikat az állam finanszírozza. Arra semmilyen jogszabály nincs, hogy a főiskola milyen alapon kér pénzt a diákoktól, milyen alapon mond 150 000 forintot, miért nem kér kevesebbet vagy többet” – mondta az Index kérdésére az oktatási biztos.

Aáry Tamás Lajos egy példát is hozott. „Képzeljük el, hogy egy önkormányzat a magasabb színvonalú szolgáltatás érdekében felújítja az ügyfélszolgálat helyiségeit. Légkondícionálót épít be, puha szőnyegeket és kényelmes fotelokat helyez el, aztán azt mondja: aki itt szeretne várakozni, annak ennyit és ennyit kell fizetnie, aki nem tud fizetni, az is várakozhat, de dolgozza le ezt az összeget” – mondta a biztos.

Az oktatási biztos az Index kérdésére azt is elmondta: vizsgálódásai és a hozzá érkezett bejelentések alapján hamarosan hasonló ügyek miatt várhatóan a Kodolányi János Főiskolának és a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának is ajánlást fogalmaz meg.