Aliz
6 °C
14 °C

MTV: bizonytalan hitelfelvétel

2002.05.24. 09:27
Várhatóan nem tudja felvenni az MTV azt a 12 milliárd forintos hitelt, amelyre az Orbán-kormány egyik utolsó intézkedéseként készfizető kezességet vállalt. Az intézmény kuratóriumi elnökségének MSZP-s és SZDSZ-es tagjai ugyanis ellenzik a tranzakciót.
Kétséges, hogy az MTV az Orbán-kormány egyik utolsó intézkedésének köszönhetően hozzájuthat-e újabb, ezúttal 12 milliárd forintos pénzügyi juttatáshoz. A kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy a kabinet készfizető kezességet vállalt egy összesen 14 milliárdos hitelre. Ezt a Magyar Televízió, illetve a Magyar Rádió veheti fel. A szocialisták már a bejelentést követően jelezték, hogy ellenzik a döntést, és arra szólították fel az érintetteket, hogy ne kössék meg a szerződéseket - írja a Népszabadság.

Embrionális állapotban

A kijelölt hitelnyújtó az állami tulajdonban lévő Konzumbank. A pénzintézet vezérigazgatója, Gerhardt Ferenc a napilapnak úgy nyilatkozott: az ügy jelenleg embrionális állapotban van. Az MSZP felhívásával kapcsolatban annyit jegyzett meg: neki azt kell végrehajtania, amire a tulajdonosok utasítják.

A hitelügy egyelőre nem volt téma a tévékuratórium csütörtöki elnökségi ülésén, ahol először vettek részt a héten megválasztott MSZP-s és SZDSZ-es tagok. A 12 milliárd forint azonban hamarosan napirendre kerül, mivel a jelentősebb pénzügyi lépéseket a kuratórium elnökségének jóvá kell hagynia. A hitelfelvételt az új delegáltak nem támogatják. Először ugyanis a Magyar Televízió eddigi gazdálkodását akarják megvizsgálni.

Havi 800 millió veszteség

A kabinet a szerdai döntésével egy tavaly decemberi határozatot újított meg. Az év végén ugyanis már kormánygaranciát adtak a tévének egy 12 milliárd forintos hitel felvételéhez. Ezt azonban akkor nem tudta életbe léptetni az MTV. A Magyar Televízió a törlesztést bizonyosan nem tudja megoldani, havonta ugyanis több mint 800 millió forintos veszteséget termel, vagyonát pedig már szinte teljesen felélte.

Az MTV az elmúlt négy évben csak a különböző formákban kapott kormányzati segítségekkel menekült meg a csődtől. Az ingatlanokért az ÁPV Rt. adott közel 15 milliárd forintot, 11 milliárdos köztartozást engedett el az Országgyűlés, amely 12,5 milliárdos tőkejuttatást is megszavazott a tévének tavaly. Az MTV 3,5 milliárd forintos hitelt is kapott az állami tulajdonú Postabanktól 2001-ben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?