Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Tizenhárommillióért küzdhet Aba Botond

2005.05.31. 14:11
Akkor sem kaphat 13,6 millió forintnál nagyobb jutalmat a BKV vezérigazgatója, ha százszázalékosan teljesíti feladatait 2005-ben, mert a közlekedési cég szabálytalanul ritkította járatait májusban. Az, hogy pontosan, mi ér jutalompénzt, nem nyilvános adat.

Csak 2006 őszén derül ki, hogy forintban mekkora összeget jelent az a húsz százalékos prémiummegvonás, amivel Aba Botond BKV-vezért sújtotta a szabálytalan járatritkítások miatt a tömegközlekedési cég tulajdonosa, a Főváros, mondta el az Indexnek Somlyódi Csaba a cég tulajdonosi bizottságának elnöke.

Belső vizsgálat a metró alá sétáló bácsi ügyében
Amíg a belső vizsgálat tart, nem nyilatkozik a múlt héten a Dózsa György úti metróállomáson a sínek közé sétált férfi ügyében a BKV, mondta el az Indexnek a cég szóvivője. Múlt hétfőn egy 94 éves férfi sétált le a peronról a sínek közé, és addig ott ült, amíg az érkező vonat elgázolta. Az nem tisztázott, hogy, kinek a feladata lett volna, hogy az öngyilkos embert megakadályozza tettében.
Igaz, a pontos összegről a nyilvánosság ezután sem fog tudni, a vezérigazgató és a tulajdonos között köttetett menedzseri szerződés nem publikus, erről az adatvédelmi ombudsman foglalt állást még tavaly.

2006 őszére derül ki

Somlyódi szerint egyébként maga a prémium szó nem helyes, ugyanis a BKV az egyetlen olyan közműcég, ahol a cégvezetőt rendhagyó módon, egy negyvenoldalas menedzserszerződéssel ösztönzik jobb teljesítményre. Míg például a víz- és gázműveknél négy-nyolc megoldandó ügy tartozik a vezető prémiumfeladatai közé, addig Aba Botond előtt száznál is több ilyen feladat áll, aminek megoldásáért előre rögzített pluszpénz jár.

A rendszer tehát elméletileg nem ad módot arra, hogy a prémiumszámításnál vastagabban fogjon a ceruza, vagyis a húszszázalékos csökkentést nem lehet kijátszani. Somlyódi elmondta, amikor elkészül a BKV működésének egy évét lezáró mérlegbeszámoló (május 31.), a főváros illetékes hivatalai ellenőrzik, hogy a szerződésben vállaltakból mi valósult meg, amire végül a tulajdonosi bizottság mondja ki az áment.

A járatritkítási BKV-baki - mivel idén történt - csak 2006 tavaszára kerül a főváros elé, és Aba Botond csak ősszel fogja megtudni, mit is jelent a húsz százalékos megvonás. Somlyódi elmondta, ha Aba száz százalékon teljesítene 2005-ben 16-17 millió forint pluszpénzre számíthatna a havi bruttó 630 ezres (idén júniustól) fizetése mellé, amiből a büntetés levonása után 12,8-13,6 millió forint maradna.

Nem látni a lapokba

Azt, hogy pontosan mit kell teljesítenie Aba Botondnak a jutalomért, nem lehet tudni, ugyanis ezek a feladatok a vezérigazgató szerződésében vannak rögzítve, ami az adatvédelmi ombudsman állásfoglalása szerint csak a szerződő felekre tartozik. A BKV-vezér 2004-ben 20 millió forintos pluszjövedelmet kapott elvégzett feladatai után, amiket ugyanúgy homály fedett.

A menetrend-módosítás miatt a Főpolgármesteri Kabinet arra is felkérte a BKV Rt. igazgatóságát, hogy a jogszerűtlen döntésben részt vett vállalati vezetőknél hasonló elmarasztalást tegyen. Az Index érdeklődésére a BKV-nál azonban még nem tudtak választ adni arra, ez milyen retorziókkal jár a cégen belül.