Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Szigethalom tiltakozik a fapados repülőtér ellen

2004.06.01. 19:18
Az önkormányzat és a lakók is tilatkoznak az ellen, hogy az állam fapados gépek fogadására is alkalmas polgári légikikötőként értékesítse a tököli repülőteret, mivel a zajszint túlzott megnövekedésétől tartanak. Szigethalmon korábban szovjet katonai reptér üzemelt, azóta csak kisgépek használják a kifutókat. A tiltakozók petíciót nyújtottak át az ÁPV Rt.-nek.
Szigethalom lakói és önkormányzata tiltakozik az ellen, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. fapados gépek fogadására is alkalmas polgári légikikötőként értékesítse a tököli repülőteret, az erről szóló petíciót kedden adta át a település polgármestere az ÁPV Rt. székházában a társaság képviselőjének.

A Pest megyei nagyközség lakói korábban évtizedeken át szenvedtek a szovjet hadsereg katonai gépei fel- és leszállásakor keletkezett zajtól a tököli repülőtér közelében. A rossz tapasztalatok alapján most nem járulnak hozzá, hogy a repülőteret újból megnyissák nagy repülőgépeknek - mondta Fáki László polgármester az MTI-nek.

A településen élők féltik a 15 évvel ezelőtt kivívott nyugalmukat, azóta ugyanis csak kis gépek használják a repülőteret, aminek a zajhatása még a tűréshatáron belül van - tette hozzá.

A helybéliek megítélése szerint a tiltakozás nem sért nemzetgazdasági érdekeket, hiszen a közelben, Kiskunlacházán, lakott területen kívül megoldható lenne fapados gépek fogadására is alkalmas polgári repülőtér kialakítása anélkül, hogy a helybélieket zajhatás érné.

Már látnak benne fantáziát

A petíciót átvevő Sarlós Miklós, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az állami tulajdonban lévő több milliárd forint értékű tököli repülőtér értékesítését korábban már kétszer is megkísérelték sikertelenül, s ezért most az év elején harmadszor is meghirdették eladásra.

Több ajánlat is érkezett vételi szándékkal, ezek kiértékelésére várhatóan heteken belül kerül sor. Ekkor különböző szempontok mérlegelésével az igazgatóság dönti majd el, hogy van-e közöttük elfogadható ajánlat, de a kérdésben a végső szót a kormány majd mondja ki.

A GM is Tökölre tippelt

Csillag István április végén ismertette a Gazdasági Minisztérium nemzeti turizmus fejlesztési programját, amelynek kiemelt pontja volt a légi közlekedés fejlesztése.

A dokumentum szerint a légi közlekedésben kiemelt feladat a fapados járatok fogadási feltételeinek megteremtése. Szükség van egy az e járatokat fogadni tudó, a fővároshoz közel elhelyezkedő repülőtér kijelölésére és fejlesztésére. Erre a célra Tököl is szóba jött.