Sára, Márió
2 °C
6 °C

Fapados reptér lehet Börgöndön vagy Tökölön

2004.04.27. 08:06
Kiemelt feladat a fapados járatok fogadási feltételeinek megteremtése - jelentette ki a gazdsági miniszter. A fővároshoz közeli repterek, Börgönd és Tököl jöhet szóba.
A következő évek fontos kormányzati feladata a turizmus adórendszerének ésszerűsítése, az ágazatban működő vállalkozások adózási hátrányának megszüntetése - tartalmazza a nemzeti turizmusfejlesztési stratégia. A dokumentum társadalmi vitája napokon belül megkezdődik és június 30-ig tart - hangoztatta Csillag István gazdasági miniszter és Pál Béla, a GKM államtitkára.

Az anyag szerint a turizmus versenyképességét nagymértékben befolyásolja a turisztikai vállalkozások helyzetét megnehezítő, más ágazatokkal összehasonlítva nagyobb terhelést jelentő adórendszer. A magas áfakulcs például rontja a magyar szolgáltatók versenyképességét. Ezért felmerül a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás esetében 5 százalékos kedvezményes adókulcs érvényesítése.

A turistafogadás feltételeinek javítása is elsőrendű fontosságú. Így mind a közúti infrastruktúra javítása, mind az autóbuszos turizmus élénkülésének segítése fontos. Ez utóbbinál a nagy kapacitású parkolók kialakítása a jelentős forgalmat bonyolító városokban elengedhetetlen. A jobb elérés érdekében kiemelt feladat a vasúti közlekedés feltételeinek korszerűsítése is. Így a vasúti létesítmények színvonalának emelése, az IC-közlekedési folyosók fejlesztése, a menetrend összehangolása. A légi közlekedésben kiemelt feladat a fapados járatok fogadási feltételeinek megteremtése. Szükség van egy az e járatokat fogadni tudó, a fővároshoz közel elhelyezkedő repülőtér kijelölésére és fejlesztésére. Erre a célra Tököl, esetleg Börgönd jöhet szóba. A vidéki turisztikai attrakciók jobb elérése érdekében fontos a sármelléki és debreceni légikikötő fejlesztése.