Benedek
-4 °C
5 °C

Jogellenes volt a Lelkiismeret '88 tüntetésének feloszlatása

2004.06.09. 19:19
A bíróság szerint jogellenes volt a rendőrség részéről, amikor decemberben a Lelkiismeret '88 Csoport fáklyás felvonulását Medgyessy háza elé feloszlatta, mivel a szervezet bejelentését a tüntetésről a BRFK nem utasította el.
Jogellenes volt a Lelkiismeret '88 Csoport Gesztenyés kerti tüntetésének rendőri feloszlatása a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) szerdán meghozott elsőfokú ítélete szerint, tájékoztatta az MTI-t a csoport vezetője.

"A bíróság első fokon helyt adott keresetünknek, és kimondta az indokolásban, hogy a BRFK törvénybe ütköző módon járt el, nem lehetett volna feloszlatni a Lelkiismeret '88 tavaly december 1-jei tüntetését" - közölte Kocsis Imre.

Kocsis emlékeztetett, szervezete 2003. november 24-én jelentette be tüntetését, amelynek során a BAH-csomóponttól a miniszterelnök Stromfeld Aurél úti otthona elé kívánnak vonulni, az egy évvel korábbi Medgyessy-Nastase-találkozóra "emlékezve".

Nem tiltották meg végül

A szervezet a rendőrség elutasító határozatának felülvizsgálatát kérte a Fővárosi Bíróságtól, de nem jártak sikerrel. Ezután azonban módosított feltételekkel újabb három beadványt fogalmaztak, amit viszont már nem tiltott meg a rendőrség.

Tavaly december 1-én 51 főt állított elő a rendőrség a BAH csomópontnál Budapesten, a szervezet vezetőjét, Kocsis Imrét és több társát bilincsben vitték el. A tagok több órás kihallgatás után Kocsist őrizetbe vette a rendőrség rendzavarás szabálysértése és tiltott tüntetés szervezése miatt.

Albert Viktor, a Fővárosi Bíróság sajtótitkára az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy a bíróság nem jogerősen elmarasztalta a rendőrséget az ügyben.