Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Feloszlatták a Lelkiismeret '88 tüntetését

2003.12.02. 06:50
A gyülekezés pillanatában megkezdte a Lelkiismeret '88 Csoport illegális tüntetésének feloszlatását a BRFK. A tüntetők Medgyessy Péter miniszterelnök villájához indultak "háztűznézőbe", fáklyákkal. Kocsis Imrét, a csoport vezetőjét megbilincselve szállították el autóval a rendőrök.
Lezárta Medgyessy Péter budai villájának a környékét a rendőrség. A miniszterelnök lakhelye elé a Lelkiismeret '88 Csoport tervezett "háztűznéző" kirándulást. A szervezet demonstrációját a BRFK nem engedélyezte.

Távozásra szólítottak

Tekintse meg képeinket!
Fél nyolc felé mintegy ötven tiltakozó gyűlt össze a szintén kordonokkal védett BAH-csomópont környékén. A rendőrség pajzsokkal kivonuló készenléti alakulatai hangszórókkal szólították fel a tüntetőket és a sajtó képviselőit a távozásra. Helyszíni tudósítónk jelentése szerint a tiltakozók "Vesszen Medgyessy!" kiáltásokkal reagáltak a felszólításra.

Bár a demonstrálók úgy tervezték, nyolckor elindulnak a Stromfeld Aurél utcai villához, a rendőrség hármonegyed nyolckor megkezdte az illegális demonstráció feloszlatását. Tudósítónk jelentése szerint a pár tucatnyi tüntetőt a Jagello útra szorították ki, és megkezdték az ellenszegülők kiemelését, előállítását is.

Helyszíni tudósítónk jelentése szerint a rendőrök előállították Kocsis Imrét, a Lelkiismeret '88 Csoport vezetőjét és tíz tüntetőt. Második körben, egy IFA rabomobillal további mintegy tizenöt demonstráló távozott a rendőrségi fogda irányába. Tudósítónk jelentése szerint a kordon mögé szorított maradék tíz tüntetőért is autókat küldött a rendőrség.

A rendőrök a helyszínen tartózkodó újságírókat szintén előállítással fenyegették meg, mondván ők is résztvevői a rendzavarásnak. A csoportos rendzavarásért a Btk alapján öt év börtön is kiszabható - tudta meg helyszíni tudósítónk egy segítőkész hatósági közegtől.

A tüntetést háromnegyed kilencre teljes egészében feloszlatta a BRFK készenléti csoportja. Kozák László rendőrségi szóvivő helyszíni tudósítónknak elmondta, összesen 51 demonstrálót állítottak elő, őrizetbe vételükről, az esetleges gyorsított eljárásról kihalgatásuk után döntenek. Az előállítottakat jelenleg rendzavarással vádolják, de felmerülhet a csoportos rendzavarás tényállása is.

A tavaly július 4-i Erzsébet hídi blokádról elhíresült szélsőséges csoport Medgyessy és Nastase román kormányfő tavaly december 1-i véleményük szerint "nemzetgyalázó" találkozójára emlékezne.

Kocsis nyilatkozata a rendőrség épületéből

Kocsis Imre, a Lelkiismeret ,88 Csoport vezetője az MTI-vel hétfő este a tüntetés feloszlatása után telefonon közölte, hogy a XII. kerületi rendőrkapitányság épületében tartózkodik mintegy 50 társával, mert előállították őket. Úgy vélte: a demonstrálók a "rendőri agresszivitás áldozatai" lettek. Beszámolója szerint a rendőrség "nekirontott a csoportnak", és "bilincselés, földre teperés" során akadályozták meg, hogy a tüntetők a kormányfő villája elé vonuljanak.

Hallgattak Grespikre

A demonstrálók meghallgatása kedd hajnalban háromnegyed három után néhány perccel fejeződött be. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának jelentése szerint a rendőrség épületét utolsóként elhagyó Kocsis Imrét, a csoport vezetőjét megbilincselve szállították el autóval a rendőrök.

A rendőrség illetékese elmondta, hogy Kocsis Imrét rendzavarás szabálysértése és tiltott tüntetés szervezése miatt őrizetbe vették. Ezt követően a Maros utcai rendőrkapitányság épülete előtt órákon át várakozó mintegy kéttucatnyi tüntető elhagyta a helyszínt.

Az előállított tüntetők meghallgatásukat követően társaikkal az utcán beszélgetve beszámoltak arról, hogy Grespik László ügyvéd tanácsát követve nem tettek vallomást a rendőrségen, és többségük nem írt alá semmilyen iratot.  • Vennék
  • Hírek