Nándor
3 °C
16 °C

Az MDF egyedül indul 2006-ban

2004.06.19. 18:30
Az MDF elnöke kijelentette, az áttörés napja volt a június 13-ai EP-választás a párt számára. A pártelnök az MDF országos választmányának ülésén hangoztatta, a választási sikerért maga vállalta a kockázatot. A kisebbik ellenzéki párt a 2006-os választásokon egyedül indul és szeretne megkerülhetetlen résztvevője lenni az új kormánynak.
Június 13-a az áttörés napja volt a Magyar Demokrata Fórum életében, tíz év után talpra állt az MDF - hangoztatta Dávid Ibolya szombaton a párt országos választmányának budapesti ülésén.

Nem keveset kockáztatott

"Két éve bízom az általam képviselt politikai stratégiában, és ezért kockázatot is vállaltam, nem keveset" - jelentette ki a pártelnök az európai parlamenti választást értékelő beszédében. "Az MDF bebizonyította, hogy van igény a higgadt, józan, tisztességes politizálásra" - hangoztatta Dávid Ibolya

Az MDF-nek önállóan kell indulnia a 2006-os országgyűlési választásokon és reális célként kitűzendő a 10 százalék feletti eredmény - mondta Dávid Ibolya, majd hozzátette: határozott elképzelései vannakarról, hogy mi kell ahhoz, hogy 2006-ban "az MDF megkerülhetetlen résztvevője legyen az új kormánynak", és "az MDF által képviselt értékek és program megkerülhetetlen legyen a magyar nemzet sorsának alakításban". "Folytatja a Normális Magyarországért programot és folytatja a monoki nyilatkozatban és a Konzervatív kiáltványban megfogalmazott elvek és értékek szerinti munkát" - jelentette ki a párt elnöke.

Etikai eljárás indulhat Lezsák ellen?

A választmány után tartott sajtótájékoztatón egy újságírói kérdésre válaszolva, hogy a párt és a pártelnök politikáját nyíltan ellenzőkkel szemben mi várható, Dávid Ibolya kijelentette: egyetlen személyi döntést sem hozott a választmány. "Az MDF az elkövetkező időszakban nem fog foglalkozni sem a Fidesszel való együttműködés aktuális kérdéseivel, sem az MDF belügyeivel" - mondta. Hozzátette: mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy sokkal határozottabb, sokkal inkább egy irányba húzó csapatként jelenjen meg az MDF.

A választmány több, neve elhallgatását kérő tagja úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy éles bírálatok hangoztak el Lezsák Sándor, Balsai István, Hende Csaba és Horváth Balázs tevékenységét illetően, volt, aki felvetette az etikai eljárás megindítását is ellenük.

Két lovon ülni nem lehet

A pártelnök a kettős tagságról, vagy más párt tagozatában való részvételről kijelentette: "egyszerre két lovon ülni nem lehet, kétfelé játszani, testületekkel szembemenni a jövőben a legszigorúbb következmények nélkül nem lehet".

Felkérte az országos választmányt, hatalmazza fel őt mint a párt elnökét arra, hogy szeptember 25-re hívja össze az MDF soron következő stratégiaalkotó, tisztújító és az alapszabály korszerűsítését elvégző országos gyűlését. A felhatalmazás a választmány megadta, így Dávid létrehozhatja azt az országos gyűlés előkészítésére alakuló bizottságot hoz létre, amelyet ő vezet majd.