Judit
2 °C
7 °C

Ügynöktörvény-történelem

2002.06.20. 14:54
Talán csak a médiatörvényt szidták többet, az úgynevezett ügynöktörvénynél. A jogszabályt sokszor toldozták és foltozták, de igazából senki sem elégedett vele.
Az ügynöktörvényt a "demokratikus államélet tisztaságának előmozdítása" céljából alkotta az akkori Országgyűlés 1994-ben.

Célszemélyek

Az eredetileg 1990-ben az SZDSZ két politikusa által beterjesztett, de csak évekkel később elfogadott és azóta többször módosított jogszabály hatálya ma már kiterjed a politikusok, a közjogi méltóságok és az államigazgatási apparátusban dolgozókra és a média vezető beosztású munkatársaira is. A törvény alapján egy erre a célra létrehozott testület, az átvilágító bírók kereshetik a rendszerváltozás előtti titkosszolgálatok III/III-as ügynökeit, a titkos belügyi jelentéseket kézhez kapó állami vezetőket, a karhatalom és a Nyilaskeresztes Párt tagjait.

Semmire sem kötelez

Ha a bírók szerint valaki érintett, akkor az illetőt felszólítják arra, hogy tisztségéről harminc napon belül mondjon le. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az átvilágítók nyilvánosságra hozzák a vizsgált személlyel kapcsolatos megállapításaikat. Az ellenőrzött személy a döntés ellen bírósághoz fordulhat, és a döntés hatályon kívül helyezését kérheti. Az átvilágítók felszólítása senkit nem kötelez senkire. A korábbi szocialista kormányfő Horn Gyulán kívül Medgyessy Pétert is érintettnek találták, mivel a rendszerváltás előtt a kormány tagjaként kapott ügynöki jelentéseket. Azonban sem ő, sem több hasonló helyzetben lévő politikus nem érezte szükségesnek a lemondást. Ez azóta is vitákat generál és sokszor támadták miatta.

A Hivatal

Az ügynöktörvényhez kapcsolódik az az MSZP-SZDSZ kormány idején hozott parlamenti döntés, amelynek nyomán 1997 szeptember 1-én - önálló államigazgatási szervként megalakult a volt állambiztonsági szervek meghatározott iratait őrző és kezelő Történeti Hivatal. Létrehozásakor a hivatal főként a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnökség és jogelődei belső elhárításra (III/III) vonatkozó (O)peratív-, (V)izsgálati- (B)eszervezési-, és az ügynökjelentéseket tartalmazó (M)unka dossziékba rendezett irattári anyagait, és a hozzátartozó nyilvántartó kartonokat vette át.

Jelenleg mintegy 3500 iratfolyóméter anyagot őriznek. A Történeti Hivatal biztosítja az átvilágítók számára az adatokat a közéleti személyiségek ellenőrzéséhez és bizonyos keretek között a kutatást is. A kormányfő e heti bejelentése szerint azonban - amennyiben a most készülő javaslatot az Országgyűlés is elfogadja - a Hivatal a kultuszminisztérium alá kerül, az ott őrzött dokumentumok pedig korlátlanul kutathatók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?