Olivér
4 °C
8 °C

Elszámoltak a pártok a választási pénzekről

2002.06.21. 07:30
Mindegyik nagy párt elszámolt határidőre a választási kampányra költött pénzzel. A jelek szerint egyikük sem lépte túl a törvények által szabott kereteket, de a beszámolókat az ÁSZ is ellenőrzi.
A csütörtöki határidőre valamennyi parlamenti párt számot adott a kampánypénzek felhasználásáról.

Keretek között

A Magyar Hírlap által közölt összesítés szerint a hosszú és költséges reklámhadjárat ellenére a pénzügyi elszámolást látszólag olcsón megúszták a pártok. Bevallásuk szerint egyaránt a jelöltenként megengedett egymillió forintos kereten belül maradtak, noha korábban súlyos milliárdok röpködtek a köztudatban. Saját közlése szerint 400 millióért kampányolt a Fidesz-MDF és az MSZP, s közel 300 millió forintot mutatott ki ezen a címen az SZDSZ. A jelölő szervezeteknek június 20-áig kellett a Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozni a választásra fordított állami és egyéb pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, megjelölve azok forrásait. A négy parlamenti párt a "huszonnegyedik órában" tudta le e határidős feladatot. Az SZDSZ, a Fidesz, az MDF csak tegnap küldte meg az adatokat, a parlamenten kívüli MIÉP és az FKGP beszámolója viszont egyenesen "lapzárta után érkezett". A pénztárnokok számára bizonyára fejtörést okozott, hogy legalább papíron ne lépjék túl a törvényes keretet.

SZDSZ: szellemesen és olcsón

Az SZDSZ 288 millió forintot fordított a kampányra - nyilatkozott lapunknak Horn Gábor. A párt kampányfônöke elmondta, ebbôl összesen mintegy 200 milliót költöttek médiareklámokra: egy nagyobb öszszeget - közel 100 milliót - fizettek az RTL Klubnak, a fennmaradó részt pedig televíziós, rádió, újsághirdetésekre, illetve óriásplakátokra fordították. A párt 80-90 milliót költött a különbözô rendezvényekre, szórólapokra, valamint arra a kampánykamionra, amellyel bejárták az országot. Tehát szellemes, de olcsó kampányt folytatott az SZDSZ - összegezte Horn Gábor. Hozzátéve: a Magyar Közlönynek határidôre küldték el a beszámolót.

Pénzügyi unió

A Fidesz és az MDF közös jelölteket állított, így a Várhegyi Attila pártigazgató által jegyzett elszámolás már egyfajta "pénzügyi uniót" is jelez. A két párt hivatalos bevallása szerint 399 millió 333 ezer forintot fordított a 2002. évi választások elvesztésére. A 386 közös jelölt után kapott állami kortespénz ebből 13 millió 421 ezer forint volt. (A többi parlamenti párt is hasonló jelöltarányos állami bevételre tett szert.) Egyéb bevételként 385 millió 912 ezer forintot könyveltek a Lendvay utcában, de a kiadásokból 55 millió 887 ezer forintot átvállalt az MDF. A választási célra kapott adomány 92 millió 169 ezer forint.

Hitelfelvétel a "nagyoknál"

A Fidesz 90, az MSZP 70 millió hitelt is fölvett. Az MSZP elszámolását már a hét közepén közzétette a hivatalos lapban. A párt az állami kortespénzzel együtt 399 millió 284 ezer forintot fordított a kampányra, ennek zömét (247,7 milliót) a központi támogatásból fedezte.

Belföldi jogi személyektől 1,5, magánszemélyektől 73,7 millió támogatást kapott az MSZP, amely kiadásait a Fidesznél aprólékosabban részletezte. Ebből a legnagyobb, csaknem 300 milliós tétel a propaganda költsége. A Fidesz beszámolójában ugyanakkor nem szerepel külön a Magyar Posta által követelt 100 millió forint, az MSZP 14 millió forintot telefonált el.

Az ÁSZ is számol

A parlamentből kiesett MIÉP 122 millió 778 ezer forintot fordított a választásra. A Csurka István elnök által aláírt beszámolóból kitűnik: 118 millió 748 ezer forintot a párt az azóta megcsappant állami támogatásából költött, s több mint négymillió forintos adományt könyvelt el. A Kupa Mihály által jegyzett Centrum 89 millió 557 ezer forintból kampányolt. Torgyán József pártja, az FKGP viszont 172 millióból érte el az ismert - egy százalék alatti - eredményt. A kiadások nagyobb részét itt is az állami apanázs fedezte. A választási célra kapott 5 millió 129 ezer forint támogatásból azonban Torgyán egymaga 5 milliót tett saját pártjának kaszszájába. A beszámolási kötelezettségüknek eleget tett pártoknak azzal is számolniuk kell, hogy záros határidőn belül az ÁSZ is hivatalból összeadja az általuk kimutatott tételeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?