Rendkívüli meghallgatásra citálná a pénzügyminisztert a Fidesz

2006.06.23. 15:17
Veres János pénzügyminiszter rendkívüli bizottsági meghallgatását kezdeményezi a Fidesz gazdasági kabinetje, mert a párt szerint a pénzügyminiszter a parlament hétfői ülésén váratlanul újabb, 500 milliárd forintos extra kiadást jelentett be.

A Fidesz közleményében azzal indokolta a kezdeményezést, hogy Veres János a június 19-i parlamenti felszólalásában a már eddig "bevallott" több százmilliárd forintnyi hiányon túl újabb 500 milliárd forintos extra kiadást jelentett be, azonban - a Fidesz szerint - a miniszter úgy vélte, nem tartozik az adófizető állampolgárokra, hogy a Gyurcsány-kormány közpénzből mire költ ilyen hatalmas összeget az év hátralevő részében.

A Fidesz gazdasági kabinetje szerint ekkora mértékű plusz kiadást nemhogy eltitkolni nem lehet, de felelősséggel meg kell indokolni a súlyos anyagi terheket vállaló társadalom előtt, ezért az ellenzéki párt kabinetje a pénzügyminiszter rendkívüli meghallgatását kezdeményezi az Országgyűlés költségvetési bizottságában.

Veres János az Országgyűlés plenáris ülésén mondta el az államháztartás egyensúlyát javító adók, a házipénztár adó és a pénzügyi törvények általános vitájának expozéját, majd a vita után válaszában azt mondta: "az, hogy pontosan milyen lesz az egyes intézkedéseknek a tartalma, mértéke, a bevezetés időpontja, az lehet adott esetben egy polémia tárgya".

Fontosnak nevezte, hogy az idei évre meglegyen a mintegy 350 milliárd forint egyensúlyjavulás. Itt lehet apró tételekben változás - tette hozzá a miniszter - ám érdemi változásra nincs mód.  • Bérelnék
  • Bankszámla