Reformok vagy megszorítás?

2006.06.19. 12:05

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Jó napot, jó szurkolást! Maratoni ülésnap előtt állunk. A Fidesz és a kormány is vitanapot akart a koalíció első törvényjavaslatairól, amelyek a kormány szerint reformokat, az ellenzék szerint viszont megszorításokat hoznak.

  Mindeközben a politikusokra is átterjedt futballőrület miatt lerövidülnek a parlamenti ülések Bangladesben a németországi világbajnokság idejére. "Helyet adunk a több miniszter által benyújtott kérelemnek, így a mérkőzések alatt nem tanácskozunk" - jelentette be Akhtar Hamid Siddiki országgyűlési szóvivő. Hajrá!

 • "Intézkedéseket kezdtek kidolgozni az életszínvonal újabb csökkentésére, vagy ahogy mondták, a gazdasági egyensúly helyreállítására, (...) melynek legfőbb feltétele (...) az alapjaiban felesleges létszámú államapparátus csökkentése. Megszületett a racionalizálás gondolata." Ez, az inforadio.hu-n közzétett megállapítás Aczél Tamás és Méray Tibor Tisztító vihar című, az 1956-os forradalomról szóló könyvében jelent meg 1959-ben.
 • Szili Katalin házelnök a magyar szabadság napjára emlékezik. 1991-ben ezen a napon hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarországot. A magyar szabadság napját 2001 óta ünnepeljük.
 • A Fidesz alelnöke, Pokorni Zoltán nem egyszerűen nem tudott válaszolni az Index azon kérdésére, hogy melyik csapatnak szurkol a vébén, de nem is értette először, mit akarunk. Mint mondta, utoljára talán a Görögország-Magyarország mékőzést látta, valmikor a hetvenes években. De miért? "Egyáltalán nem érdekli a foci?" - faggatóztunk, és közben Orbán Viktorra gondoltunk. Pokorni mielőtt belépett az ülésterembe, röviden csak annyit felelt: "nem érintett meg".

 • Fotók: Barakonyi Szabolcs

  Most arról szavaznak, hogy sürgős tárgyalásba vegyenek-e egy rakás fideszes javaslatot. Az ellenzéki párt többek között a Fejlesztési Kabinetet ellenőrző országgyűlési bizottság és a korábban már ismertetett Költségvetési Tanács felállítását indítványozza. Az átlátható állam jegyében azt szeretnék, hogy a kormánytagok anyagi felelősséget viseljenek a költségvetési hiány túllépéséért. A Fidesz a takarékos állam megteremtése érdekében 200 fős parlamentet és a miniszterek fizetésének 2002-es szintre történő leszállítását javasolja.

 • Kinek szurkol a viharsarok? - állítottuk meg a parlament folyosóján Karsai József MSZP-s agrárképviselőt. Karsai szerint mindenki másnak szurkol, ő történetesen a braziloknak, és azért nekik, mert ő "érdekes módon" nem az erőszakos, hanem a technikás futballt szereti. Érdekes, mert Karsai önmagát erőszakosnak tartja. "Kemény vagyok". Az is kiderült az egykori búzaégetőről, hogy 30 éves koráig Battonyán igazolt játékos is volt.

  Mikor kezdik el fenni kaszáikat a békésiek? Kit nem akarnak a döntőben látni? Erre Karsai csak széles mosollyal válaszolt, de azt jelezte, a franciák "szétvertek minket", és jóllehet ez történelem, de ő vasárnap a dél-koreaiaknak szurkolt. Sőt, azt is megtudhattuk, hogy a közeli Szerbia ellenében az Alföldön Argetinának drukkoltak. Hogy hol? A falunapon, este viszont otthon. Karsai azt is elárulta, hogy az esti meccsek unalmasak, a második félidőre rendre elalszik, mert "egy parasztnak fennmaradni nem egyszerű".

 • „A nagy kérésekről itt a házban szólni kell” – mondta Gyurcsány Ferenc a parlament hétfői politikai vitanapján. Az államot a kormányfő szerint az államot azért kell megreformálni, hogy az EU-tól érkező pénzek ne follyanak szét a „kezeink között”. Át kell alakítani az állam intézményvilágát, és meg kell teremteni a pénzügyi, gazdasági stabilitást. Szerinte nem mást mondanak, mint a kampányban, hanem a programuk feltételeit teremtik meg.

 • Tíz nappal azután, hogy befejeződött az első, light kormányprogram vitája, és megalakult a kormány, most megkezdődött a valódi, 2.0-ás program vitája. A következő négy év társadalmi, gazdasági folyamatait döntően meghatározó döntésekről ugyanis az előzőben szó sem esett.

  Az a fejlesztésekről és a beruházásokról, leginkább is az EU-s 10 000 milliárd forint eltapsolásáról szólt. Ez most talán tényleg az érdemi lépésekről, az államháztartási hitelesség és a meggyengült bizalom helyreállításáról, az egyensúly megteremtéséről, megszorításokról, adó-, gazdaság- és társadalompolitikáról szól majd.

  Vagy nem. De azért most még reménykedünk.

 • "12 ezer milliárd forintttal költottünk többet az elmúlt négy évben, mint amennyi pénzünk 2002-ben rendelkezésünkre állt volna" - mondta Gyurcsány Ferenc. Az elmúlt négy évben szociális kiigazító programot hajtottak végre. Ha ilyen tempóban költekeznénk, akkor újabb és újabb hiteleket kéne felvenni, és veszélybe kerülnének az elmúlt négy év vívmányai. Visszább kell venni, mondja.
 • A miniszterelnök szerint 3000 milliárd forinttal nőtt volna az állami eladósodottság, ha csak a jövedelmek növelésére fordítják a felvett kölcsönöket. De ők 5000 milliárdnyi hitelt vettek fel, és 2000 milliárdot a fejlesztésekre költöttek.

  Az államadósság azonban 2006. márciusának (első negyedévének) végéig 6382,9 milliárd forinttal nőtt 2002. első negyedévéhez képest. Vagyis még mindig van egy 1382,9 milliárdos különbség, amit csak részben magyarázhat az adósságterhek növekedése.

  Hol van a pénz?

 • A négy éve elindult szociális és modernizációs program kerül veszélybe, ha most nem lépne a kormány, mondja Gyurcsány. "Hol van az 12 ezer milliárd forint?" - tette fel a kérdést magának Gyurcsány, habár nem bízik abban, hogy az ellenzék nem kérdezi meg "tizenhatodszor" is. A pénz 71 százaléka jóléti és szociális kiadásokra, 14 százaléka gazdaság- és infrasztruktúra fejlesztésre, 11 százaléka közrendvédelmi és igazságszolgáltatási célra, 4 százaléka adósságszolgálatra ment. Ez utóbbi aránya szerinte kisebb, mint négy éve.
 • Gyurcsány azt mondja, az államháztartás egyensúlyának megteremtése, például a forgalmi adó felemelése önmagában nem reform. Az egyensúlyt mégis meg kell teremteni, hogy stabil lábakon álljon az Új Magyarország program. A reform nem azt jelenti, hogy kevesebbet költünk, mondjuk, az egészségügyre a következő négy évben. A közösből most azok tudnak többet kivenni, akiknek amúgy is több jut, fejtegeti.
 • "Kiigazításhoz elég egy éjszaka" - folytatta Gyurcsány. A tartós kiigazításhoz viszont kellenek reformok. Egy igazságosabb Magyarországhoz kell a kiigazítás.
 • A kormánynak igazi bűvészmutatványt kellene végrehajtania, ha csak nagyjából tartani akarná az erre az évre vállalt egyensúlyteremtő megtakarítási terveket, valamint a közép- és hosszú távra szóló szerkezeti, államháztartási reformot.

  A reform ugyanis azzal jár, hogy rövid távon a leépítések és átszervezések miatt jelentősen megugranak a kiadások - a kormánynak feltehetően több tízmilliárdot kell költenie csak az elbocsátások miatti végkielégítésekre. Közben rövid távon viszont spórolni kellene, még az ezermilliárdos hiánytúllépés is csak akkor lehetséges, ha több mint 350 milliárdot elvonnak.

  Vagyis vagy elkezdünk államháztartási reformot csinálni, vagy most spórolunk. Érdeklődve várjuk, a kettőt hogyan tudják majd összehangolni.

 • A járulékcsökkentés önmagában nem hozza a foglalkoztatottság növekedését, folytatta a miniszterelnök. Az egyéni vállalkozók terhei is csökkentek, mégsem bővült a foglalkoztatottság.
 • A kormány nem lesz hajlandó visszavenni a 13. havi nyugdíjat vagy a családtámogatást, mondta Gyurcsány. (Most, a beszéd 29. percében tapsoltak először, igaz bizonytalanul, a szocialista képviselők.)
 • Gyurcsány Ferenc kemény volt: a kormány nem hajlandó visszavenni a 13. havi nyugdíjat. Ez jól hangzó vállalás, kísérte is szórványos taps, meglepődnénk, ha Répássy Róbert tenyere csattant volna össze.

  Jól hangzó, de fölösleges. Azt ugyanis a legszigorúbb IMF-megfigyelő sem javasolta, hogy vegyék el a nyugdíjasoktól, amit már adtak nekik, vagyis az egyhavi plusz nyugdíjat. A legszigorúbb javaslat is arról szólt, hogy ezt a már nyugdíjasoknál 12-felé osztva építsék be a nyugellátásba, és csak azok ne kapjanak majd 13. havit, akik ezután mennek nyugdíjba.

 • Lehetne ennél lassabb tempót is diktálni, mondta Gyurcsány. Ha 5-6 év alatt "romlott el a dolog", akkor elég lenni ennyi idő a rendbehozatalhoz is. A kormányfő nem így gondolja, mert szerinte az egyensúly felé gyorsan kell megtenni a lépéseket. Tudja, hogy fájdalmasan fogja érinteni a kiigazítás a családokat, de sokkal jobb gyorsan végigcsinálni a programot.
 • cikkünk a témában:

  Mennyit vesz el a kiigazítás?

  A múlt héten kiszámoltuk, hogy az Átlagos Család havi 14 376 forintot bukik szeptembertől a megszorításokkal. Párdon, a reformokkal. De ne hallgasson ránk. Ha tudja, mennyi volt eddig a fizetése, mennyit költött kenyérre és gázra, programunkkal kiszámolhatja, mennyivel járul majd hozzá az államháztartás rendbetételéhez. Azért azt is tudnia kell: így sem fog rosszabbul élni, mint négy éve, a megszorítás az elmúlt évek életszínvonal-emelkedésének "csupán" a harmadát viszi el. Számoljon itt >>>
 • Gyurcsány tudja, hogy a kiigazítás nem hoz népszerűséget a kormánynak. Ha a világ "nem dől a fejünkre egy olajsokktól", akkor ez az egyensúlyteremtési program. Gyurcsány olyan fiatalokhoz hasonlította magát, akik új házat akarnak építeni, de ehhez még egy picit spórolni kell. A fiataloknak nem az a céljuk, hogy a többletmunkával kevesebbet lássák egymást, hanem hogy felépüljön a ház. A reformok az első másfél-két évben lesznek a legintenzívebbek, mondja.

 • "Nemleszgázáremelés" Ildikó szót kapott. Ő az MSZP vezérszónoka, úgyhogy harminc percig beszél és beszél és beszél. Szerinte hülye kérdés feltenni, hogy reform vagy megszorítás, mert mindkettő. Van rövidtávú és hosszútávú elem is benne. (A sajtószakszervezet lapunkhoz eljuttatott közleményében tiltakozását fejezte ki a hosszú és semmitmondó beszédek ellen. Vagy miatt.)
 • "Nemleszgázáremelés" Ildikó először rendet tesz a reformok és a megszorítások között, majd az ellenzéknek esik. Akarnak-e régiókat, kisebb parlamentet, és, hogy szavaznak majd, amikor a bankok külön adójáról kell majd dönteni? "Megszavazzák-e majd ezeket?" - kérdezi. De ezt is leginkább azért, mert látott már karón varjút. Mellesleg elfogadhatatlannak tartja, hogy "két, az országért ejtett ellenzéki könnycsepp között" nem válaszolnak a reformjavaslataikra, mint például a pártfinanszírozás átalakítása, azaz reformja.
 • Lendvai "Nemleszgázáremelés" Ildikó szerint. Olyan lelkesedéssel sürgeti, mintha nem annak a pártnak a frakcióját vezetné, amely pártnak a kormánya 2002 óta egyetlen évben sem tudta eltalálni a deficit mértékét. Lehetett a pénzügyminiszter László Csaba, Draskovics Tibor vagy Veres János, a deficitcélt évről évre korrigálnia, majd a korrigált értéket is módosítania kellett, hogy végül a következő év elején kiderüljön, hogy az sem igaz. Örömteli, hogy Lendvai "Nemleszgázáremelés" Ildikó most hirtelen felfedezte, nincs ez így jól.

 • "Nemleszgázáremelés" Ildikó képekben beszél, és szellemi fogyatékosoknak próbálja megmagyarázni, amit a miniszterelnök az eggyel fejlettebb droidoknak: ez tök jó lesz mindenkinek, mégha most fáj is kicsit. Az ellenzék pedig segítsen, ahol tud, mint az úttörők.
 • Ildikó kijátszotta a Muszáj Herkules kártyát, merthogy muszáj megszorítaniuk. Nyilván az emberért, a holnapért. De miről is írt Ady Endre 1908-ban?

  Dőltömre Tökmag Jankók lesnek:
  Úgy szeretnék gyáván kihúnyni
  S meg kell maradnom Herkulesnek.

  Milyen hig fejűek a törpék:
  Hagynának egy kicsit magamra,
  Krisztusuccse magam megtörnék.

  De nyelvelnek, zsibongnak: űznek
  S neki hajtanak önvesztükre
  Mindig új hitnek, dalnak, tűznek.

  Szeretném már magamat utálni.
  De, istenem, ők is utálnak:
  Nem szabad, nem lehet megállni.

  Szeretnék fájdalom-esetten
  Bújdosni, szökni, sirni, fájni.
  De hogy ez a csürhe nevessen?

  Szegény, muszáj Herkules állom,
  Győzöm a harcot bús haraggal.
  S késik az álmom s a halálom.

  Sok senki, gnóm, nyavalyás, talmi
  Jó lesz egy kis hódolás és csönd:
  Így nem fogok sohse meghalni.

 • A magyarok többsége a braziloknak szurkol (p). A magyar parlament összeállítása a többség akaratát tükrözi (r). A magyar képviselők a braziloknak szurkolnak (q). Vajon kiállja-e az idő és a hely próbáját a szókratészi logika?

 • Gusztos hűlt helye

  - Kinek szurkol?- kérdezzük a lebarnult üstökű Gusztos Pétert a parlamenti büfében.
  - Brazília, Brazília, Brazília!
  - Azok után, hogy két langyos meccsen csak 3 gólt lőttek?
  - Igen. Zseniális a taktikájuk: Ronaldo úgy képes három védőt lefoglalni, hogy nem csinál semmit.
  - Az argentinoktól sem fél?
  - Nem.
  - A bangladesi képviselők lerövidítenék a parlamenti ülésnapot, hogy nézhessék a vébét, egy ilyen kezdeményezés eszükbe jutott már?
  - A bangladesi parlament valószínűleg nem most tárgyal egy drasztikus megszorítási csomagról.
  - Akkor hogy tudja követni a vébét?
  - A frakcióirodában van egy tévé. Ma egész nap vitanap lesz, ezért valószínűleg elcsábulok, és parlamenti közvetítést az irodámból fogom nézni, néha-néha pedig átkapcsolok a meccsre.

 • „Nemleszgázáremelés” Ildikó egy Szili Katalintól kölcsönzött sztorit dob be: ha fel akarsz jutni a gesztenyefa tetejére, választhatod azt, hogy felmászol rá, bármilyen fáradságos is, vagy ráülhetsz egy gesztenyére, és megvárhatod amíg kinyílik, és felnő. Fujj.
 • "Nemleszgázáremelés" Ildikó tanácstalan, ezért tanácsot kér. Mégis akkor hol spóroljanak és honnan szerezzenek több pénzt, ha nem ott, vagy onnan ahol ők akarnak? És Lendvai asszony már könyörög, mondjanak jobbat, többet, okosabbat.

 • - Kinek szurkol a vébén?
  - A braziloknak, de olyan focit játszanak most, hogy nagyon azért nem. – mondja a parlamenti folyosón korzózó Révész Máriusz, fideszes képviselő.
  - De mások játszottak jobb meccset, kinek szorít még?
  - Hát múltkor az olaszoknak, de a végére az amerikaiaknak, mert olyan szépen küzdöttek.
  - Azért a brazil foci és az amerikai erőnléti labdajáték merőben különbözik.
  - A támadó focit szeretem, és a meccs alapján döntöm el, melyiknek szurkolok.
  - A vébét tudja követni?
  - 5-6 órám nincs a vébére egy nap. Mi lesz a 3 órás meccs?
  - Svájc-Togó, azt hiszem.
  - Akkor azt inkább kihagyom. De csak, ha Svájc-Togó lesz!