Jolán
2 °C
4 °C

Új kormányjavaslat az ügynöklistákról

2002.06.28. 16:37
A közéleti szerelők esetleges állambiztonsági múltjáról minden adat nyilvános lesz, legalábbis az új kormányjavaslat szerint. A kabinet sürgős tárgyalást kér az Országgyűléstől.
A kormány pénteki ülésén újabb változatban fogadta el a koalíciós pártok által korábban már benyújtott, de visszavont két ügynöktörvény-javaslatát.

A közéleti szereplőkről mindent

A kabinet ülését követő kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott: az előterjesztéseket Bárándy Péter az igazságügyi tárca vezetője nyújtja be az Országgyűlésnek, kivételes és sürgős tárgyalást kérve, még pénteken. Gál J. Zoltán kormányszóvivő az előterjesztések alapelve, hogy a közéleti szereplők esetleges állambiztonsági múltjával kapcsolatos adatok teljes nyilvánosságot kapjanak, emellett azonban tegyenek határozott különbséget a III-as főcsoportfőnökség hírszerzéssel és kémelhárítással együtt dolgozó személyek és a III/III-as belső elhárítás ügynökei között.

Nyilvánosság és titok

Az új indítvány pontosította a közéleti szereplők körét. Eszerint a politikai és állami vezetőkön kívül az egyházak országos és helyi irányítóinak, valamint a közvélemény befolyásolására alkalmas médiumok főszerkesztők és főszerkesztő-helyetteseknek az esetleges állambiztonsági múltját is vizsgálják. Amennyiben pedig érintettek, akkor nyilvánosságra hoznak minden velük kapcsolatos dokumentumot. Gál J. Zoltán hozzátette ugyanakkor: az úgynevezett irategyesítés, vagyis a III-as főcsoportfőnökség dokumentumainak egy helyen történő összegyűjtése után sem oldják fel a titkos minősítést azoknál a dokumentumoknál, amelyek nyilvánosságra hozatala esetén sérülnének a nemzetbiztonsági érdekek, vagy veszélybe kerülnének a külföldön, illetve a bűnöldözésben szolgálatot teljesítő személyek.

Egyházi reakciók
Az egyházak szeretnék, s talán el is várhatják, hogy az őket érintő törvények megalkotásakor a törvényhozók konzultáljanak az illetékes szervezetükkel - közölte a Magyarországi Evangélikus Egyház országos irodájának igazgatója pénteken a távirati irodával. Tordai Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke úgy vélekedett, hogy a módosítás társadalmi megbékélést eredményezhet, megnyugtathatja az emberek igazságérzetét, s azután megindulhat az aktív építkezés. A katolikus egyház vezetői egyelőre nem reagáltak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?