Lenke
17 °C
29 °C

Helyreállt a béke Karsai József és Bajnai Gordon között

2006.07.06. 19:37
Kibékült egymással Karsai József békési képviselő és Bajnai Gordon kormánybiztos. A búzaégető szocialista elismerte, hogy a volt Wallis-vezér nem nyerészkedett a Hajdú-bét eladásakor, amiről két héttel ezelőtt a frakciólüésen beszélt.

Tisztázta a félreértéseket Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos és Karsai József MSZP-s országgyűlési képviselő, a konfliktust lezártnak tekintik.

"Bajnai Gordon a korábban Karsai Józsefhez érkezett információkkal kapcsolatban részletes tájékoztatást adott a Hajdú-Bét kapcsán a Wallisnál betöltött szerepéről, és végzett munkájáról. Karsai József a tájékoztatást elfogadta, és elismerte, hogy Bajnai Gordonnak a társaság felszámolásával kapcsolatban semmiféle anyagi előnye nem származott" - írták közös közleményükben a politikusok.

A konfliktust ezzel a maguk részéről véglegesen lezárták, az üggyel kapcsolatban a továbbiakban nem nyilatkoznak.

Az Index június 26-án számolt be arról, hogy az MSZP aznapi frakcióülésén Karsai József battonyai képviselő - amikor megtudta, hogy a következő héten Bajnai Gordon lesz a frakció vendége - "azt kérdezte a frakcióvezetéstől, hogy majd megkérdezheti-e Bajnaitól, ő és az apja mikor adja vissza azokat a milliárdokat, amelyeket elloptak, például a Hajdú-Bét eladásakor".

Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos egy nappal később visszautasította a vádakat, sugalmazásokat. Eközben a párt szóvivője, Nyakó István közölte, hogy az MSZP-ben minden képviselőnek joga van véleménye kifejtésére.

Bajnai Gordont július 3-án meghallgatta az MSZP frakciója. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az ülést követően elmondta: a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos megnyugtató választ adott az üzleti múltjával kapcsolatban.

A meghallgatáson Bajnai Gordon a Hajdú-Bétre vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: tiszta a lelkiismerete, azt gondolja, mindig a lehető legtisztességesebben járt el. Karsai József nem volt ott ezen a frakcióülésen.

A debreceni központú Hajdú-Bét egykor Magyarország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója volt, a vízi szárnyas termékek előállításában pedig európai összehasonlításban is az egyik legjelentősebb kapacitással rendelkezett.

Előbb 1998-ban, az orosz válság miatt került a cég a csőd szélére, ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis Rt., amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. Ebben az időszakban - 1999-2005 között - Bajnai Gordon volt a Wallis Rt. vezérigazgatója.

A Hajdú-Bét mérlegét 2001-ben ismét sikerült eredményessé tenni, a 2003-ban kialakult, legfőképp a vízi szárnyas piac szereplőit sújtó válság azonban különösen súlyosan érintette. A cég nem tudott fizetni a beszállítóknak, s önmaga ellen kért felszámolást, ami jelenleg is tart.

Időközben az elégedetlen lúdtenyésztők több ízben is demonstrációt tartottak a Hajdú-Bét debreceni központja, illetve a Wallis budapesti központja előtt, követelve, hogy a szerintük az 5,5 milliárd forintot is meghaladó szállítói hitelt felhalmozott cég fizesse ki őket. Ez nem történt meg, kilátástalan helyzetében több libatartó öngyilkosságot követett el.