Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Helyreállt a béke Karsai József és Bajnai Gordon között

2006.07.06. 19:37
Kibékült egymással Karsai József békési képviselő és Bajnai Gordon kormánybiztos. A búzaégető szocialista elismerte, hogy a volt Wallis-vezér nem nyerészkedett a Hajdú-bét eladásakor, amiről két héttel ezelőtt a frakciólüésen beszélt.

Tisztázta a félreértéseket Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos és Karsai József MSZP-s országgyűlési képviselő, a konfliktust lezártnak tekintik.

"Bajnai Gordon a korábban Karsai Józsefhez érkezett információkkal kapcsolatban részletes tájékoztatást adott a Hajdú-Bét kapcsán a Wallisnál betöltött szerepéről, és végzett munkájáról. Karsai József a tájékoztatást elfogadta, és elismerte, hogy Bajnai Gordonnak a társaság felszámolásával kapcsolatban semmiféle anyagi előnye nem származott" - írták közös közleményükben a politikusok.

A konfliktust ezzel a maguk részéről véglegesen lezárták, az üggyel kapcsolatban a továbbiakban nem nyilatkoznak.

Az Index június 26-án számolt be arról, hogy az MSZP aznapi frakcióülésén Karsai József battonyai képviselő - amikor megtudta, hogy a következő héten Bajnai Gordon lesz a frakció vendége - "azt kérdezte a frakcióvezetéstől, hogy majd megkérdezheti-e Bajnaitól, ő és az apja mikor adja vissza azokat a milliárdokat, amelyeket elloptak, például a Hajdú-Bét eladásakor".

Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos egy nappal később visszautasította a vádakat, sugalmazásokat. Eközben a párt szóvivője, Nyakó István közölte, hogy az MSZP-ben minden képviselőnek joga van véleménye kifejtésére.

Bajnai Gordont július 3-án meghallgatta az MSZP frakciója. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az ülést követően elmondta: a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos megnyugtató választ adott az üzleti múltjával kapcsolatban.

A meghallgatáson Bajnai Gordon a Hajdú-Bétre vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: tiszta a lelkiismerete, azt gondolja, mindig a lehető legtisztességesebben járt el. Karsai József nem volt ott ezen a frakcióülésen.

A debreceni központú Hajdú-Bét egykor Magyarország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója volt, a vízi szárnyas termékek előállításában pedig európai összehasonlításban is az egyik legjelentősebb kapacitással rendelkezett.

Előbb 1998-ban, az orosz válság miatt került a cég a csőd szélére, ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis Rt., amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. Ebben az időszakban - 1999-2005 között - Bajnai Gordon volt a Wallis Rt. vezérigazgatója.

A Hajdú-Bét mérlegét 2001-ben ismét sikerült eredményessé tenni, a 2003-ban kialakult, legfőképp a vízi szárnyas piac szereplőit sújtó válság azonban különösen súlyosan érintette. A cég nem tudott fizetni a beszállítóknak, s önmaga ellen kért felszámolást, ami jelenleg is tart.

Időközben az elégedetlen lúdtenyésztők több ízben is demonstrációt tartottak a Hajdú-Bét debreceni központja, illetve a Wallis budapesti központja előtt, követelve, hogy a szerintük az 5,5 milliárd forintot is meghaladó szállítói hitelt felhalmozott cég fizesse ki őket. Ez nem történt meg, kilátástalan helyzetében több libatartó öngyilkosságot követett el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!