Demszky, Zuschlag és a tütükézők monnyanak le!

2005.07.14. 12:16
Véget ért, lezártuk Monnyon le! kiszavazós játékunkat, megtudtuk, ki az a politikus, akit önök a legszívesebben lemondatnának!

A legirritálóbb magyarok megszavaztatása után rájöttünk, az MSZP miért nem Kozsót indítja Anettkával szemben a választásokon, aki eközben a Fidesz oldalán nem veti magát a korteskedő polgárok közé.

Vannak, akiket mindkét oldal hívei ugyanúgy utálnak, vagy legalábbis zűrös ügye miatt bukását látná szívesen. Tapasztalataink szerint e szűk kör tagjai közé tartoznak az alulról jött sztárok, az SZDSZ-es miniszterek, az alkoholszondától hasmenést kapó képviselők és persze mindenek előtt Zuschlag János.

Véget ért két hete indított Maradhat vagy monnyon le? kiszavazós közéleti játékunk. Azt azonban még a díjátadó gála elején közölnünk kell, hogy a díjakat nem tudjuk kormánygaranciával átnyújtani az első három helyezettnek, pedig elárulhatjuk, mindkét politikai oldal vezéráldozat nélkül úszná meg a fejhullással járó díjesőt. Aztán még az is lehet, hogy a díjazottak szégyenükben önként nyúlnak páros lábbal önmagukhoz.

Az elmúlt két hétben két fordulóban szavazhattak olvasóink húsz, általunk kiválasztott politikusról, akiknek ebben a ciklusban lett volna módja, hogy megváljon posztjától. Többségük nem mondott le, kisebbségüket pedig lemondatták. Olvasóink egy ötös skálán dönthették el, melyik bakizó politikusnak, milyen jövőt szánnak (0: maradhat, 5: mondjon le). Az eredményeket az átlagpontszámok adják.

20. – 11.

Végeredmény
20. 2,91 Orbán Viktor 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
19. 3,08 Schmitt Pál 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
18. 3,17 Kiss Elemér 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
17. 3,18 Gyurcsány Ferenc 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
16. 3,19 Semjén Zsolt 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
15. 3,23 Szijjártó Péter 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
14. 3,31 Görgey Gábor 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
13. 3,35 Herényi Károly 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
12. 3,35 Németh Imre 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
11. 3,42 Medgyessy Péter 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5

Hogy a nagyobbik ellenzéki párt híveit ne törje ki a frász az izgalomtól, egy örömhír a konzervatív tábornak: szavazásunk nyertese Orbán Viktor (20.) lett. Ő lett az, akinek lemondását a legkevésbé szeretné a nép, annak legalábbis egy nagyobbik része. Mert, mint az az ábrán látható, az exkormányfő jó eredménye nem valami konszenzuson, hanem a két tábor híveinek kiegyenlített küzdelmén múlt, Orbán szinte kizárólag +5-öt vagy nullást kapott.

Ugyanígy pártpolitikusi eredménnyel tempózott a fideszes Schmitt Pál (19.), aki ugye nem mellesleg a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, és akinek úgy látszik, minden idők legnagyobb magyar olimpiai botrányából sikerült kimagyaráznia magát, a lemondás gondolata mintha meg sem fordult volna a fejében.

A 18. helyen szereplő Kiss Elemért (18.) viszont látszólag nem ismerték az olvasók: az egyébként kis noszogatásra magától lemondó Medgyessy Péter kancelláriaminisztere sok bizonytalan hármast zsebelt be, jó eredményt szerzett.

Hasonlóan megúszta az olimpiai botrányt Gyurcsány Ferenc (17.) is, pedig neki ez volt a legkevesebb (?), amit felróhattunk. A szavazateloszlásból látszik, a kormányfőt hívei mentették meg a fideszes klikkelőrobotok rohamától, akik - polgári körös emailből tudjuk - majd meggebedtek, hogy megbüntessék a néhány év alatt kurtán-furcsán milliárdossá gazdagodó ex-KISZ-titkár, exvállalkozó miniszterelnököt.

Nem kell tartania a népharagtól Görgey Gábor (14.) volt kultusz- és Németh "Csöpögő nyál" Imre (13.) agrárminiszternek, illetve Herényi Károlynak (12.) sem. Ők egyik oldal híveiben sem hívtak elő görcsös pavlovi reflexeket. Utóbbi, MDF-es frakcióvezető versenyzőnknél ezért valószínűleg nem a viszonylag alacsony ismertség okolható, hanem a magyar ember ősi viszolygása a kis pártok aprózódási küzdelmeitől.

Ahhoz képest egész jól szerepelt Szijjártó "Szignójártó" Péter (15) és Semjén "Pedofillátó" Zsolt (16.) is, hogy többnyire a véresszájú politikus szerepét töltik be akarva vagy akaratlanul, mindenestre lajstromba vett bűneik kicsinek tűnhettek balos olvasóinknak.

A lista maradék kétharmadát két kivétellel kormánypárti politikusok uralják, ami a ciklus végén nem is annyira meglepő, bár ért minket az elfogultság vádja az ellenzéki politikusok hiánya miatt.

Ami érdekes, hogy az élmezőny két, jól elkülöníthető részre szakad: míg a középmezőnyben a szocialista nagyágyúk érkeztek be, addig a listát az egy Zuschlag János (1.), és egy parasztlázadás provokátorainak is beillő tütükéző képviselők (2.) mögött az SZDSZ-es miniszterek, politikusok vezetik.

10. – 1.

Végeredmény
10. 3,44 Szita Károly 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
9. 3,70 Juhász Ferenc 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
8. 3,73 Tóbiás József 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
7. 3,80 Lamperth Mónika 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
6. 3,84 Kovács Kálmán 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
5. 3,95 Magyar Bálint 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
4. 4,03 Wekler Ferenc 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
3. 4,11 Demszky Gábor 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
2. 4,28 A tütükézo képviselok 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5
1. 4,31 Zuschlag János 0szórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikonszórás grafikon5

Az ügynökmúlt biztosan sok közös vonással ruházza fel az embert, de azt nem gondoltuk volna, hogy ennyire szoros verseny alakulhat ki egy belföldre, illetve egy külföldre optimalizált ügynök között, amint az történt Medgyessy "D-209" Péterrel (11.) és Szita "Nem voltam ügynök" Károllyal (10.), akik között - a kémek hamisíthatatlan stílusában - néhány századnyi különbség döntött.

Szinte karonfogva ért a célba a két pártépítő, Juhász "Tálibok réme" Ferenc (9.) honvédelmi miniszter és Tóbiás József (8.) egykori pártigazgató, aki annak idején személyesen számolt be az Index tudósítójának arról, hogy az MSZP az európai parlamenti választások előtti hajrában lehúzta az etikai kódexeket a Köztársaság téri slozikban.

Éppen egy fejhullásnyira előttük végzett Lamperth Mónika (7.), a mítoszok kiskosztümben tömegeket oszlató ellentmondásos hőse, akinek figyelmét talán a félreállításáról terjengő hírek terelték el saját lemondásának megfogalmazásától.

Az élmezőnyben tömbösödtek az SZDSZ-es politikusok, akiket, úgy látszik, mindkét nagy párt tábora vehemensen utálni látszik, na, nem mintha maguktól nem tettek volna eleget a tisztes helyezésekért. A korrupciós és érettségi botrányoktól hangos informatikai és oktatási minisztérium vezetői, Kovács Kálmán (6.) és Magyar Bálint (5.) a szőlősgazda Wekler Ferenc (4.) nyakában loholnak.

A dobogóra pedig elsőként Demszky Gábor (3.) főpolgármester lép fel, akiről tényleg csak a szakállas bácsik gondolhatják úgy, hogy nem kéne bedobnia a törülközőt.

Hogy mennyire kiszámíthatatlan a választói elme, a kiszavazósdi játék ezüstérmes névsora tükrözi. Másodikok lettek azok a képviselők, akik - jogtalanul egyébként - mentességükre hivatkoztak az alkoholszonda megfújásának megtagadásakor.

Úgy tűnik, a pitiáner közúti bűnözésnek nagyobb a bicskanyitogató hatása, mint a százmilliós, milliárdos ügyeknek. Önök kérték, hulljon a feje Fenyvesi Máté és Balsay István fideszes, valamint Vincze László (2.) kisgazda képviselőknek.

Maradhat vagy monnyon le? kiszavazós közéleti játékunk díjátadó show-jának a végén pedig bedobjuk önök elé az ötmilliós kérdést:

Ha a közúti bűnözést nehezebben emészti meg az átlagpolgár, mint a korrupciót, mi lehet ma Magyarországon a főbenjáró bűn egy politikus részéről?

- A zsidóviccek?

Pontosan! A holokauszt-emléknapon az áldozatokon röhigcsélő Zushlag János (1.) volt szocialista képviselő nyerte versenyünket termetes orrhosszal vívva ki a diadalt.

Zuschlag ezzel kiérdemelt egy bármikor beváltható lemondást az Index olvasóinak ajánlásával. Ha most nem is tudja beváltani, talán lesz még rá alkalma, úgy hírlik ugyanis, 2006-ban újraindul.