Vízben állva Gyurcsány Ferenc balatoni üdülőjéről

2003.08.07. 08:52
A Fidesz dokumentumokat mutatott arról, hogy Kiss Péter és Szilvássy György kulturális minisztériumi közigazgatásiállamtitkár utasítására írták át a balatonőszödi kormányüdölőről szóló Kehi-jelentést. Az üdülőnél tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter kérdést intézett Medgyessy Péterhez, amelyben arra volt kiváncsi, Szilvássy milyen minőségében kérte a jelentés módosítását a Kehi elnökétől. A kormányszóvivő bocsánatkérést vár a valótlanságokat állító fideszes képviselőktől, mert szerinte ez volna csak politikailag korrekt.
"Meddig tűri Medgyessy Péter az egykori KISZ-káderek, üzlettársak és barátok gátlástalan ámokfutását?" - idézett írásbeli választ igénylő kérdéséből Szijjártó Péter fideszes képviselő a Gyurcsány Ferenc sportminiszter érdekeltségébe tartozó balatonőszödi üdülő előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A fideszes politikus feltűrt nadrágban a volt kormányüdülő előtt a Balaton bokáig érő vizében tartott sajtótájékoztatót. Szijjártó dokumentumokkal bizonyította, hogy Szilvássy György közigazgatási államtitkár Kiss Péter kancelláraminiszternek írt levelet az üdülőről szóló Kehi-jelentés módosításával kapcsolatban.

Két levelet fogtak

Tekintse meg képeinket
A képviselő két másfél oldalas levelet muatatott be a sajtónak. Az egyiket Szilvássy küldte Kiss Péter kancelláriaminiszternek, a másikat Kiss juttatta el Monostori Lajosnéhoz, a Kehi elnökéhez. Szíjjártó szerint elfogadhatatlan, hogy egy érintett kérésére semmissé teszik, az illetőre vonatkozó terhelő adatokat - utalt Szilvássy átiratára a politikus.

A levelek azokat a kiegészítéseket tartalmazták, amelyeket az üdülőről készített tavaly májusi Kehi-jelentéssel együtt szerdán hozott nyilvánosságra a MeH. A levelekben a címzetteket a tavalyi, elmarasztaló jelentés módosítására kérte feladójuk.Szíjjártó szerint elfogadhatatlan, hogy egy érintett kérésére semmissé teszik, az illetőre vonatkozó terhelő adatokat - utalt Szilvássy átiratára a politikus.

Csinovnyik, barát, üzlettárs?

"Szilvássy milyen minőségben láthatta a Kehi-jelentést, barátként, üzlettársként vagy KISZ-csinvonyikként?" - tette fel kérdését Szijjártó, aki megismételte a Fidesz korábbi állítását, msizerint az ingatlan eladói nem voltak abban a helyzetben az akkori törvények szerint, hogy értékesítsék az ingatlant. A kormány üvegzsebe üvegszemmé silányult, amelyet, úgy látszik, örökké becsukva tartanak, fogalmazott a fideszes képviselő.

Szijjártó részletesen ismertette a tavalyi jelentés és az idei kiegészítések közötti kapcsolatot. Többek között kitért arra, hogy az ingatlan áron alul kelt el, előnytelen feltételekkel.

Két szöveg

A Miniszterelnöki Hivatal honlapján közzétett jelentés két szövegből áll. A rövidebb rész tavaly májusban készült, még az előző kormány által kinevezett Sepsey Tamás elnöksége alatt. A kancellária kiegészítései idén június 4-én, illetve 25-én kelteződtek.

E szerint nem volt megfelelő felhatalmazás az állami tulajdonban lévő üdülő értékesítésre, illetve elmaradt a nyilvános pályáztatás, ami a hatályos törvények szerint felvetheti az ügylet semmisségét.

A kancellária kiegészítése a Sepsey-féle beszámoló szinte minden pontját cáfolja. Így megemlíti, hogy volt értékesítési engedély és versenyeztetés is, hiszen az ingatlanértékesítés feltételekeit a Népszabadságban és az Újmagyarországban is megjelentették.

A nyilvánosságra hozott jelentés csupán formai hibákat talált.

Eladó egy ingatlan

Az Újmagyarország 1993. évi november 18-i számában megjelent ingatlanértékesítési feltételek leginkább egy átlagos ingatlanhirdetéshez hasonlítanak.

"Eladó Balatonszemes* területén 910 négyszögöles parkosított területen lévő 300 négyzetméteres alapterületű kétszintes, négy lakosztályos ingatlan." - állt az újságban. A hirdetésre december 3-ig kellett jelentkezni, a pályázóknak 15 nap állt rendelkezésükre.

A pályázatra ketten jelentkeztek - derül ki a jelentésből -, ám végül csak a Gyurcsány tulajdonában álló Aldo Kft. tett vételi ajánlatot. Szíjjártó szerint a felhívás nem felelt meg a versenytárgyalás formai szabályainak, mert nem derült ki a hirdetésből, hogy állami tulajdonú ingatlant értékesítenének, és ráadásul versenytárgyalás keretében. A fideszes képviselő kifogásolta azt is, hogy a hirdetésben eladásra hirdették az ingatlant, nem pedig lízingelésre.

Mégsem semmis?

Klikk a képre!
A jelentés kitér arra, hogy az államháztartási törvénynek csak 1995-ben lépett hatályba az a rendelkezése, miszerint a kincstári vagyon értékesítésére vonatkozó jogszabályok megsértésével kötött szerződés semmis.

A kormányszóvivő beszámolója szerint az üggyel foglalkozó Kehi-jelentést az új kormány hivatalba lépése előtt mindössze egy nappal szignálta Sepsey Tamás, akkori Kehi-elnök. Gál szerint a Kehi nem végzett megalapozott vizssgálatot korábban, és az üdülővásrlás ügyében csupán formai hibák történtek.

* - Balatonszemes és Balatonőszöd egymást érintő települések, az üdülő valójában Balatonszemeshez tartozik.

A kormányszóvivő válaszol
A Gyurcsány Ferenc által lízingelt balatonőszödi villa értékesítésével kapcsolatban a tényeket bárki megismerheti, hiszen a Kehi ezzel kapcsolatos tájékoztatója az interneten hozzáférhető - közölte Gál J. Zoltán az MTI-vel csütörtökön. "Az ügyben az a kérdés, hogy a fideszes gyűlöletbeszédnek vagy a tényeknek hiszünk" - tette hozzá a kormányszóvivő. Gál J. Zoltán Szíjjártó Péter fideszes képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált. Az ellenzéki politikus azt mondta: "Gyurcsány Ferenc cége törvénytelenül jutott a balatonőszödi kormányüdülőhöz tartozó ingatlanhoz"

Elmondta: az előző kormány Kehi-elnöke, Sepsey Tamás "a kormányváltás előtti utolsó napon - egy nappal május 27-e előtt - lezárt egy olyan vizsgálatot, amit nem végzett el." Mint mondta, a Kehi-ről szóló jogszabályok szerint teljeskörűen, szakszerűen és az objektív valóságot bemutatóan kell lefolytatni a vizsgálatot, amihez szükséges beszerezni az összes dokumentumot, valamint megkérdezni az érintetteket és szakértőket.

"Amit a Kehi elnöke akkor megfogalmazott, vizsgálati jelentésnek semmiképpen nem nevezném" - mondta Gál J. Zoltán. Kifejtette: a Kehi már az új kormány ideje alatt, a jogszabályoknak megfelelően készítette el ezt a vizsgálatot, beszerezte azokat a szükséges dokumentumokat, amelyek az előző Kehi-elnöknek nem álltak rendelkezésére, megkérdezte az érintetteket és a szakértőket. Hozzáfűzte: a jelentésből "egyértelműen kiderül, hogy a vitatott ingatlan-eladás és az ingatlan-vásárlás is jogszerű volt". Álláspontja szerint a két fideszes képviselőnek, Répássy Róbertnek és Szíjjártó Péternek is elnézést kell kérnie, "mert ez az egyetlen korrekt és tisztességes politikai hozzáállás".

"Szíjjártó Péter, mielőtt kiáll sajtótájékoztatót tartani, vegye azt a fáradságot, hogy ráklikkel az internetre, és ott elolvassa a jelentést, elolvassa az ahhoz tartozó szakértői, jogi szakvéleményt és képbe helyezi magát. Ennek alapján fogalmazzon meg véleményt" - mondta Gál J. Zoltán. "A Kehi vizsgálata akkor szakszerű és objektív, ha az érintettek véleményét is bekéri" - mondta Gál J. Zoltán Szíjjártó Péter azon felvetésére, hogy Szilvásy György 2003. június 23-án felkérte Kiss Péter kancelláriaminisztert a balatonőszödi ingatlan értékesítésére vonatkozó Kehi-jelentés módosítására.

Elmondása szerint Szilvásy György másokkal együtt a jogszabályoknak megfelelően véleményezte az előző Kehi-elnök által aláírt jelentést, "és ennek alapján állt össze az a jelentés, amit immár szakszerűnek és objektívnek lehet tekinteni."