Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nem tudnak mit kezdeni a Divatcsarnokkal

2003.09.01. 15:07
A szocialista Gy. Németh Erzsébet múlt hét csütörtökén állt ki a Divatcsarnok elé, hogy felhívja a figyelmet az Orbán-kabinet pazarlásaira, amelyekből a patinás épületre eső rész kétmilliárd forint, a vételár összege volt. Mint kiderült, a Medgyessy-kormány másfél év alatt nem állt elő konkrét megoldási javaslattal az épület jövőjét illetően.
Nincs konkrét elképzelése a szocialistáknak arról, mi legyen a Divatcsarnok sorsa, de abban biztosak, az előző kormánytól megörökölt, állami tulajdonban lévő épületet kulturális célra fogják használni, nyilatkozta az Indexnek Gy. Németh Erzsébet, a szocialisták parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese.

Esztelen nagyravágyás

"Ezt látni kell!" - mutatott rá a Divatcsarnok Andrássy úti épületére Gy. Németh múlt hét csütörtökön a két nagy párt utcai sajtótájékoztató-sorozatának harmadik helyszínén.

A politikus a lepusztult műemlék épület előtt az Orbán-kormány, jelesül Stumpf István "esztelen nagyravágyásáról" beszélt, amiért a 2001 nyarán a Centrum Rt. által eladásra kínált épületet elővásárlási jogával élve az állam vásárolta meg 2001 júliusában, 1,75 milliárd forintért, és a Miniszterelnöki Hivatal grandiózus, jóval több mint kétmilliárd forintos beruházással egy úgynevezett e-csarnokot tervezett benne megvalósítani.

Több elképzelés...

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) az IKB 2000-2002-es működéséről szóló jelentése szerint a beruházás pontos összegéről több elképzelés is született, miként arról is, mi legyen a Divatcsarnokkal valójában.

...nem valósult meg

Irodaházként való hasznosításáról a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) készített költségvetést (3,3 Mrd Ft.), e-csarnokban az IKB gondolkodott (4,7 Mrd). Az e-csarnok megvalósításáról kormányhatározat rendelkezett végül, amelynek végrehajtása az IKB-ra hárult volna.

Az Index információi szerint a Sík Zoltán vezette Informatikai Kormánybiztosság (IKB) nem igazán tudta, mit akar valójában e-csarnok néven létrehozni a több mint ezerkétszáz négyzetméteres telken álló épületben.

Múzeum és a kulturális cél

A kormányváltás után a Divarcsarnok továbbra is a KVI tulajdonában maradt, az épület hasznosításáról azóta sem született döntés. 2002 novemberében, Medgyessy Péter Egyesült Államokban tett látogatásakor felmerült ugyan, hogy a Guggenheim Alapítvány kiállítást nyitna a volt Párisi Nagyáruház falain között, de az egyeztetések még abban a hónapban leálltak, holott a tervet állítólag Michael Bloomberg New York-i polgármester és Laura Bush, a First Lady is támogatta.

A Népszabadság később azt írta, hogy a Guggenheim Alapítvány New York-i irodájában még az ötletről sem hallottak. A lap információi szerint ugyanakkor a kormány több más múzeummal is kapcsolatba lépett.

Gy. Németh Erzsébet sajtótájékoztatója után azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a Divatcsarnok "nem tartozik a kabinet legfontosabb teendői közé". A frakcióban egyelőre nincs felelőse az épületnek, és konkrétabb elképzelésük sincsen az épület jövőjéről.

Nem eladó

A Miniszterelnöki Hivatalból származó információk szerint az állam kétmilliárd forintért tervezi privatizálni az épületet, de ezt Molnár Zoltán, a KVI vezérigazgatója az Indexnek cáfolta. Mint mondta, a kormányváltás óta nem került szóba a Divatcsarnok eladásának ügye, és most sincs napirenden.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?