Móric
14 °C
15 °C

Szétesett az MSZP ajkai szervezete

2006.09.11. 22:02
Az MSZP ajkai szervezete elnökségének tíz tagja közül hatan lemondtak, s ezzel megszűnt a pártvezetés mandátuma; a pártszervezeten belüli viszály az önkormányzati képviselőjelöltek személye és a kompenzációs lista összeállítása körül robbant ki.

A város polgármestere olyasvalakit kívánt felvetetni a kompenzációs lista (pártlista) második helyére, aki nem tagja az MSZP-nek, és ezt a helyet munkájával sem érdemelte ki. Két másik jelölt ügyében szintén ellentét volt a pártvezetés és a szocialista városvezető között, közölte az MTI-vel a pártszervezet lemondott elnöke, Czaha László.

A helyzet annyira elmérgesedett, hogy az elnökségből hatan inkább lemondtunk, közölte Czaha László, hangsúlyozva: egyelőre tehát vezetés nélkül vannak Ajkán a szocialisták. Közlése szerint így nincs is az MSZP-nek a pártvezetés által elfogadott kompenzációs listája. A volt elnök tájékoztatott arról is, hogy a városi pártszervezet egyik alapítója, Győr Sándor - aki szintén a lemondott elnökségi tagságáról -, kilép a pártból, és függetlenként elindul polgármesterjelöltként.

A polgármester szerint van vezetése az ajkai MSZP-nek

Schwartz Béla, Ajka polgármestere cáfolta azt a kijelentést, hogy a városban nincs vezetése az MSZP-nek; mint mondta, a pártszervezet által alakított választási bizottság vezeti most a pártot, amelynek ő az elnöke. Közlése szerint összeállították a kompenzációs listát is, amelyet ő vezet, a második helyen az alpolgármester áll, a harmadikon pedig a feloldhatatlan feszültséget okozó pártonkívüli, aki az ajkai képviselőtestület gazdasági bizottságának az elnöke.

A polgármester elmondta: két taggyűlést is tartottak a pártszervezetnél a jelölésekről, s szerinte a tagság nagy többsége bizalmatlanságot jelentett be az elnökséggel szemben; erre válaszul hatan lemondtak a tisztségükről. Mint mondta, a hat lemondott elnökségi tag közül a pártszervezet titkos szavazásán egy sem került fel a kompenzációs listára.

Az SZDSZ-en kaptak össze

Schwartz Béla szerint a pártszervezeten belüli viszályt alapvetően az okozta, hogy "irányt vétett" az elnökség, nevezetesen: nem volt hajlandó tárgyalni és szövetkezni az SZDSZ helyi szervezetével.

Győr Sándor, aki egykori bányászati szakszervezeti vezetőként különösen népszerű a volt bányászok körében, alapítója az MSZP ajkai szervezetének és 1998-2002. között a város alpolgármestere is volt, az MTI-nek megerősítette: valóban lemondott elnökségi tagságáról, sőt napokon belül kilép a pártból is, hogy függetlenként indulhasson polgármesterjelöltként.

Mint mondta, mindössze négy napja volt az ajánlószelvények összegyűjtésére, mégis jóval több mint ezer szelvényt kapott a választópolgároktól. Győr Sándor elmondta, hogy 2002-ben az ajkaiak közel kétezer aláírást gyűjtöttek össze, hogy őt indítsa polgármesterjelöltként az MSZP, ám akkor - a pártegység érdekében - megköszönte a bizalmat és a "Veszprémből importált" Schwartz Béla mellé állt.