Judit
3 °C
7 °C

Szétesett az MSZP ajkai szervezete

2006.09.11. 22:02
Az MSZP ajkai szervezete elnökségének tíz tagja közül hatan lemondtak, s ezzel megszűnt a pártvezetés mandátuma; a pártszervezeten belüli viszály az önkormányzati képviselőjelöltek személye és a kompenzációs lista összeállítása körül robbant ki.

A város polgármestere olyasvalakit kívánt felvetetni a kompenzációs lista (pártlista) második helyére, aki nem tagja az MSZP-nek, és ezt a helyet munkájával sem érdemelte ki. Két másik jelölt ügyében szintén ellentét volt a pártvezetés és a szocialista városvezető között, közölte az MTI-vel a pártszervezet lemondott elnöke, Czaha László.

A helyzet annyira elmérgesedett, hogy az elnökségből hatan inkább lemondtunk, közölte Czaha László, hangsúlyozva: egyelőre tehát vezetés nélkül vannak Ajkán a szocialisták. Közlése szerint így nincs is az MSZP-nek a pártvezetés által elfogadott kompenzációs listája. A volt elnök tájékoztatott arról is, hogy a városi pártszervezet egyik alapítója, Győr Sándor - aki szintén a lemondott elnökségi tagságáról -, kilép a pártból, és függetlenként elindul polgármesterjelöltként.

A polgármester szerint van vezetése az ajkai MSZP-nek

Schwartz Béla, Ajka polgármestere cáfolta azt a kijelentést, hogy a városban nincs vezetése az MSZP-nek; mint mondta, a pártszervezet által alakított választási bizottság vezeti most a pártot, amelynek ő az elnöke. Közlése szerint összeállították a kompenzációs listát is, amelyet ő vezet, a második helyen az alpolgármester áll, a harmadikon pedig a feloldhatatlan feszültséget okozó pártonkívüli, aki az ajkai képviselőtestület gazdasági bizottságának az elnöke.

A polgármester elmondta: két taggyűlést is tartottak a pártszervezetnél a jelölésekről, s szerinte a tagság nagy többsége bizalmatlanságot jelentett be az elnökséggel szemben; erre válaszul hatan lemondtak a tisztségükről. Mint mondta, a hat lemondott elnökségi tag közül a pártszervezet titkos szavazásán egy sem került fel a kompenzációs listára.

Az SZDSZ-en kaptak össze

Schwartz Béla szerint a pártszervezeten belüli viszályt alapvetően az okozta, hogy "irányt vétett" az elnökség, nevezetesen: nem volt hajlandó tárgyalni és szövetkezni az SZDSZ helyi szervezetével.

Győr Sándor, aki egykori bányászati szakszervezeti vezetőként különösen népszerű a volt bányászok körében, alapítója az MSZP ajkai szervezetének és 1998-2002. között a város alpolgármestere is volt, az MTI-nek megerősítette: valóban lemondott elnökségi tagságáról, sőt napokon belül kilép a pártból is, hogy függetlenként indulhasson polgármesterjelöltként.

Mint mondta, mindössze négy napja volt az ajánlószelvények összegyűjtésére, mégis jóval több mint ezer szelvényt kapott a választópolgároktól. Győr Sándor elmondta, hogy 2002-ben az ajkaiak közel kétezer aláírást gyűjtöttek össze, hogy őt indítsa polgármesterjelöltként az MSZP, ám akkor - a pártegység érdekében - megköszönte a bizalmat és a "Veszprémből importált" Schwartz Béla mellé állt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?