Friderika
13 °C
29 °C

Mit mosolyogsz, köcsög? - Gyurcsány Salgótarjánban

2006.09.27. 18:14
Körülbelül harminc szimpatizáns és harminc tüntető társaságában avatta fel az új Szent Lázár kórházat Salgótarjánban Gyurcsány Ferenc a helyi MSZP-sekkel. Talán a szerény érdeklődésnek köszönhető, de a két tábor néhány pontosan dokumentált anyázást leszámítva nem bántotta a másikat. Gyurcsány végül azt ígérte a nógrádiaknak, vigyáz rájuk.

A kormányfő Salgótarjánba látogatott szerdán, hogy délután 4 órakor részt vegyen az új Szent Lázár kórház átadóünnepségén. Gyurcsány Ferenc stábja nem véletlenül döntött Salgótarján mellett, a nógrádi város a baloldal erős várának számít.

A mintegy 30 ellentüntető a kórház kapujában gyülekezett, de Gyurcsány Ferenc megviccelte őket, mivel egy másik bejáraton ment be.

Mikor azonban a pódiumra lépett, az ellentüntetők is beérték, így egyszerre fogadta a kormányfőt fújolás és éljenzés. A közönség kormánypárti része, akik ugyancsak kevesen, talán 30-an lehettek, jól szervezetten szimpatizált: egyen táblákat tartottak a magasba, amiken a "Tarts ki, Fletó!", "Gyerünk, Fletó, meg kell nyerni!" szövegeket írták, de leporoltak néhány, a szocialisták tavaszi kampányában vizuális szennyezésre használt "IGEN MSZP" feliratú négyzetet is.


Kattintson a képekért!

Eközben az ellentüntetők egy magyar és egy fekete zászló alatt tömörültek, budapesti társaikhoz képest csöndesebben demonstráltak. Egy két részre szakadt Magyarország a salgótarjáni kórház udvarán: a nem mindennapi látvány láttán Gyurcsány Ferenc zavartan mosolygott. "Mit mosolyogsz, köcsög?" - kérdezte az egyik ellentüntető a megszeppent kormányfőt, aki azonban elengedte füle mellett a kérdést.

Egy svájci ember Nógrádban

Az ünnepséget a Nógrád megyei közgyűlés MSZP-s elnöke nyitotta meg. Dóra Ottó beszédének legmagvasabb gondolata az volt, hogy ha egy bekötött szemű svájci embert letennének a kórház udvarán, akkor akár Svájcban is érezhetné magát. Nem tudtuk nem észrevenni a finom iróniát, amiből érződött, mit gondol a megyei elnök Nógrád megye általános állapotáról.

Dóra után a miniszterelnök következett, akinek beszédét ezúttal nem zavarták meg teljesen az ellentüntetők, leszámítva egy 15-20 másodperces purparlét a két tábor között.

Amikor ugyanis Gyurcsány azt mondta, gyógyulásra nemcsak a testnek, hanem a léleknek is szüksége van, fújolást lehetett hallani, de az MSZP-s éljenzők radikálisabbak voltak, gyorsan és hangosabban sietve lerohadékozták a fújolókat.

"A nyugdíj csökken, mama!" - válaszolták a lerohadékozottak a főleg idősekből álló Gyurcsány-szimpatizánsoknak. Az egyik MSZP-s néni az ellentüntetők felé fordulva azt kiabálta: "Cigányokra van szükség, ugye? A Gyurcsány még csak nem is zsidó!" A néni ezzel minden bizonnyal az Orbán Viktor származását boncolgató közkeletű szóbeszédekre hivatkozott.

Az igazság keletje

A kormányfő ezután folytatta. Elmesélte, miközben jött a 21-es úton, az útépítés buckáit kerülgetve azon gondolkozott, hogy az egészségügy átalakítása is ilyen, most kellemetlenséget okoz, de egy szebb jövő - kétszer kétsávos 21-es, jobb egészségügy - vár a polgárokra.


Kattintson a képekért!

"Újabban nagy keletje van az igazságnak, azt mondják, az egészség nem üzlet, de akik építették a kórházat, akik beszállítottak, azoknak igenis üzlet" - mondta Gyurcsány, ekkor hágott tetőfokára a tiltakozók hangja. Rövid beszédét a miniszterelnök azzal zárta, hogy vigyázzanak a kórházra, mi meg vigyázni fogunk önökre.

Kötelet neki!

Az átadás végén az egyik ellentüntető virágot akart adni Gyurcsánynak, de nem mehetett oda, mert nem volt átvizsgálva a virág, előtte viszont egy szemmel láthatóan beteg, de baráti érzelmeket tápláló ember odabiceghetett a miniszterelnökhöz.

A beszéd végén még összeszólalkoztak a két tábor hívei, az MSZP-sek azt kérdezték az ellentüntetőktől, hogy ők mit tettek a hazáért. Egy nagyon radikális szocialista néni pedig kifakadt: "Viktor, kötelet neki!"

Az ellentüntetők nagyon mérsékeltek voltak, semmi provokációba nem mentek bele, és a Gyurcsánynak szánt köcsögözést leszámítva nem is trágárkodtak.

Mielőtt Gyurcsány az autóba szállt, még megfürödhetett a szocialista szimpatizánsok szeretetében, de az ellentüntetőket nem engedték az autóhoz. A rendezvényen megjelent kis számú szimpatizánst és ellentüntetőt a szokottnál nagyobb létszámban felvonuló biztonsági személyzet kompenzálta valamennyire.