Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Mit mosolyogsz, köcsög? - Gyurcsány Salgótarjánban

2006.09.27. 18:14
Körülbelül harminc szimpatizáns és harminc tüntető társaságában avatta fel az új Szent Lázár kórházat Salgótarjánban Gyurcsány Ferenc a helyi MSZP-sekkel. Talán a szerény érdeklődésnek köszönhető, de a két tábor néhány pontosan dokumentált anyázást leszámítva nem bántotta a másikat. Gyurcsány végül azt ígérte a nógrádiaknak, vigyáz rájuk.

A kormányfő Salgótarjánba látogatott szerdán, hogy délután 4 órakor részt vegyen az új Szent Lázár kórház átadóünnepségén. Gyurcsány Ferenc stábja nem véletlenül döntött Salgótarján mellett, a nógrádi város a baloldal erős várának számít.

A mintegy 30 ellentüntető a kórház kapujában gyülekezett, de Gyurcsány Ferenc megviccelte őket, mivel egy másik bejáraton ment be.

Mikor azonban a pódiumra lépett, az ellentüntetők is beérték, így egyszerre fogadta a kormányfőt fújolás és éljenzés. A közönség kormánypárti része, akik ugyancsak kevesen, talán 30-an lehettek, jól szervezetten szimpatizált: egyen táblákat tartottak a magasba, amiken a "Tarts ki, Fletó!", "Gyerünk, Fletó, meg kell nyerni!" szövegeket írták, de leporoltak néhány, a szocialisták tavaszi kampányában vizuális szennyezésre használt "IGEN MSZP" feliratú négyzetet is.


Kattintson a képekért!

Eközben az ellentüntetők egy magyar és egy fekete zászló alatt tömörültek, budapesti társaikhoz képest csöndesebben demonstráltak. Egy két részre szakadt Magyarország a salgótarjáni kórház udvarán: a nem mindennapi látvány láttán Gyurcsány Ferenc zavartan mosolygott. "Mit mosolyogsz, köcsög?" - kérdezte az egyik ellentüntető a megszeppent kormányfőt, aki azonban elengedte füle mellett a kérdést.

Egy svájci ember Nógrádban

Az ünnepséget a Nógrád megyei közgyűlés MSZP-s elnöke nyitotta meg. Dóra Ottó beszédének legmagvasabb gondolata az volt, hogy ha egy bekötött szemű svájci embert letennének a kórház udvarán, akkor akár Svájcban is érezhetné magát. Nem tudtuk nem észrevenni a finom iróniát, amiből érződött, mit gondol a megyei elnök Nógrád megye általános állapotáról.

Dóra után a miniszterelnök következett, akinek beszédét ezúttal nem zavarták meg teljesen az ellentüntetők, leszámítva egy 15-20 másodperces purparlét a két tábor között.

Amikor ugyanis Gyurcsány azt mondta, gyógyulásra nemcsak a testnek, hanem a léleknek is szüksége van, fújolást lehetett hallani, de az MSZP-s éljenzők radikálisabbak voltak, gyorsan és hangosabban sietve lerohadékozták a fújolókat.

"A nyugdíj csökken, mama!" - válaszolták a lerohadékozottak a főleg idősekből álló Gyurcsány-szimpatizánsoknak. Az egyik MSZP-s néni az ellentüntetők felé fordulva azt kiabálta: "Cigányokra van szükség, ugye? A Gyurcsány még csak nem is zsidó!" A néni ezzel minden bizonnyal az Orbán Viktor származását boncolgató közkeletű szóbeszédekre hivatkozott.

Az igazság keletje

A kormányfő ezután folytatta. Elmesélte, miközben jött a 21-es úton, az útépítés buckáit kerülgetve azon gondolkozott, hogy az egészségügy átalakítása is ilyen, most kellemetlenséget okoz, de egy szebb jövő - kétszer kétsávos 21-es, jobb egészségügy - vár a polgárokra.


Kattintson a képekért!

"Újabban nagy keletje van az igazságnak, azt mondják, az egészség nem üzlet, de akik építették a kórházat, akik beszállítottak, azoknak igenis üzlet" - mondta Gyurcsány, ekkor hágott tetőfokára a tiltakozók hangja. Rövid beszédét a miniszterelnök azzal zárta, hogy vigyázzanak a kórházra, mi meg vigyázni fogunk önökre.

Kötelet neki!

Az átadás végén az egyik ellentüntető virágot akart adni Gyurcsánynak, de nem mehetett oda, mert nem volt átvizsgálva a virág, előtte viszont egy szemmel láthatóan beteg, de baráti érzelmeket tápláló ember odabiceghetett a miniszterelnökhöz.

A beszéd végén még összeszólalkoztak a két tábor hívei, az MSZP-sek azt kérdezték az ellentüntetőktől, hogy ők mit tettek a hazáért. Egy nagyon radikális szocialista néni pedig kifakadt: "Viktor, kötelet neki!"

Az ellentüntetők nagyon mérsékeltek voltak, semmi provokációba nem mentek bele, és a Gyurcsánynak szánt köcsögözést leszámítva nem is trágárkodtak.

Mielőtt Gyurcsány az autóba szállt, még megfürödhetett a szocialista szimpatizánsok szeretetében, de az ellentüntetőket nem engedték az autóhoz. A rendezvényen megjelent kis számú szimpatizánst és ellentüntetőt a szokottnál nagyobb létszámban felvonuló biztonsági személyzet kompenzálta valamennyire.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?