Ágnes
-1 °C
2 °C

Washingtonban is belpolitikai vitát folytat az MSZP és a Fidesz

2005.10.19. 21:54
Semmiféle neheztelést nem tapasztalt a fideszes Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottsági delegációjának washingtoni tárgyalásain Orbán Viktorral, a Fidesszel vagy az előző kormánnyal szemben. A négytagú küldöttség két szocialista párti tagja a magyar újságíróknak tartott szerdai sajtótájékoztatón vitatta, hogy ez a kérdés mennyiben volt egyáltalán témája a találkozóknak.

A külügyi bizottság küldöttsége szokásos ősz eleji washingtoni látogatásának keretében kedden Paula Dobrianskyval, az amerikai külügyi tárca globális ügyekben illetékes államtitkárával, szerdán pedig Tom Lantossal, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagjával találkozott, és külpolitikai kutatóműhelyeket is felkeresett.

Csurka nyilatkozata és Orbán kései, visszafogott elhatárolódása Gyurcsány washingtoni útja után lett téma. A miniszterelnök amerikai látogatása után a parlamentben kijelentette: "Amerikában mély nyomot hagyott, hogy az akkori miniszterelnök, Orbán úr csendben maradt akkor, amikor meglehetősen bántó megjegyzéseket tett a kialakult helyzetre és Amerika felelősségére Csurka István". Áder János fideszes frakcióvezető tiltakozott Gyurcsány szavai ellen, és egy, az akkori kormány terrortámadásra adott reakcióinak gyűjteményét adta át a kormányfőnek.

Ki, hogy fogalmazott

A sajtótájékoztatón a bizottság elnöke, Németh Zsolt a Gyurcsány Ferenc kormányfő látogatása után kibontakozó belpolitikai vitára hivatkozva hangsúlyozta: nemcsak neheztelést nem tapasztalt, de az amerikai fél eltökélt abban is, hogy nem avatkozik a magyar belpolitikába, s azt is elvárja, hogy a kétoldalú kapcsolatokat a magyar pártok se használják fel belpolitikai célokra.

A bizottsági tagok között ezután egy kis vita folyt arról, hogy mi hangzott el a tanácskozásokon.

Kozma József, a bizottság alelnöke (MSZP) kijelentette, hogy a magyar belpolitika, Orbán Viktor és a magyar pártok csak annyiban merültek fel, amennyiben azt Németh Zsolt szóba hozta. Szabados Tamás, a négytagú küldöttség másik MSZP-s tagja kikérte magának Németh Zsolt értelmezését, és azt hangsúlyozta, hogy a politikus célzott kérdéseire az amerikai fél nem reagált érdemben, hanem csak diplomatikus, udvarias válaszokat adott.

Németh Zsolt úgy fogalmazott, hogy a tárgyalások alapján és Herbert Walker budapesti amerikai nagykövet levelével összhangban szűrte le, hogy nincs neheztelés az amerikai félben. Kijelentette, hogy jogosan vetődik fel, mit mondott és mit nem mondott George Bush amerikai elnök a magyar kormányfő látogatásakor. Ha nem vetette fel azt, amit a kormányfő állított, abban az esetben a 2001. szeptember 11-i áldozatok politikai célú újrahasznosításáról van szó, ami erkölcsi kérdéseket vet fel.

New Yorkban folytatják

Németh Zsolt kijelentette, hogy nem kifogásolják az akkori titkos diplomáciai táviratok nyilvánosságra hozatalát, az igazi kérdés azonban az, mit mondott Gyurcsány Ferencnek George Bush és mikor. "Erős a gyanú - tette hozzá -, hogy nem mondott igazat, lódított, hazudott, kinek mi tetszik, amikor azzal jött vissza, hogy Bush elnök neheztel." Németh szerint a diplomáciai táviratok nyilvánosságra hozatala veszélyes precedens lehet.

Kozma József alelnök a vitában leszögezte, hogy a hazai politikát nem kellene Washingtonba exportálni. Szerinte Németh Zsolt felvetésére Tom Lantos úgy fogalmazott, hogy el kell határolódni a szélsőségesektől.

New Yorkba mennek

A küldöttség találkozóin szó esett a budapesti Demokratikus Átmenet Nemzetközi Központjáról, az 1956-os forradalom jövő évi kerek évfordulójáról, a magyar politikai spektrum együttműködésének fontosságáról az olyan fontos ügyekben, mint például a Nyugat-Balkán. Erről Tom Lantos Lantos határozati javaslatot terjeszt be az amerikai képviselőházban.

A magyar delegáció további szerdai programjában szerepel ebéd Nancy Goodman Brinker volt budapesti amerikai nagykövet asszonnyal, valamint egy megbeszélés a nemzetbiztonsági tanácsban. A delegáció csütörtökön New Yorkban folytatja amerikai látogatását.