Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Titokban mennek a 301-es parcellához a kormánytagok

2003.10.20. 18:40
Az idén október 23-án nem rendeznek állami ünnepséget a 301-es parcellánál, a kormánytagok magánemberként látogatnak az emlékhelyre. Az SZDSZ ugyanakkor továbbra is megtartja megemlékezését az elmúlt években a "botrányok" miatt is elhíresült helyszínen. Szent-Iványi István reméli, az idén nem fütyülik ki a párt felszólalóit. Orbán Viktor és Dávid Ibolya együtt emlékeznek a Széna téren.
"A kormány nem akarja, hogy a napi politika megzavarja az '56-os megemlékezéseket. A miniszterelnök már tavaly kijelentette, nem lesz állami megemlékezés a 301-es parcellánál" - mondta az Indexnek Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő elmondta: ennek ellenére a kormánytagok és maga is magánemberként ellátogat a rákoskeresztúri Új köztemetőbe. Arra a kérdésre, hogy mikor, a kormányszóvivő úgy felelt: "Ezt nem szeretném az Indexen keresztül megüzenni a MIÉP-eseknek".

Fáklyás megemlékezés

Tekintse meg képeinket!
A miniszterelnök a Sándor-palotában mond ünnepi beszédet, a Nemzeti Színházban díszelőadás lesz - sorolta a kormányszóvivő, hogy hol lesznek állami megemlékezések. A Kossuth téren 22-én lobban fel a "forradalom lángja". Október 23-án, az állami ünnepségek programja a Parlament előtt hagyományos zászlófelvonással indul.

Az MSZP a mártír miniszterelnök, Nagy Imre kaposvári szülőházánál tart fáklyás megemlékezést, ahol a párt elnöke, Kovács László mond beszédet. Arató Gergely és Tüttő Kata szocialista képviselők csütörtökön megkoszorúzzák a fővárosi Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobrot.

Fehér virágos megemlékezés

Révész Máriusz a Fidesz rendezvényeit ismertette: Orbán Viktor 23-án délután vesz részt a 301-es parcellánál egy megemlékezésen. Majd a II. kerületben, a Fidesz és MDF helyi szervezeteinek meghívására a Széna téren mond beszédet. Ez utóbbi eseményt az MDF-fel együtt tartják. A hagyományos fáklyás felvonuláson ezúttal megtiltják a nyílt láng használatát a közeli benzinkút miatt, ezért a szervezők azt kérik, fehér virágot hozzanak az emlékezők.

Pokorni Zoltán, a Fidesz egyik alelnöke csütörtökön a MOM-parkban mond beszédet, illetve a Gesztenyés-kertben koszorúz. A másik alelnök, Schmitt Pál a 301-es parcella meglátogatása után Hódmezővásárhelyen és Nagymaroson emlékezik.

Remélik nem lesz botrány

Klikk a képre!
Dávid Ibolya délelőtt a 301-es parcellánál koszorúz, Boross Péter volt miniszterelnök ünnepi beszédet mond ugyanitt, ezután a Corvin közben tartanak megemlékezést.

Az SZDSZ-frakció "fehér virágos megemlékezést" tart a 301-es parcellánál. Szent-Iványi István, frakcióvezető-helyettes reményét fejezte ki, hogy nem ismétlődnek meg a tavalyi botrányok. Az Új generáció 22-én este a Corvin közben emlékezik.