Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Orbán: a közös '56 nem a Fidesz-MDF viszony javulásának jele

2003.10.01. 13:56
Rossz nyomon van az, aki az MDF és a Fidesz viszonyának változását akarja kiolvasni abból, hogy a két pártelnök együtt vesz részt az 1956-os forradalom egyik fővárosi megemlékezésén, jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke. Orbán "parlamenti természetűnek" nevezte a két ellenzéki párt közötti kapcsolatot. Az MDF-ben egyelőre nem tudják, hogy Dávid Ibolya eleget tesz-e a Fidesz és az MDF II. és XII. kerületi szervezetei meghívásának.
Nem a Fidesz és az MDF közötti kapcsolat javulását jelzi, hogy várhatóan mindkét párt elnöke ott lesz a Széna téren rendezendő 56-os megemlékezésen.

Nagyszabású rendezvény helyett

Egy volt magyar miniszterelnök a Művész cukrászda teraszán
Orbán Viktor Fidesz-elnök egy szerdai sajtótájékoztatón kifejtette: "Rossz nyomon járna az, aki az MDF-Fidesz viszonyának változását akarja kiolvasni ebből." Orbán elmondta, hogy a budai megemlékezésen való részvétel akkor merült fel, amikor a párt elnöksége eldöntötte, hogy az idén nem a tavalyihoz hasonló nagyszabású pártrendezvényen emlékeznek az ünnepre. A Fidesz és az MDF II. és XII. kerületi szervezetei meghívására mondott igent, ám a szervezők Dávid Ibolyát is meginvitálták.

Parlamenti természetű

Orbán szerint a két ellenzéki párt között az európai parlamenti választásokon való külön indulás bejelentése óta "nincs viszony". A Fidesz-elnök emlékeztetett rá, hogy személyes találkozójukon is próbálta rábeszélni Dávid Ibolyát a közös listára, de az MDF vezetője nemleges választ adott. Orbán kijelentette, hogy azóta a két ellenzéki párt közötti kapcsolat "parlamenti természetű", azaz kizárólag az Országgyűlésben zajló ügyekben szükséges együttműködésre korlátozódik.

Előre lemondták

A közös megemlékezéssel kapcsolatos döntéséről Dávid Ibolya környezetének egyelőre nincs információja. Mint emlékezetes, idén az MDF vezetése a pártelnök távollétében úgy döntött, hogy nem vesznek részt egy esetleges parlamenti, a kormánypártokkal közös ünnepségen. 2002-ben belső feszültséget gerjesztett, hogy a pártelnök a Fidesz távolmaradása ellenére vállalta a szónoki fellépést az Országgyűlésben tartott ünnepi ülésen. A fél ház előtt tartott megemlékezés végül több MDF-es képviselő távollétében zajlott.