Viola
-5 °C
-2 °C

Botrányos '56-os megemlékezések

2002.10.23. 21:45
Félházzal megtartott ünnepi országgyűlési ülés, külön emlékező pártok, széttépett koszorúk és megzavart ünnepségek az idei október 23-án.
Tekintse meg galériánkat!
Fél ház előtt tartották meg a parlamenti ünnepi ülést szerdán, mivel a Fidesz frakció és több MDF-es képviselő nem jelent meg az Országházban. Szili Katalin az ünnepi beszéde után Dávid Ibolya (MDF) felolvasta az 1956-os szervezetek képviselőitől kapott levelet, majd leszögezte: minden magát demokratának nevező erőnek el kell utasítania a diktatúrát, és egyben kötelessége megvetni, elítélni a diktatúra bűneinek elkövetőit is.

Füttykoncert és koszorúszaggatás a 301-es parcellában

A Rákoskeresztúri Újköztemető 301-es parcellájában tartott megmemlékezéseken több incidens is történt. Egy 150-200 fős csoport széttépte az MSZP koszorúját, és folyamatos fütyüléssel, bekiabálással próbálta meg belefojtani a szót az SZDSZ megemlékezőibe. A bekiabálók az 1956-ban halálra ítélt Mécs Imrét hazaárulónak nevezték.
>>Füttykoncert fogadta az SZDSZ képviselőit a 301-es parcellánál
>>Koszorúszaggatás szózattal - helyszíni riportunk

Mádl magánemberként látogatott el a temetőbe

A 301-es parcellában koszorúztak a Fidesz és az MDF képviselői. - Nem veszhet el az a nemzet, amely időről időre, amikor kell, olyan áldozatot tud felmutatni a nemzet szabadságáért, mint amelynek példáját e temetokben nyugvók is bizonyítják - jelentette ki Boross Péter volt miniszterelnök. Mádl Ferenc családtagjai körében, mint magánember járt a 301-es parcellában.
>>Egységes nemzet és kommunista bűnösök az '56-os beszédekben

Nagy Imre-díjat kapott Göncz Árpád

A köztársasági elnök korábban a miniszterelnök előterjesztésére Nagy Imre Érdemrendeket adott át az Országházban: kitüntette ki Göncz Árpád volt államfőt, Darvas Iván színművészt, Méray Tibor író, újságírót, Juhász Attilát, a POFOSZ Nógrád megyei elnökét, valamint Lucza Béla 1956-os forradalmárt.

Medgyessy Péter miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy számára október 23-a a szabadság, a demokrácia és a nemzeti elkötelezettség ünnepe. - Célunk, hogy ma hitünkkel és tetteinkkel is bizonyítsuk, a nemzeti közép, a demokratikus koalíció kormánya vállalja hagyományait és hű október 23-a eszményeihez - jelentette ki a kormányfő.
>>Medgyessy méltó '56-os emlékművet ígér 2006-ra

Kövér: Szavak helyett a csend lenne méltó '56-hoz

Áder János arra helyezte a hangsúlyt, hogy azok, akik sokáig ellenforradalomnak nevezték 1956-ot, ma nem mondhatják meg, miként kell ünnepelni, mi történt 46 évvel ezelőtt. Kövér László a Corvin közben tartott beszédében kijelentette: nem a szavak, hanem a tiszteletteljes csend lenne igazán méltó az 1956-os forradalomhoz.

- Ne féljetek, amíg együtt leszünk ezen az úton, Magyarországot soha nem fogják legyozni, mert mi minden nap újrakezdjük - mondta Orbán Viktor volt kormányfő szerdán az Erzsébet téren, a polgári körök október 23-i emlékező ünnepélyén, amelyen több tízezren vettek részt. A volt miniszterelnök a közös utat az új honfoglalás útjának nevezte.
>>Új honfoglalásról beszélt Orbán Viktor
>>Magyarországnak többet kell imádkoznia - helyszíni riportunk

Nagygyűlést tartott a MIÉP is. Csurka István a Hősök terén azt mondta, hogy addig nem lehet nemzeti egység, amíg - jóvátéve az elmúlt 12 évben történteket - igazságosan nem osztják el a hatalmat és a vagyont.
>>MIÉP-nagygyűlés a Hősök terén

Krassó emléktáblát avattak Londonban és Budapesten
Krassó, a rendszerváltás idején, a Magyar Október Párt legemblematikusabb figurájaként vált ismertté. Pártja látványos, ám radikális akciói miatt azonban a politikai partvonalra szorult. Hiába kezdeményezett tárgyalásokat az ellenzéki egységről, szóba sem álltak vele.

Halála után csaknem tizenegy évvel avattak először emléktáblát Krassó György tiszteletére, igaz, most mindjárt kettőt is. >>Tudósítás az avatásról

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!