Kiürítették a Kossuth teret

2006.10.23. 12:12
Nem tartották be a demonstrálók a rendőrséggel köttetett megállapodást, ezért hétfő hajnalban kiürítették a Parlament előtti teret, ahol 36 napja tartott a kormányellenes demonstráció. Délelőtt az állami megemlékezés rendben megkezdődött, de több százan tüntetnek a városban, őket a rendőrök próbálják tovább oszlatni.

A rendőrség reggel 7 órára feloszlatta a 36 napja tartó Kossuth téri tüntetést, miután közlésük szerint a demonstrálók nem tartották be a rendőrséggel kötött megállapodást, nem engedték a tűzszerészeknek, hogy átvizsgálják a sátrakat.

A demonstrálók három napig nem tüntethetnek a téren, mivel a tüntetést a gyülekezési törvény megsértése miatt oszlatta fel a rendőrség. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány elmondta, rengeteg veszélyes anyagot és eszközt (kést, benzint, glicerint, vasgolyókat) találtak a tüntetőknél.

Az eredeti terv az lett volna, hogy a tüntetők éjfél és két óra között átengedik a teret a rendőröknek, akik átvizsgálják a tüntetők sátrait, kordont vonnak a helyszín köré, és mágnes kapukat állítanak föl, hogy ellenőrizhessék a demonstrálókat.


Tekintse meg képeinket!
fotó: MTI

A demonstrálók között nem volt egyetértés az együttműködéshez, többen a kordonon belül maradtak, őket elvitték a rendőrök, összesen 11 főt. A demonstrálók egyik vezetője, Takács András azt mondta, jogi lépéseket kezdeményeznek az eljárás ellen, mert szerintük békés volt a feloszlatott demonstráció.

Az oszlatás alatt több személyt előállított a rendőrség. Néhányan kukákat gyújtottak fel, de volt, aki verekedést provokált, ezért kiemelték a tömegből.

A tömeg feloszlatása ugyanakkor még hétfő délelőtt sem fejeződött be, ezer rendőr kíséte az időközben ötszáz fősre duzzadt, a térről kiszorított demonstrálókat az V. kerület utcáiban.

A rendőrség több alkalommal felszólította őket, hogy törvénytelen, amit művelnek. A tüntetők azonban több csoportra oszlottak, gyülekeztek a Markó utcában és a bazilikánál, dél körül pedig már háromezren indultak el a Corvin köz felé. A rendőrök egyelőre nem mutatkoznak.

Délelőtt 10 órakor a tervek szerint kezdődött meg a hivatalos 56-os megemlékezés: a magyar közjogi méltóságok és a külföldi vendégek, állami vezetők, királyok, nagykövetek a Kossuth téri 56-os emlékművet koszorúzták meg, majd az Országgyűlés felsőházában folytatódott az ünnepi program.  • Hírek
  • Személyi kölcsön