16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Engedett az ORFK, maradhatnak a Kossuth tériek

2006.10.20. 17:54
Az országos rendőrfőkapitány nem oszlatja fel a Kossuth téri demonstrációt, amelynek sem létszámát nem korlátozzák, sem pedig eddigi területét nem szűkítik le. Ugyanakkor kettős kordonnal választják el a tüntetőket az állami ünnepség résztvevőitől, és a különösen védett külföldi politikusoktól.

Bene László országos rendőrfőkapitány péntek délután öt órakor bejelentette: részeredményekre jutottak a Kossuth téren demonstrálókkal, ezután meghozta döntését. Ennek lényege az, hogy a tüntetők az általuk jelenleg is elfoglalt területet megtarthatják, létszámukat a rendőrség nem korlátozza - ezt az Index kérdésére mondta el Bene László. (Mindez a korábbi feltételekhez képest komoly engedmény, hiszen péntekig még száz főben limitálta volna a rendőrség a tüntetők létszámát, és a sátrak elbontását is követelte, amit most nem tesz az ORFK.)

Biztonsági ellenőrzés lesz

Cserébe a demonstrálóknak alá kell vetniük magukat a biztonsági, tűzszerészeti ellenőrzéseknek, továbbá területüket is átvizsgálják október 23-án reggel.

United Colors of Kossuth tér

A demonstrálók állítólag vállalták - kérdés, hogy betartják-e ezt -, hogy a nagy sátrukról leveszik a ponyvát, minthogy ez elbújásra is alkalmas, és természetesen ez biztonsági kockázatot jelentene, tájékoztatott az országos rendőrfőkapitány.

Bene László elmondta azt is: a rendőrség tiszteletben tartja az alkotmányos jogokat, de a tüntetőktől is elvárják, hogy ne zavarják meg az állami ünnepet. A demonstrálók vállalták, hogy az ünnep méltóságához híven viselkednek majd.

Sólyom erőszakmentességet akar

Az ORFK első embere beszámolt arról, hogy pénteken Sólyom László köztársasági elnök hivatalában fogadta Petrétei József rendészeti és igazságügyi minisztert. A köztársasági elnök arra kérte a tárca vezetőjét, hogy tegyen meg mindent az október 23-ai ünnepség közjogi méltóságainak és nemzetközi vendégeinek védelméért, de ne sértse meg a rendőrség az alkotmányos alapjogot, a gyülekezés szabadságát sem. Éppen ezért ne alkalmazzon erőszakot a rendőrség. Az ORFK vezetője ezután hozta meg döntését.

A sajtótájékoztatón nem hangzott el, de a szavakból kivehető volt, hogy a rendőrség jelentős erőkkel figyeli majd a demonstrálókat. Az egyértelműen elhangzott, hogy kettős kordon választja majd el a tüntetést az állami ünnepségtől. A kordon építését pénteken délután a sajtótájékoztatóval egyidejűleg megkezdték.

Újságírói kérdésre Bene László közölte: megerősítették a rendőri erőket a fővárosban, vidékről is átirányítanak egységeket Budapestre. Ezek elhelyezkedéséről részleteket nem kívánt elárulni, de mint mondta, a szükséges, elegendő erők rendelkezésre állnak.  • Hírek
  • Hírek