Akku nélkül is indul a T-34-es

2006.10.26. 15:36
Nem kell ahhoz felkészülés, akkumulátor és drót, csupán egy veterán harckocsis tapasztalata, hogy elindítson egy szovjet tankot. Bónusz: Fénykép H. Györgyről, a Deák téri tankosról, aki szabadlábon védekezhet.

Akkumulátor nélkül is elindítható a T-34-es, ahogy a későbbi szovjet harckocsik is. A járműnek ugyanis működnie kell például farkasordító hidegben is, amikor az akkumulátorok lemerülnek vagy szétfagynak.

A tank motorját ilyenkor egy palackban tárolt sűrített levegővel forgatják meg. A levegőtartályt üzem közben újra feltölti a motor, és az hidegben sem merül le, így akár napokkal a leállítás után, akku híján is indulhatunk a fasiszták ellen. Vagy élén.

Egy neve elhallgatását kérő, tapasztalt harckocsizó is állítja: ha a sűrített levegős palack rendben van, elegendő nyomás van benne, egy tapasztalt tankvezető minden további nélkül el tudja indítani a harckocsit.

A kérdés azért merült fel, mert több olvasónk, aki szemtanúja volt a tank beindításának, állítja, a tankot kisajátító tüntetőknél nem volt sem drót, sem akkumulátor.

A zavargások másnapján ugyanis a retrokiállításért felelős Hadtörténeti Múzeum igazgatója, Holló József nyugalmazott altábornagy azt állította, a kiállított tank elektromos zsinórzatát biztonsági okokból eltávolították, azaz a felkészült tüntetőknek a beindításhoz a kábeleket is pótolniuk kellett. Mint mondta, a tüntetők ezt szakszerűen tették. A tank eltávolított akkumulátorát két, sorba kötött autóakkumulátorral pótolták.


H. György a fedélzeten (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Két olvasónk azonban máshogy emlékezett vissza a történtekre, például sem akkumulátorra, sem drótokra nem emlékeztek. Az ő verziójuk szerint a fiatalok felfeszítették a tank ajtaját, de nem tudták beindítani. Ekkor jelentkezett egy idős férfi, és mondta, veterán harckocsizó lévén, el tudja indítani a második világháború szovjet csodáját, a T-34-est. A hatvanas évei közepén járó férfiről fotósunk egy képet is talált képarchívumában.

Ő H. György, akit az ügyészség felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakkal és rongálással gyanúsít. A férfi szabadlábon védekezhet, a lakhelyelhagyási tilalomra vonatkozó ügyészi kérelmet a bíróság első fokon elutasította.

Az idős férfi feltehetően utolsó, tankkal megtett útjára indult a Deák téren, és talán nem is sejtette, hogy tettével a világsajtó figyelmét még inkább Magyarországra szegezi.


Az sem lehetetlen, hogy ő lesz az új Viszkis, a magyar ember, akiről filmet forgat Hollywood. Ha így lenne, ön szerint ki játssza H. Györgyöt a filmen?  • Tippek
  • Bankszámla