Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Emelik az állami vezetők fizetését

2002.10.29. 14:16
Két év alatt, két lépcsőben emelkedik az állami vezetők fizetése. Így a bérreform végére a miniszteri fizetések megfogják haladni a közigazgatási államtitkári fizetéseket. A kormányszóvivő szerint a kabinet tagjai vállalják, hogy nem vesznek fel jutalmakat, illetve a zárszámadási törvényben nyilvánosságra hozzák előző évi járandóságukat.
Az Index információi szerint az előzetes kormányzati egyeztetéseken már szóba került az, hogy változtatni kellene az állami vezetők fizetésén. Érvként az hangzott el, hogy alig van olyan miniszter, akinek a járandósága az első tíz között lenne az általa vezetett intézmény bérlistáján.

A közigazgatási államtitkárok például körülbelül bruttó 700 ezer forintos fizetésre jogosultak, főnökeik, a miniszterek viszont átlagosan alig valamivel több, mint bruttó 500 ezer forintot vihetnek haza. Az Index értesülése szerint nincsen olyan helyettes államtitkár, aki kevesebbet keresne a minisztereknél. Van viszont olyan miniszter, a honvédelmi tárca vezetője, aki a HM bérlistáján a 65.

Két év alatt bérfelzárkózás

"A kormány álszentség helyett átláthatóságot akar teremteni az állami vezetők bére terén" - tolmácsolta a kormányülésen elhangzottakat az Indexnek Gál J Zoltán kormányszóvivő. Elmondta: a kabinet elképzelése szerint két év alatt, két lépcsőben igazodna a miniszterek fizetése a főtisztviselő államtitkárok béréhez.

Jutalom nincs

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a kormánytagok azt vállalják: nem vesznek fel jutalmat, a zárszámadás keretében pedig minden évben nyilvánosságra hozzák egész esztendei keresetüket. Emlékezetett arra, hogy az előző kormány idején az FVM politikai államtitkárának, Szabadi Bélának a havi bére ugyan alacsony volt, ám a jutalmak miatt mégis milliós összeget vihetett haza.

A kormányszóvivő megfogalmazása szerint ezzel a lépéssel azt a méltánytalan és szembetűnő aránytalanságot akarja megszüntetni a kormány, ami jelenleg tapasztalható a tárcák vezetői és beosztottjaik között. A cél, hogy visszaállítsák azt a gyakorlatot, amikor a köztisztviselők béréhez igazodott az állami vezetők javadalmazása.

A közjogi méltóságok dupla pénzt kaphatnak

A kormányszóvivő hangsúlyozta: az elképzelések szerint a politikai államtitkárok bére két év alatt elérné a közigazgatási államtitkárokét, a minisztereké 25 százalékkal meghaladná azt. A kormányfő, a köztársasági elnök, a házelnök és a Legfelsőbb Bíróság elnökének fizetése pedig 2004-ig 50 százalékkal haladná meg az államtitkári fizetéseket.

A béremelés számokbam
Az állami vezetők béremeléséről elsőként hírt adó Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az elképzelések alapján Medgyessy Péter miniszterelnök fizetése a jelenlegi bruttó 640 000 forintról 1 072 500 forintra emelkedne. A miniszterek és államtitkárok ennél nagyobb arányú emelésre számíthatnának: az előbbiek bruttó 420 000 helyett 922 350 forintot, utóbbiak bruttó 425 000 helyett 876 233 forintot vihetnének haza.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!